Finn biler og biltester

2012 Mazda CX-5 2,2D 150hk AdvancePlus 4x2 aut. Sport Utility Vehicle Diesel

Test: Mazda CX-5 2,2D Advance Plus: Denne bilen vil mamma ha

Og Broom-Vegard er helt enig – her har vi en ny SUV-storselger.

Mazda har flere gode modeller på samvittigheten. Det tok riktignok en stund før de kastet seg på SUV-bølgen, men i 2006 kom CX-7.

En stor SUV – som tok mål av seg å være både SUV og sportsbil. Den ble i starten kun levert med en 2.3-liters bensinmotor på 260 hk.

Det gjorde at den flyttet seg fort nok til å kunne kalles sportslig, men det førte også til høye priser – og påfølgende lavt salg. Innen dieselversjonen kom på banen, var modellen blitt gammelt nytt – og heller ikke denne varianten fikk noe stort salg.

LES OGSÅ: Mazda CX-7: Dette er SUV-en ingen vil ha

 

Riktig pris

Mens CX-7 nok var timet litt dårlig, tror vi CX-5 rekker å treffe midt i kompakt-SUV-bølgen. Den har vært teaset en god stund – og akkurat som storebroren er det en skikkelig tøffing når det kommer til utseendet.

Men i motsetningen til CX-7 blir den svært gunstig priset – her har nok Mazda-folket lært av tidligere feil.

Så da er jo egentlig bare spørsmålet: Er selve bilen god nok til å kunne slå harde konkurrenter som nye Subaru XV, VW Tiguan og fjorårets salgskomet Mitsubishi ASX?

LES OGSÅ: Mazda CX-5: Nå skal Mazda utfordre folke-SUV-ene

 

Må være lydig

Min mor, Wenche, er ingen garvet biljournalist, men hun vet hva hun vil ha i en bil.

– Den må våre lydig!

– Lydig?

– Ja, sånn at den svarer raskt når du gir gass. Og det gjør denne. Dessuten er det en stor fordel at den er så lett å komme inn og ut av. Jeg sitter høyt, det er gode seter og den er god å kjøre. Denne vil jeg ha, konkluderer den ene halvdelen av helgas langveisreisende barnevakter og gir motvillig fra seg nøklene.

Egentlig kunne jeg bare sagt amen til konklusjonen – men det kan være greit å gi litt mer kjøtt på beinet til alle dere som nå vurderer å kjøpe denne bilen. Under følger derfor testen – slik du er vant med å få dem på broom. no:

LES OGSÅ: Er det mye dyere å eie SUV?

 

Bil: Mazda CX-5 Motor: 2-liter Effekt: 150 hk/380 nm 0–100 km/t: 9,5 sek. Forbruk: 0,46 l/mil (blandet) CO2-utslipp: 119 g/km Bagasjerom: 463 liter Pris: Fra: 293.000 Pris testbil: 371.000

 

Prøv også:

 

Subaru XV:

Splitter ny modell fra Subaru – med klassens laveste tyngdepunkt, kombinert med høyeste bakkeklaring. Trolig den beste off road.

Les hvorfor vi sammenlignet Subaru XV med et kneippbrød

 

Mitsubishi ASX:

Klassikeren – og fjorårets storselger. Begynner å trekke litt på årene

Vi testet ASX-en for å se hvordan den kunne bli Norges mest solgte 4x4

 

Peugeot 4008/ Citroën C4 Aircross:

Svært beslektede varianter av ASX-en – men med litt annerledes design

Her er mer info om Citroën C4 Aircross

Her er mer info om Peugeot 4008

 

VW Tiguan:

Nettopp kommet i ny facelift-versjon.

Vi testet grunnutgaven og kalte den "en ekte folke-vogn"

5 Kjøreglede

Du merker det i første sving og ved først gasspådrag: Dette er imponerende! Gassen reagerer overbevisende bra – og automatgiret fungerer i praksis helt ypperlig. Det finnes ingen sportsinnstilling – men det vil du heller ikke savne. Den leverer girskiftene raskt, presist og når du forventer. skulle det være at du er uenig, kan du imidlertid ta kontrollen selv og sjalte manuelt.

Fra førersetet sitter du høyt og har ypperlig oversikt over trafikkbildet. Store sidespeil bidrar til at du har godkontroll over hva trafikken bak deg også.

Bilen er satt opp på sportslig vis – og selv om du aldri kommer til å ta feil av denne og en vanlig stasjonsvogn/sedan, kan du absolutt kjøre aktivt når du er i humør til det.

6 Interiør/plass

En av de største fordelene med CX-5 er plassen. Ikke bare er bagasjerommet stort, større enn på CX-7 faktisk, men det er luftig og romslig i kupeen også. Men bagasjeplassen først: 463 liter er hva du har til rådighet. Det er mer enn Mitsubishi ASX (443 liter) og en hel del mer enn Subaru XV (380 liter).

Og plassen er lett å utnytte også. Blant annet kan baksetene deles i 20/40/20 – og gulvet blir helt flatt. Med setene nede har du svimlende 1758 liter til rådighet – du kan jo ta med deg hele huset på tur!

Interiøret ellers er dessuten i tråd med stilen vi har blitt vant med fra Mazda de siste årene: Stilig og sportslig.

Instrumentene er lette å lese, betjening av stereo/navi/telefon kan styres via et menyhjul mellom forsetene – akkurat som i statusbilene Audi, BMW og Mercedes. Det er sågar mer brukervennlig enn minst én av de tyske bilene vi nettopp nevnte (ja, vi snakker om Mercedes ...).

Setene er også overraskende gode til å være standardseter. De gir fin støtte, er riktig formet og ikke for myke – men blir ikke dype nok for de som er vant med sportsseter. Selv baksetene er det fullt mulig for selv høyreiste voksne å finne seg godt til rette i.

Det skyldes imidlertid ikke bare selve komforten i setene – men også at du har overraskende god benplass. Taket er heller ikke i veien. Her har mange av konkurrentene både en og to ting å lære av Mazda ...

Eneste lille ankepunkt er at det midterste baksetet egentlig ikke egner seg for bruk utover korte turer.

6 Motor

Det er litt uvanlig at minstemotor på kompakt-SUV-ene i Norge starter med 150 hk. Men det er dieselmotoren vi har i testbilen. Såpass mye trøkk skapes gjennom den kraftkilden, at det rett som det er blir for mye for forhjulstrekken. Men det verken hopper eller rykker – og sporing er det fritt for. I stedet skyter den fart snorrett – og uten dramatikk.

Naturligvis er firehjulstrekk enda mer effektivt med tanke på å få kreftene ned i bakken, men vi lot oss ikke plage nevneverdig av å ha 4x2-modellen. Faktisk er vi veldig i tvil om det er verdt pengene å gå for firehjulstrekken.

99 prosent av befolkningen vil nemlig 99 prosent av tiden (begge deler forsiktig anslått av journalisten, red.anm.) klare seg lenge med forhjulstrekk og den ekstra bakkeklaringen.

Forbruket i Mazdas nyeste dieselmotor er også gode. Den klarer seg med 0,53 l/mil på blandet kjøring – med en 150 hks motor og automat. Men velger du manuell girkasse slipper du unna med imponerende 0,46 l/mil!

Det lave forbruket er mulig blant annet gjennom en totrinns turbo som bidrar til et dreiemoment på hyggelige 380 nm alt ved 2.000 omdr./min.

5 Design

I enda større grad enn CX-7 har Mazda her klart å finne et designspråk som treffer. Det er sportslig og barskt – med en bratt, ruvende grill i front. Bak rattet bidrar det ruvende panseret til en følelse av å kjøre en større bil – på en positiv måte.

Rett forfra får du helt klart sportsbilassosiasjoner – og den ser lav og aggressiv ut når LED-kjørelysene nederst i frontfangeren er tent.

Bakfra bidrar en stor spoiler over bakluka til at det sportslige utseendet fortsetter.

Vår modell hadde ikke sport-pakke – dermed ble det 17" hjul. Enda litt tøffere hadde den blitt med alternativet 19".

Vi er også såpass barnslige at vi synes opplyste dørterskel og frontfanger- og bakfanger-styling er tøft også.

6 Miljø/økonomi

Egentlig er det litt rart at ikke Mazda tilbyr en liten motor til denne bilen, på 105–115 hk, slik de konkurrentene gjør. Men realiteten er faktisk at denne bilen, selv med en prismessig inngangsmodell på 165 hk (forhjulstrekk, manuell gir og bensin), kommer på under 300.000 kroner.

Velger du diesel uten automat og firehjulstrekk sniker du deg 13.500 over 300.000 kroner. Det er samme pris som 109 hk dieselen til Subaru XV. Altså et stort gap i forhold til effekt.

Vil du ha full pakke, altså diesel, automat, 4x4, skinn, navi og en masse annet, så må du punge ut 434.600 kroner. Men det er ikke mange andre biler som gir deg alt dette, og en såpass kraftig motor, selv til den prisen.

Forbruket har vi allerede nevnt – det er betryggende lavt – og dermed blir også miljøaspektet godt ivaretatt. Dieselen slipper ut beskjedne 139 gram CO2 per kilometer. Det er blant de aller beste i klassen. Med manuell girkasse er utslippet bare 119 g/km.

Konklusjon

Mamma vet best. Det er bare å slå fast først som sist: Dette er et kupp! Størst plass, lavest pris i forhold til effekt og svært gunstig forbruk. Hvis ikke denne støvsuger kompakt-SUV-markedet så skyldes det i alle fall ikke bilen!

Det er fint lite å sette fingeren på rett og slett – og vi har letet!

Totalt: 6/6

Lenker

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå

Antall visninger