Revisjonshistorikk [tilbake]

Jeg ville gått for ny bil her, da får du en bil med seter som ikke er besudlet av andre, og ikke minst, du får full nybilgaranti. Vær imildertid klar over to ting: du bør tenke nøye gjennom om elbil egentlig passer for kjøremønsteret ditt, og legge inn kalkylen for hvor mye det koster deg å lade underveis når du skal besøke familien. Det ligger også i kortene at du må ha mulighet til å innstallere en forskriftsmessig hjemmeader, det er alfa og omega for totaløkonomien med elbil.

Demobiler og leiebiler, spesielt leiebiler ved forhandlernes verksteder, skal man unngå: prisavslaget gjenspeiler ikke den faktiske slitasjen ved en drøss forskjellige sjåfører som ofte "prøver" bilene litt i overkant for mye. Tro meg, det merker du om du undersøker nøyere og tar en grundig prøvekjøring. Gitt det faktum at f.ex batteripakke er ganske så dyr, ville jeg ikke "gitt bort" et år eller to av garantitiden her. En tilsvarende problemstillinger gjør seg gjeldende med importbiler...de kan være "så og si nye" så mye de bare vil....det er overveiende sannsynlig at du får maks to års garanti istedetfor de 5-7 årene du ellers får.....ellers vil sannsynligvis batterigarantien, som for f.ex Hyundai er 8 år eller 200.000 km....være vesentlig mindre på "importbilene". Det dreier seg antagelig om ordinær bruktimport av biler der man har registrert dem på et firma eller som leasinbiler for å få refundert momsen og høste eventuelle andre fordeler i opprinnelseslandet.

Legg til at det spesfikt for elbiler kan være kritiske utstyrsforskjeller mellom "norske" biler og importerte bruktbiler...f.ex oppvarming ifht oppvarming av batteriet og varmeveksler-teknologi i bilens klimaanlegg. Jeg vil si det så sterknt aom at det prisavslaget du referer til her, overhode ikke reflekerer et (sannsynlig) bortfall av garanti. Om du likevel skulle bli fristet, skal du spørøre om denne filletingen med garanti...påstår man at det er vanlig, full garanti....få frem antall år og hva garantien dekker....undersøk vs en "norsk" bil....og få det for all del skriftlig og med i kjøpekontrakten.

The bottom Line er at jeg nok ville valg europeisk før jeg i det hele tatt vurderte Hyundai hhv Kia, men smaken er som baken, om du føler at dette er bilen for deg etter at du har vurdert en gang til om elbil er tingen for deg, foreta en GRUNDIG prøvekjøring og bestill eventuelt nybil! Og ja, bensin/diesel er fortsatt helt kurrante valg, men kjøremønsteret er alfa og omega. Pendler du typisk 3 mil eller mer hver dag, og ellers ikke har mye småkjøring, er diesel kongen på haugen. Velger du f.ex Skoda får du mye bil for pengene, i den forstand at du får nyere og gjerne bil med kortere kjørelengde enn du ellers ville fått. Ja, du kan også få mye "ny" Skoda for pengene, se f.ex på forskjellige varianter over temaet Fabia. Men igjen: mye dassekjøring er ikke udelt positivt for et diesel partikkelfilter....dog brenner du godt ut sot og snafs med turene til familien 5-6 timer unna.

Bomringer og avgifter er et element du kan ha i bakhue, men elbilfordelene vil ikke vedvare i all evighet, og når det først begynner å hoppe oppover, tipper bompenger kommer først, kommer mye til å skje rimelig kjapt. Jeg ville ikke vektlagt dette mest. Drivstofføkonomi er selvfølgelig en ting, men noe kynisk sett, elbilforeningen griner nettopp fordi det koster like mye å fylle strøm pr mil som å fylle diesel. Det er med dagens prisnivå....du skal ikke se lenger hen enn til Danmark for å finne ladepriser som gjør det svært lite lønnsomt å kjøre elbil....f.ex koster det vesentlig mer pr mil å kjøre Tesla enn å kjøre dieselbrenner. At ladeprisene kommer til å gå opp i takt med økt etterspørsel, er hevet over tvil, Fortum og de andre driver ikke med veldedighet. Men her kommer dette med hjemmelader inn i bildet....det er alfa og omega for hele moroa med elbil!

Jeg tenker uvegerlig at ditt kjøremønster alene med disse familiebesøkene tilsier at diesel er tingen, men en nyere benziner er heller ikke å forakte, igjen, vurdering av kjøremønster og behov, og ikke minst, prøvekjøring....i hvilken bil føler du deg mest "hjemme". Lykke til!

Antall visninger