Volvo hadde ikke hatt en ekte småbil siden 80-tallet da C30 rullet inn. Konseptversjonene vakte stor oppsikt i forkant. Det var ventet at Volvo ville komme med en adskillig mer nedtonet og forsiktigere produksjonsmodell, men her ble mange overrasket. C30 er imponerende kompromissløs. Dette er en ren fireseter, med helt minimal bagasjeplass og med en svært karakteristisk hekk som sender klare assosiasjoner tilbake til klassiske P1800ES.
Det hører selvfølgelig med til historien at Volvo-eier Ford allerede har Focus (og Mazda 3) som tar seg av småbilmarkedet. C30 skal derfor appellere til de som er ute etter noe mer spesielt.
Glasset på bakluka går langt ned og krever en ganske spesiell løsning på bagasjeromsskjuleren. Det er ikke spesielt praktisk og bagasjerommet er som sagt bitte lite.
Bare tre dører gjør at innstigningen til baksetet blir litt kronglete. Men når du først er inne, er bakseteplassen overraskende god. Foran kunne du like gjerne sittet i en V50. Dashbord og interiør for øvrig er hentet rett fra hyllene. Litt skuffende i forhold til de spennende designgrepene utvendig.
C30 har naturlig nok blitt mye sammenlignet med Mini. I den sammenligningen kommer imidlertid kjøreegenskapene til kort. C30 er nøytral, inntil det litt kjedelige. Det er komfortabelt og avdempet, men ikke særlig involverende.
T5 med 2,5-liters turbo er toppmodellen, den føles faktisk som litt overkill. Gledelig nok er minste dieselmotor – en 1,6-liter på 100 hk – veldig riktig til bilen og mange nybilkjøpere valgte denne.
Viser at Volvo også tør være innovative på design
Herlig annerledes
Barnevogn? Unger? Glem det!
Ikke den morsomste kjørebilen på markedet
En C30 med 1,6-liter diesel på 109 hk og R-Design-pakke er både en fin bil og et fornuftig valg (hvis du kan kalle en C30 fornuftig, da).
Du får C30 i en utrolig kjip Base-utgave, som blant annet ikke har klimaanlegg. Den skal du ligge langt unna.
Unge, trendy og urbane personer. Single eller par - ytterst sjelden med unger.