Revisjonshistorikk [tilbake]

Nja - det er forskjeller fra land til land, men generelt er henger uten brems noe de enkelte lands veimyndigheter betrakter som noe styggeskap! Nå sier du ikke noe om hverken aktuell totalvekt for den hengeren du har i tankene eller hvilke land du planlegger å kjøre i, men generelt bør du legge til grunn at høyeste tillatte hastighet for bil med det være seg tilhenger eller campingvogn uten brems er 60 km/t. Spesielt viktig er det å passe på dette i Sverige: der er bøtenivået heftig om du blir tatt i å kjøre for fort med slep uten brems! I tillegg sitter førerkortet løst, det har mange "norrbaggar" fått erfare opp gjennom årene!

Bakgrunnen for at man har et strengt regelverk er at hengere uten brems utgjør en betydelig sikkerhetsrisiko, spesielt på veiene i land med et høyere tempo i trafikken generelt enn det vi har i Norge. Ja, det er korrekt at hengere MED brems har høyere tillatt hastighet i enkelte EU-land enn her hjemme, men det forutsetter at hengerene er konstruert og godkjent for "tempo 100". Den generell fartsgrensen for en henger - igjen MED brems - som IKKE er godkjent for dette - er som i Norge 80 km/t - uten unntak - uansett hva fartsgrensa forøvrig måtte være. Og nei, den særnorske regelen der tilhengere UTEN brems med aktuell totalvekt under 300 kilo kan kjøre i inntil 80 km/t er og blir nettopp det: et særnorsk fenomen. Rett nok hadde man bla i Danmark noe man kalte "bagasjehengere" med et eget regelverk for 30-40 år siden, men disse hadde omtrent samme size og vekt som det vi ser bak tråsykler i dag....det er noen tiår siden jeg sist så en sånn! Om hengeren din har aktuell totalvekt under 300 kilo kan du mao uansett IKKE påberope deg at du er "norsk" med "norsk" henger og således har ein særleg rett til å kjøre i 80 km/t også utenfor Norge!

Vær ellers klar over at Tyskland har innført selvstendig ansvarsforsikring for tilhenger og campingvogn. Du må mao ha med grønt kort for BÅDE bil og henger om du skal til Tyskland.

NAF har forøvrig mange nyttige tips for de enkelte land HER: https://www.naf.no/tips-og-rad/bilferie-og-reise/reise-i-europa/

Merk deg imidlertid at NAF later som om Den Russiske Føderasjon IKKE er en "del av Europa", dette er piss, men sånn er det i vesten...sier ikke mer! Jeg nevner dette fordi jeg har kjørt ut og inn til RF i mer enn 20 år, det er et helt herlig land å kjøre i, dog har jeg IKKE med henger!!! Dertil er tempoet på den russiske landeveien for heftig! Ike har jeg behov for henger der borte heller!

The Bottom Line er at du bør unngå å drasse på en henger uten slep utenfor Norges grenser. Det gir deg ikke annet enn trøbbel, og selv om du nok kan driste deg til å kjøre i 80 km/t uten å pådra deg altfor mange bøter, sånne hengere har som regel små hjul. Små hjul i sommerlige temperaturer på lange transportetapper er noe dritt: med liten diameter snurrer de fantastisk mange ganger rundt pr kilometer. Det gjør noe med temperaturen, det gjør noe med slitasjen, vips, så har du en punktering av den vemmelige sorten, du vet, den der dekket eksploderer. Ja, du kan selvfølgelig ha med reservehjul, til min henger av den litt større sorten MED brems har jeg både sommer og vinterdekk pluss dobbelt sett reservehjul som jeg aldri har fått brukt for: min henger har "bilhjul", 13-tommere, og ja, jeg har faktisk hatt med hengeren til Danmark på ferie, med kapellet på brukte jeg den til overnatting! Fungerte som en drøm! Men jeg lå og padla i 80-90, mens trafikken ellers suste forbi meg....ikke spesielt "greit" å være en propp i dass hele tiden!

Med en henger uten brems gjør dette seg enda mer gjeldende, enten du vil eller ikke. Nå sier du ikke noe om dette er en combicamp av den enkle sorten eller hva det måtte være, men mitt tips er enkelt og greit, la hengeren uten brems stå hjemme, om du MÅ HA med henger på Europaferien, lei eller lån en henger MED brems! Eller kjøp deg et av de 6-manns telta Coop Norge har på tilbud i sommer, mener prisen er rundt 4000 spenn! Blir det for lite bagasjeplass, skaff deg et transportstativ - Thule er det beste - koster ikke allverden - og en brukt takboks finner du på finn. De LITT MINDRE bagasjeboksene fra Thule er egentlig mer enn store nok til både telt, campingbord og et par stoler, vips, så har du FERIE - uten å måtte ligge og file i 60! Med en Thule-boks på taket kan du iallefall kjøre i rundt 100 uten risiko - men glem ikke å sjekke maks vekt for boksen....takstativet....taket....den LAVESTE maksvekta er den du skal laste etter! God ferie!

Antall visninger