Finn biler og biltester

Skoda Fabia

Skoda Fabia

Skal det først være fornuftig bil til en rimelig penge, er Skoda Fabia absolutt verdt å vurdere. Bygget på samme plattform som VW Polo IV og Seat Ibiza, men med sterkt fokus på å være rimeligere enn begge konsernbrødrene/søstrene.
De billigste utgavene føles – ja, nettopp – billige. Men kvaliteten er det ikke noe å si på. Femdørs kombi, en smart liten stasjonsvogn og en nesten komisk kjedelig sedan er karosserialternativene. Mye å velge mellom på motorsiden, også en antikvarisk 1,4-liters bensin med røtter tilbake fra tiden før VW tok over Skoda.

Vanlige feil og problemer

benny mener benny quote På biler som er noen år gamle og/eller har noen kilometer på baken, blir interiøret og særlig forsetene slitt, det ser møkkete ut selv om de nødvendigvis ikke er det. Dette skyldes dårlig kvalitet på stofftrekket. Noen av bilene kan lekke vann fra døråpninger, så sjekk at det ikke er mugglukt og at gulvteppene er tørre. Kontroller også foringene i forstillingen. Patentet med wire til giroverføringen kan også være en utfordring.

+ Pluss

Velkjent teknikk, bra kvalitet
Hvis det først skal være fornuftig...

- Minus

Hang greit med i starten, men ble etter hvert frakjørt av konkurrentene
Spareprodukt – fra innerst til ytterst

Beste kjøp

1,4 TDI stasjonsvogn fra 2002/2003 til rundt 100 000 kr. Vil du ha bensinmotor, er 1,4-literen på 75 hk det mest fornuftige alternativet – da sparer du også noen få tusenlapper i forhold til dieselmodellen.

Styr unna

Spareutgaven 1,0 Classic med 1,0-liters bensinmotor på 50 hk. Den er bare kjip. Styr også unna utgavene med 1,4-liter bensin på 68 hk. Dette er Skodas urgamle støtstangmotor, og passer bedre på Teknisk Museum enn mellom forskjermene på en bil.

Historikk

2000 Lanseres som femdørs kombi med fire motoralternativer: 1,4 bensin på 68 hk, 75 hk og 100 hk og 1,9 TDI med 100 hk. Motoren på 75 hk kan kombineres med automatgir. Utstyrsvarianter er Classic, Ambiente og Elegance. Alle har fire kollisjonsputer, ABS og sentrallås. Elegance har i tillegg klimaanlegg, elektriske vinduer/speil og fjernbetjent sentrallås.
2001 Stasjonsvogn lanseres. Nye motorer er 2-liters bensin med 115 hk, 1,4-liter bensin med 60 hk og 1-liter bensin med 50 hk.
2002 50 hk bensin erstattes av 55 hk. Kampanjemodellen City med parkeringssensor bak og klimaanlegg introduseres. Ny dieselmotor på 1,4-liter og 75 hk. 4-dørs sedan introduseres.
2003 Fabia Summer er en kampanjemodell med klimaanlegg og soltak. Fabia RS introduseres med 1,9-liter TDI med 130 hk, kjennetegnes av andre støtfangere og eget interiør. Leveres standard med xenon, ESP og 16” alufelger. Motoren med 68 hk erstattes av en variant med 65 hk
2004 For å markere fabrikkens satsing på Tour de France introduseres kampanjemodellen Fabia Tour de France. Den har friske tekstiler og egen utstyrspakke.
2005 Fabia sedan tas ut av programmet. Skoda-fabrikken feirer 100 år som bilprodusent med kampanjemodellen Edition 100, den har blant annet spesialdesignet skinninteriør. 75 hk TDI erstattes av 80 hk TDI. Kampanjemodellen Fabia Safeline og Fabia Sportline introduseres. Begge har klimaanlegg, men Safeline har også ESP og xenonlys som standard.
2006 Ny dieselmotor: 1,4-liter med 70 hk. Bensinmotoren med 75 hk erstattes av en variant med 80 hk.
2007 Kampanjemodell av Fabia stasjonsvogn med klimaanlegg, RS-front, 16” alufelger og xenonlys. Produksjonen av Fabia I opphører.

Sjekk også

Hyundai Getz (2002-2008)

Hyundais Polo-konkurrent vant ingen designpriser da den ble lansert i 2002, men i forhold til både Atos og Accent var dette et klart framskritt. En moderne s..

Toyota Yaris (1999-2005)

En av bilverdenens største revolusjoner fant sted da Toyota erstattet nitriste Starlet med Yaris. En sexy småbil fra Toyota? Jo da, det var mulig! Bilen fikk..

Volkswagen Polo (2002-2005)

Fjerde generasjon Polo strekker seg til 3,90 m, og er dermed lenger enn første generasjon Golf. Igjen ble den en favoritt blant småbilkjøperne. Holder du deg..

Siste nytt om Skoda

Antall visninger