Revisjonshistorikk [tilbake]

At det ikke følger med verken ditt eller datt, er ikke så uvanlig som vi gjerne vil tro! Ja, en gang i tiden var noen av oss bortskjemt med biler fra det som engang var SSSR, der fulgte det med nok verktøy til å åpne et mindre automobilverksted! Selv min Lada anno 1974 hadde hele pakka, inkludert karosserijekk, pumpe, lufttrykkmåler, diverse mutternøkler og fastnøkler, ja, til og med arbeidslampe og dekkspaker var med - det eneste som manglet var lappesaker! Min fars Moskwitch anno 1958 hadde enda mer verkøy, har faktisk karosseriklubba ennå! I instruksjonsboka var det forøvrig det man trengte for å gjøre det meste - også den står i hylla her hjemme fremdeles!

Riktig der er vi ikke i dag, og man resonnerer kanhende sånn hos Toyota at når du ikke har reservehjul lenger, ja da trenger du ikke verken jekk eller mutternøkkel heller! Tipper man har spart litt på å droppe dette tullet med "nødreparasjon" også - det fungerer jo dårlig uansett! En annen mulighet er jo at forrige eier har vært av den sorten som samler...eller roter vekk...sånt skjer.

Men altså...sjekk intruksjonsboka og se hva som står om jekkfester der...ta en titt på bilen og finn igjen disse. Deretter tar du en tur til en dertil egnet forhandler av bilrekvisita, gjerne en av dem som har litt mer personlig service, litt mer kvalitet og ikke minst, mer kunnskap enn f.ex Biltema. Koster litt mer, men iallefall den jekken du skal ha med i bilen, bør være av den sorten som er litt mer robust, som passer til jekkfestene - lett å bruke også om du står langs landeveien i mørket og fomler. RAV4 er relativt tung, så jeg ville tenkt på saksejekk her, få gjerne med deg ekspeditøren ut for å se på hva som passer best. Ja, en saksejekk krever mer kraft enn en to-tonner av den hydrauliske sorten, men saksejekken har en sånn derre brakett på toppen som gjør den lettere å bruke langs landeveien. Ikke velg den minste sorten - de knekker for et godt ord. I samme slengen kjøper du et hjulkryss, velg også her et LITT dyrere av sorten, de rimeligste bøyer seg, iallefall for de av oss som har overarmer som Schwarsenegger! Eventuelt en sånn derre tilpasset pipe med "latmannsarm", de tar mindre plass i bilen, men be advised, du jobber raskere med et hjulkryss!

Ja - i hine dage fantes det spesialtilpassede karosserijekker, stilige greier, som regel utrolig lette å bruke, men jekken av den sorten til Laddisen min var jo pinadø innpå en meter lang! Lenge siden jeg har sett sånne nå - de fleste som følger med bilene i vår moderne tid er saksejekker eller varianter over temaet. Og bare så det er sagt: når jeg kjører på langtur, tar jeg alltid med en del ting og tang, selv om jeg nå har en nesten-ny bil: deriblant har jeg alltid med hjulkryss eller lignende, en liten hydraulisk jekk eller en liten garasjejekk, lufytrykkmåler, en liten kompessor og og selvfølglig...reservehjul! Det siste er en god medisin for å UNNGå punkterering, det skremmer vår gode venn MaMurphy!

Siden du øyensynlig er en klok mann som liker å legge om mellom sommer- og vinterdekk og vice versa selv, kan jeg også anbefale at du kjøper kobberfet - til hjulboltene - og aluminiumspasta - for flaten mellom nav og felg - samtidig. Det gjør alt så meget lettere, og med det samme du er i gang, sørg for å ha verktøy med mulighet for å bruke MOMENTSTAV, eventuelt en rimelig momenttrekker, for å trekke til hjulboltene med RIKTIG MOMENT der hjemme! Ja, du kan alltids ettertrekke LITT mer, med trykk på LITT, men ALDRI ALDRI ALDRI bruke det være seg luftverktøy uten momentstav eller for den sakens skyld, et verktøy med LANG LATMANNSARM OG FULLT PRESS! Derfor...hjulkrysset er kjekt å ha....jeg har hatt det jeg har nå i 30 år....ettertrekking av hjulbolter tar jeg med hendene plassert maks 15 cm fra senter på hjulkrysset...det er nok!

Hjemme bør du også spandere en garasjejekk, kjøp en som har passende høyde til bilen, og sørg for å få med to-tre av disse gummitoppene som du bruker som anleggsflate. Ellers: jekkpunktene du fant i instruksjonsboka er der du skal jekke - da deg god tid når du posisjonerer jekken - RAV4 er såvidt tung at det kan få konsekvenser om du plasserer jekken feil! Lykke til!

Antall visninger