Finn biler og biltester

2010 Land Rover Discovery 4 3,0 TD V6 SE aut. Sport Utility Vehicle Diesel

Test: Land Rover Discovery 4

Nye Land Rover Discovery 4 er på vei til Norge. Vi har testet nykomlingen over stokk og stein i Skottland.

Etter at Tata kjøpte både Land Rover og Jaguar har mange undret hva det skal gjøre med de ultrabritiske bilene. Land Rover Discovery 4 er på ingen måte noen revolusjon, men det har absolutt skjedd ting her. Det er gjort store endringer innvendig, det samme med drivlinjen, og den blir nå også å få med en ny motor. Eksteriøret er også modifisert kraftig, så selv om bilen er basert på en Discovery 3, så er oppdateringene veldig synlige.

I fronten er det nye lykter, med parklys i LED, det er en helt ny grill med et langt mer moderne designspråk, og frontfangeren er nå i et stykke, og lakkert i bilens farge. Det samme er skjermbredderne over hjulhusene. Bak sitter det et sett nye lamper som gir bilen et klart bedre visuelt uttrykk.


Velkommen inn i stuen

Innvendig er det gjort store endringer i utformingen av hele dashbordet. Tidligere bar det litt preg av knappeleken, med brytere plassert inntil hverandre i ren kalkulatorstil. Nå har Land Rover utformet flere soner i midtkonsollen, hvor hver sone har et formål, og hver sone er bedre adskilt enn tidligere. Klima finner man lett på sitt sted, mens de dynamiske kjøreprogrammene er klarere avgrenset til et annet sted, og så videre.

En nøkkelløs låsing av bilen gjør at du kan komme frem til bilen, lukke opp døren, sette deg inn for deretter å trykke på startknappen. Alt mens nøkkelen ligger i lommen, og det er nettopp derfor dagens biler har fått startknapper. Det har lite med racing å gjøre.

Setene er også nye, selv om det var lite å utsette på de forrige. Det er rett og slett trivelig å komme inn i Discovery 4, og man finner seg lett til rette. I motsetning til det som er de viktigste konkurrentene i Norge, så er DIscovery 4 stort preg av å skulle befinne seg mesteparten av tiden på veien, og at sjåføren sjelden har kjeledress som kjøreantrekk. Den er mer raffinert enn sine konkurrenter.

 

Slagvolum: + 0,3 liter

Land Rover har ikke bare gjort endringer i designet på Discovery 4. Et nytt motoralternativ er også dukket opp, i tillegg til den velkjente TDV6 2,7 de har kjørt med til nå. Det nye dieselkokeriet TDV6 3,0 yter 245 hk, og hele 600 Nm. Maskinen er rett og slett en videreutvikling av 2,7-literen, som er boret opp, fått nye topper, og twinturbo. Resultatet er at bilen i stor grad har fått kraft mange mener den har manglet.

Motoren passer svært godt i nye Discovery 4, og sammen med 6-trinns automat har du en fin kjøremaskin. Dreiemomentet kommer passe tidlig, og den oppfører seg kultivert. Likevel skal vi huske at bilen er tung. En fullutrustet HSE-versjon veier et sted mellom 2,7 og 2,8 tonn, så den trenger kraft.

Effektiviteten er også økt, noe som gir utslag i drivstofforbruket. Det skal være redusert med 9,7 % i følge Land Rover, men dette er ikke overraskende så lenge bilen har fått mer kraft. Resultatet er også lavt med tanke på støy. Hvorvidt dette skyldes ekstra vektøkende støyisolering, eller om de har gjort motoren ennå mer kultivert skal ikke sies.


Offroad for dummies

Da Discovery 3 kom på markedet var det mange som undret seg over dens 4x4-system, og de forhåndsprogrammerte innstillingene. Kan det ha noen hensikt å stille bilen inn på snøprogram når man skal ut i litt løsere snø? Eller hva med eget gjørmeprogram? Svaret er enkelt; Ja!

Med de elektroniske systemene som finnes på biler i dag får man muligheter som ikke er mulig manuelt og mekanisk. Med mekaniske systemer har man ikke muligheten til å bremse opp fire hjul uavhengig av hverandre. Ei heller det motsatte, å gi litt mer kraft til for eksempel høyre fremhjul. De elektroniske systemene gjør nettopp dette. Du slipper også å koble sperrer inn og ut ved behov. Bilen gjør det hele for deg, og programmeringen er gjort av Land Rovers folk selv. Der finnes det absolutt resurser som vet hva de holder på med.

Bak rattet kan du beskue hva som foregår på en skjerm. Under kjøring i svært tøft terreng vil du se at sperrene foran og bak slår seg av og på etter behov, uavhengig av hverandre. Foran, bak, eller begge. Du får beskjed om hvilket hjul som har grep, og hvilke som henger i løse lufta, hvilket som bremses og hvilke som er i drift. Du kan også se styringsvinkelen på fremhjulene, noe man lett kan miste begrepet om etter å ha vridd noen runder hit og ditt med rattet i gjørme eller på glattisen.

Discovery 4 kan også utstyres med fire kameraer som er plassert på strategiske plasser. Disse viser deg så hva som er langs siden på bilen, bak og foran. Dette kan hjelpe deg under kjøring i terrenget og andre steder hvor man ikke er sikker på hvor man har fremhjulene. På mange måter kan dette anses som ”offroad for dummies”, og sannheten er at de aller fleste som eier, eller kommer til å kjøpe en slik bil er nettopp det. De færreste er erfarne i å kjøre offroad, og da vil de ha god nytte av hjelpemidlene.

 

Storstilt på veien

Land Rover har klart å gjøre Discovery 4 til en bil som trives på veien.Land Rover har klart å gjøre Discovery 4 til en bil som trives på veien. Foto: Fred Magne Skillebæk

Det er stor forskjell i hvordan bilene i denne klassen oppfører seg på veien. De fleste kjennes som de ser ut, duvende, digre, tunge doninger, som krenger så snart du bare nærmer deg en sving. Land Rover har klart å gjøre Discovery 4 til en bil som trives på veien. Dette skyldes først og fremst luftfjæringen, som kan settes opp for forskjellige typer anvendelser. Bilen senkes og blir lav og stiv under kjøring i høye hastigheter, og heves og får lang fjæringsvei der det skulle være nødvendig.

Nye Discovery har fått såpass mange endringer at Land Rover velger å kalle den fjerde generasjon. En av nyhetene er blant annet variabel styregeometri. Dette hjelper deg til å få en mer direkte og sporty styrefølelse på veien, og en langt lettere og riktigere utveksling i terrenget. Dette er en løsning som finnes på mange gatebiler i dag, men det er virkelig på denne type kombinasjonsbiler det kommer til nytte.


Skal, skal ikke

Dersom vi skal konkludere hva som bor i nye Discovery, så er det i all hovedsak positivt. Bilen ser bedre ut, oppfører seg bedre, har fått en langt bedre motorisering i 3-literen. Når den i tillegg kjører bedre, og har fått videreutviklede systemer for å komme seg frem i terrenget, er det vanskelig å ikke gi en stor tommel rett opp.

Det er derimot to elementer som trekker ned. Det ene er bilens vekt, som gjerne kunne vært et halvt tonn lettere. Det ville gitt seg utslag i ennå bedre ytelser, lavere forbruk, lavere utslipp, og dermed også lavere pris. Prisen er nemlig det andre elementet som ikke er til å juble over.

Det er nesten uinteressant å snakke om pris på personbilen, men med 3-liters TDV6 koster den fra 1 039 000 kroner. Full pakke (HSE) koster 1 095 000 kroner.

Som varebil koster Discovery 4 SE fra 590 700 kroner. HSE koster fra kr. 639 700 kroner, en versjon som har veldig mye utstyr som standard. Til sammenligning koster Discovery 4 med den eksisterende 2,7-literen fra 555 900 kroner i SE-versjon. Det betyr en prisdifferanse på nesten 35 000 kroner.

Mitt råd er enkelt. Betal, nyt bilen og se glad ut. Det vil du ikke bare ha igjen for i all den tid du har bilen, men også når du skal selge bilen i ettertid. Dessuten, 1 600 kroner av dette er kompensasjon for høyt CO2-utslipp. Det følger med som klimakvote, og du kan dermed kjøre med god samvittighet i de 75 000 kilometer kvotene dekker opp for. Dermed er det bare å taste kode og klar, smile og være glad. God tur!

På Broom-forsiden nå

Antall visninger