Revisjonshistorikk [tilbake]

Det enkle svaret er et rungende nei....asiatiske "vinterdekk" holder ikke mål for norske vinterforhold. Ja, opp gjennom åra har man glimtet til med bla piggfrie dekk, Bridgestone "Blizzard" med mikroporer og Toyos dekk med opphakka nøtteskall fungerte faktisk ganske bra på is, vel og merke de første par vinterne, og først og fremst på is - den skal de ha! Men som vi vet, i Japan har man vinter på den nordligste øya ålright, men man tenker også litt annerledes: stikkord moderate hastigheter. Ja, jeg ble selv positivt overrasket av Toyos piggfrie på tidlig 90-tall, og når jeg har vært innom asiatiske "vinterdekk" bla på arbeidsgivers tjenestebiler i dann og vann, har jeg jo kommet helskinnet både frem og tilbake.

Men den korte versjonen er altså at man må tilpasse farta etter dekka og forholdene, selv om ovenfornevnte "superdekk" har gode egenskaper på isdekt vei, er de ikke på høyde med de beste nordiske vinterdekka på is, og på såvel slapseføre som snøføre i alle varianter over temaet, faller de totalt gjennom. Noe variasjon fra fabrikant til fabrikant, f.ex "Blizzak" skiller seg ut, men be advised, det er kun en sesong eller to, så er porene borte-vekk, da har du aber pløtzlich et "vinterdekk" som vel ligger nær opp til det vi kaller "kontinentale" vinterdekk, altså dekk som rett og slett ikke egner seg for norske vinterfohold. Nå skal man ikke se seg blind på tester, du er selv ekspert på ditt eget kjøremønster, dine egne behov. Nå sier du jo ikke noe om hvor du bor, kanhende du bor i Spania om vinteren og på sørlandet om sommeren, da kan du helt sikkert klare deg godt med det jeg noe kynisk sett ville omtalt som "Yokohama sklidekk" :-)

Og ja, google er din beste venn, det finnes tester der ute, f.ex ETTERFØLGENDE, men be advised, dette er en test i et land med litt andre premisser enn det vi har her hjemme! Og igjen: vær ops på at alle tester er subjektive - og i stor grad påvirket av sponsing og annonseinntekter! Det gjenspeiles bla i måten man SKALERER premissene og diagrammene på! F.ex vil selv små forskjeller i tiden man bruker på en sirkelkjøring på is eller snø i relativt lave hastigheter med liten diameter på sirkelen kunne utgjøre en svært markant forskjell ved vanlig landeveiskjøring, ja jeg vil si at et sekund forskjell på en slik sirkel sier at her er forskjellen så stor at det betyr "grei og sikker kurvekjøring" med det beste dekket og rett i grøfta med det dårligste. Ellers mener jeg at det er irrelevant å legge stor vekt på f.ex bremselengde på våt hhv tørr vei, på vinterføre skal man unansett kjøre som om det kan være is i skyggepartiet i neste sving. Det er rett og slett meget viktigere at dekket virkelig leverer når du trenger det - les når snøen laver ned eller du møter klonk vei-is på dine x mil på vei til jobb neste morgen! HER er en grei test der Yokohama virkelig viser at dekket gjør seg fortjent til betegnelsen "sklidekk": https://alltyretests.com/yokohama-iceguard-ig60-test-review/

For min del har jeg kjørt lenger enn de fleste, til alle tider av døgnet og under alle varianter over temaet "vinterforhold", med såvel mine privatbiler som arbeidsgivers tjenestebiler. På mine privatbiler har jeg aldri kjørt med annet enn nordiske vinterdekk, mens mine respektive arbeidsgiveres biler har hatt litt av hvert. Ja, jeg leser tester, men jeg leser dem grundig, sjekker premissene, og sammenholder med egenskaper som er av betydning for mitt kjøremønster. Et sted på veien gikk jeg over til Nokian Hakkapellitta, og siden jeg har kjørt en stund, mener jeg å ha nok erfaring til at det er forsvarlig å kjøre med piggfrie dekk - også i et område der vei-is ikke er et ukjent begrep. Men ops-ops, den som føler seg usikker på vinteren - bør velge piggdekk! Piggfrie dekk er ikke for alle, og det fungerer ikke overalt - uansett hvilket merke dekk vi snakker om!

Nå er jeg altså pensjonist, men for meg er det fremdeles kun Nokian som gjelder. Ja, det er milde vintere her hvor jeg bor, men når det er seriøse vinterfohold, da er det kun det beste som gjelder, selv om jeg nå kan "flotte meg" med en bil med firehjulstrekk og en svært god ESP. Det er så enkelt som at jeg ser detr som plain idioti å degradere den investeringen jeg har gjort for å få en mest mulig sikker bil - også på vinterføre - med middelmådige dekk. Alternativet til Nokian er Continental, det er et svært godt allround-dekk for vinterforhold, mens Michelin virkelig leverer på barmark hhv is. Da snakker vi primært piggfritt - men det samme gjelder langt på vei for piggdekk.

The Bottom Line er at det nok er så enkelt som at din forhandler nok primært forhandler Yokohama vinterdekk, da har han unasett gode innkjøpspriser på disse dekka. Det er et sterkt motiv for å snakke dem litt ekstra opp. Rett skal være rett, Yokohama leverer vesentlig bedre dekk enn det rælet som kommer fra Kina og Korea, men gitt det faktum at bilen skal leveres med vinterdekk som en del av prisen, ville jeg ikke uten videre godtatt japanske vinterdekk - de kan til nød fungere gitt at du som nevnt over, bor i Spania om vinteren og på sørlandet om sommeren. Jeg merker meg også at du har kjøpt en feiende flott bil med mange gode egenskaper, da bør dekka - spesielt vinterdekka - stå i stil med den jobben Toyota har lagt i å designe en sikker bil. Verken mer eller mindre.

Jeg ville bedt om nordiske vinterdekk, primært et av de tre merkene jeg nevner over, avhenigig av hvilke behov du har med ditt kjøremønster osv osv, og tatt det derfra. Om forhandler rygger baklengs, gjør en avtale der du får f.ex ordinær utsalgspris or Yokohama-dekka i avslag og heller får levert bilen med seriøse vinterdekk mot at du dekker en rimelig del av differansen henført til ORDINÆR utsalgspris i markedet for de andre ekka. Altså differansen mellom sammenlignbare priser - ikke innkjøpsprisen for Yokohama-dekka - og en kunstig oppdrevet utsalgspris for "de andre". Har sett en del varianter over temaet opp gjennom åra - så pass på! Og vil man ingenting, ja da ville jeg sjekka litt rundt, bedt om en seriøs rabatt, typisk utgjør forhandlers pris for vinterdekk i kurrant dimensjon rundt 12-14.000 inkludert felger, om vi ser oss rundt der ute er det fullt mulig å ta en ringerunde til dekkforhandlere i nærområdet og be om tilbud på dekk og felger. Uten å være for kritisk, det er store prisforskjeller, noen vet åpenbart å beregne seg litt større fortjeneste enn andre!

Et annet alternativ om forhandleren ikke vil noenting, er å ta im ot sklidekka, kjøre på dem så lenge man gidder, og bytte dem ved passende anledning. Jeg tok selv et par sånne gi-blaffen på relativt rimelige bruktbiler vi har kjøpt opp gjennom åra. Ja, man kan gjerne mene at det er "råflott" å kjøre en bil direkte fra selger til dekksjappa og hive - i et tilfelle flunka nye - dekk - men dels krangler jeg ikke for dengang et par tusenlapper på ellers gode bilkjøp, dels komprmisser jeg ikke på min og familiens sikkerhet. Mer komplisert er det ikke.

Når du antagelig betaler x hundre tusen for en feiende flott bil - ja da stiller det seg litt anerledes. Da bør dekka stå i stil med resten av bilen. Forhandler kan da ikke være bekjent av å levere en så flott bil med "vinterdekk" som i beste fall er middelmådige! Lykke til med bil og dekkdiskusjonen!

Antall visninger