TV 2 Play
Min konto
Finn biler og biltester

2012 Mercedes-Benz M-klasse ML 250 BlueTEC 4Matic Sport Utility Vehicle Diesel

Test: Mercedes-Benz ML 250 CDI: SUV-en som liker å tøffe seg

Koster mindre, bruker mindre og kjører bedre. Denne blir en hit.

 

Hva er dette?

ML var i sin tid med på å starte hele SUV-trenden da den ble lansert i 1997. Siden den tid har det kommet mange nye til – og SUV-ene har dessuten blitt både større og mindre. Trenden akkurat nå er imidlertid de små, kompakte modellene.

I det perspektivet går på mange måter ML mot strømmen, med sine 4,8 meters lengde, over to meters bredde og høyde på 1,8 meter. Men den gjør det med stil. Ønsker du en stor SUV, er det vanskelig å komme utenom denne.

Basert på prøvekjøringen vi hadde av bilen under den internasjonale lanseringen i Østerrike, konkluderte vi med at ML er den nye SUV-kongen i premiumsegmentet. Den har rikelig med plass, konkurransedyktig pris, klassens laveste forbruk og er blant de aller beste i ulendt terreng.

I tillegg har plassen blitt betydelig bedre. Bagasjerommet er nå på hele 690 liter – omtrent som på plass-sjefen E-klasse – og den øker til drøyt 2.000 liter når du slår ned baksetene.

Nå har vi kjørt den en uke på norske veier – og fikk et par aha-opplevelser.

LES OGSÅ: Topp 10: SUV-ene med minst feil og problemer

 

Hvordan er den å kjøre?

ML er en ypperlig bil på norske veier – og da mener vi alt fra motorvei til elendig kjerrevei. Understellet kan justeres for å gi ulike kjøreopplevelser, og sjelden har vi kjørt en høyreist bil som skjuler det så godt. Det merkes at bilen ikke er like lav som en vanlig stasjonsvogn, men veigrepet er imponerende. Den tåler mye mer aktiv kjøring enn du kan/bør prøve på.

En ting merket vi imidlertid godt under testing her hjemme – dette er en stor bil. Og det kan være vanskelig å manøvrere rundt i parkeringshus og trange gater. Ved parkering er ryggekamera er et must – for de vanlige parkeringssensorene til Mercedes holder ikke.

For øvrig oppleves den som svært stille og komfortabel – og hvis du er på vei til hytta kan du senke skuldrene i trygg forvissning om at bilen din takler stort sett alt moder jord måtte finne på å legge i din vei.

Et stort minus foreløpig er at bilen ikke leveres med xenonlys. De vanlige lysene ser bra ut - men i mørketiden her hjemme er det forskjell på xenon og halogenpærer. Stor forskjell.

Det er et besynderlig faktum at noe slikt ikke er tilgjengelig på en bil som har startpris på 821.000 kroner! Men over nyttår skal det visstnok være mulig å få xenonlys igjen. Og godt er det.

LES OGSÅ: VW Touareg eller BMW X5: Hvilken skal jeg velge?

 

Finest utenpå eller inn?

Det utvendige designet sitter veldig bra – dette er ikke en bil som forsvinner i mengden. ML legger ikke skjul på at den er stor og barsk – og fronten ruver skikkelig. Og midt i grillen er naturligvis en diger stjerne.

Hekken har fått to veldig store baklys – kanskje i overkant store for noen – og har spoiler over bakluka.

Totalpakken er en kombinasjon av elegant og barsk – men ekstra stas blir det når du får AMG-styling.

Interiøret er i typisk Mercedes-stil: Både solid og elegant. Ingenting her kommer til å knirke, knekke eller flasse av de neste 20 årene. Du kan nesten slå på klimaanlegget med hammer uten at det lager så mye som et lite merke.

Stemningsbelysning som enhver premiumbil med respekt for seg selv nå har, gjør seg veldig bra når mørket kommer, og øker følelsen av å kjøre en dyr og flott bil.

Setene er imidlertid ikke de beste vi har prøvd. Det blir litt flatt – særlig på selve puta. I ryggen er det bedre sidestøtte. Vi vet av erfaring at Mercedes kan lage meget gode seter - men dette er ikke de beste.

Rattet er tykt og godt å holde i – men vi foretrekker treeiket ratt framfor fire. Noen ganger kommer de to "støtte-eikene" i veien.

Vi liker den best inni.

LES OGSÅ: De tre beste brukt-SUV-ene

 

Går den bra?

Alt er relativt. Vi har kjørt den bilen nordmenn flest kommer til å velge, nemlig 250 CDI. Under panseret på denne finner du den velkjente 4-sylindrede (!) motoren som brukes i flere andre modeller med stjerne på panseret. Og som vi har opplevd tidligere, den fungerer ypperlig.

Selv denne ruvende bilen får krefter nok med 2,2-literen på 204 hk. 0–100 km/t tar ni sekunder – og bilen føles stort sett pigg og rask. Når du kjører på motorvei kan det være lurt å holde et godt øye med speedometeret, for her merker du ikke mye til farten.

Den porsjonerer kreftene på en måte som gjør at du fraktes komfortabelt og rolig – den oppleves ikke som sportslig. Ønsker du å kunne leke litt mer, må du opp i 350 CDI – som ligger i en helt annen prisklasse.

Den største fordelen med denne motoren er imidlertid forbruket. Den klarer et snittforbruk på 0,6 l/m. Vår testing tilsier imidlertid at du skal være ganske bevisst på kjørestilen og ha optimale forhold for å klare det. Likevel, det er meget imponerende.

LES OGSÅ: Er det eierne eller SUV-ene det er noe galt med?

 

... og hva er konklusjonen?

Inntrykket er på mange måter bekreftet fra lanseringen: ML kommer til å være midt i blinken for mange som trenger litt større SUV. Og selv uten ekstrautstyr som justerbart understell og lavgir, har denne bilen mye å tilby kjøperne.

Hovedkonkurrenten er kanskje BMW X5 – og hvis plass, pris, framkommelighet og forbruk er viktige argumenter, så vil nok mye peke i retning Mercedes.

Men fremdeles har X5-en et par trumfkort i ermet: Du får den som syvseter og bilen oppleves mer engasjerende på veien ...

 

Bil: Mercedes-Benz ML Type: 250 CDI Motor: 2,2 liter, 4 sylindret, dieselEffekt: 204 hk/500 NM 0-100 km/t: 9 sek. Forbruk: 0,60 l/m (blandet kjøring) Pris: Fra 821.400 kroner.

Les hva vi syntes etter å ha testet ML under lanseringen i Østerrike

Lenker

På Broom-forsiden nå