TV 2 Play
Min konto
Finn biler og biltester

2017 Land Rover Discovery Sport 2,0 TD4 150hk SE Sport Utility Vehicle Diesel

Land Rover Discovery Sport: Her har de laget klassens tøffeste bil

Land Rover ypper seg mot konkurrentene.

Vi nordmenn er nok generelt litt skeptiske til engelske biler. For der borte er de vel mer opptatte av å drikke te og å streike, enn av å bygge gode biler - er de ikke?

Svaret er nei. Evig eies kun et dårlig rykte, sies det og disse ryktene henger igjen fra 70-tallet ...
Det begynner som kjent å bli en stund siden. Om du fortsatt er skeptisk - så ta deg en tur i den helt nye Land Rover Discovery Sport.

Dette er bilen som i fullt alvor skal ta opp kampen med storheter som Audi Q5, Volvo XC60 og BMW X3.

Vi har kjørt den for å finne ut hvordan den står seg mot konkurrentene.

Bilen er utstyrt med 150 hesters dieselmotor og ni-trinns automatgirkasse. Bilen er greit, men ikke overdådig utstyrt og på prislappen står det 747.500 kroner.


Kjøreglede: 5/6

Det er ikke mange meterne man behøver å kjøre for å konstatere at bilen er komfortabel. Godt avstemt fjæring, presis styring og behagelig lydnivå sammen med gode seter og godt utsyn, raust med utstyr og pent interiør gjør at man fort føler seg hjemme her.

Kjøreopplevelsen må beskrives som mer voksen og mer stabil, enn i lillebror Evoqe som den deler plattform med. Dog med forlenget akselavstand her.

Den er lettkjørt i tett bytrafikk, den er komfortabel i motorveishastighet og ikke minst har den helt suveren framkommelighet om forholdene skulle bli vanskelige eller ekstreme. Da er det svært få biler som følger denne.


Interiør / plass: 5/6

Interiøret er en del tonet ned i forhold til søstermodellene, med Range Rover på emblemene. Det er nesten litt minimalistisk. Ryddig, pent og intuitivt er stikkord.

Samtidig som det gir en viss følelse av "upper class" . Materialkvalitet og finish er god.

Betjeningen av infotainment-systemet derimot er ikke optimal, og oppleves som litt knotete.

Setene er gode, rattet er godt å holde i, plassen foran er god. Plassen i baksetene er også god, mens de to bakerste setene ikke er all verden å by velfødde på. De egner seg best for barn. Med dem oppslått, er det heller ikke mye plass igjen til bagasje.

Slik sett har ikke Land Rover fått maksimalt ut av den fysiske plassen. Men i bruk som femseter er bagasjeplassen grei nok. Vi snakker 480 liter.

LES OGSÅ: Test av nye Ranger Rover Evoque her


Motor: 5/6

Motoren er en gammel kjenning. En 2,2-liter på 150 hk / 400 Nm. Den er ikke helt lydløs, men leverer ellers varene på en grei måte.

Men, det er et lite men. Land Rover vil snart komme med nye motorer som trolig vil gjøre jobben enda bedre. Samtidig som forbruk og utslipp går ned. Da går trolig prisen også noe ned...

Ellers passer motor og nitrinns automatgirkasse fint sammen og utgjør et godt team.
Sprinten fra 0 -100 km/t gjøres unna på 10,3 sekunder. Ikke lynjapt, men det holder for de fleste av oss. Det er tross alt en SUV med fremragende terrengegenskaper vi her fortsatt snakker om.

Forbruket er oppgitt til 0,62 l/mil ved blandet kjøring. Det er helt klart akseptabelt det, for en SUV på bortimot 1800 kg


Design: 6/6

Synes du at en Audi Q5 ser ut som en porsjon vassgraut og at Volvo XC60 er et eneste langt gjesp? Da kan muligens Discovery Sport være noe for deg.

Det er ikke ofte man kjører en SUV som vekker såpass mye oppmerksomhet som denne. "Tøff, kul og lekker" var tre av ordene som stadig ble brukt om bilen. Ikke helt uten grunn.

Her har Land Rover virkelig lyktes godt. Elementer fra både den større Range Rover Sport og den mindre Evoque er her smeltet sammen på fin-fin måte.

Bilen framstår både som nett, elegant og tøff, samtidig som den er både ren, tydelig og moderne i linjeføringen.

Slik er det også med interiøret, selv om enkelte kanskje mener de har vært litt i overkant forsiktige og litt lite lekende her. På den annen side - denne kan alle svelge.

Den sorte testbilen er utstyrt med en såkalt "Black pack" som betyr sorte felger og en del andre sorte detaljer, når rutene i tillegg også er mørke, blir akkurat denne i overkant sort etter min smak.
Selvfølgelig byr Land Rover på en rikelig fargepalett og også mye tilbehør og utstyr. Her kan man langt på vei skreddersy bilen som man selv ønsker.

Uansett. Dette er en designmessig fulltreffer fra Land Rover!


Miljø/Økonomi: 4/6

Prismessig starter Land Rover Discovery Sport på 538.900 kroner. Da får du en bil med 2-liters dieselmotor, manuelt gir og laveste utstyrsnivå, kalt S.

Vi har en HSE med automat. Startprisen rykker da opp til 647.000 kroner. Vår greit utstyrte variant koster 747.500 kroner og er nok omtrent der en gjennomsnittelig norsk Discovery Sport vil ligge.

Land Rover har tradisjonelt sett ikke har holdt seg like godt i pris som konkurrentene. Det var igjen dette med et dårlig rykte, da ...

Det er nok dessverre grunn til å tro denne fortsatt vil ha et noe tøffere verditap en konkurrentene vi har nevnt.

I og med at bilen på mange måter er en outsider i segmentet, burde også ny-prisen vært ørlitt lavere. Nå koster den så godt som det samme som de etablerte konkurrentene. Vi kan jo håpe at nye motorer og lavere avgifter kan hjelpe litt på dette.

Det vil nok også hjelpe på miljøet i forhold til utslipp og forbruk. Selv om dagens tall absolutt ikke er noe å skamme seg over.

LES OGSÅ: Land Rover Defender: 65 år gammel – men helt ny


Konklusjon: 5/6
Riktignok kunne plassen vært enda bedre i bakre seterad og annenhåndsverdien noe sikrere. Når det gjelder allroundegenskapene generelt og framkommeligheten spesielt så er den helt på høyden.

På design, opplevd kvalitet og image ligger den foran mange av de etablerte konkurrentene.

Skal du ha en moderne, praktisk, god og litt jålete familie-SUV, som det ikke går både tretten og fjorten av på dusinet, så bør du absolutt ikke bestemme deg før du har prøvekjørt denne.

Det blir en klar femmer på terningen her.
 

På Broom-forsiden nå