Revisjonshistorikk [tilbake]

Ja, kloke ord fra Kamerat Wizard, det jeg kan tilføye er at dersom du får hakeslepp av fakturaen ved merkeverkstedet, opprettholdes garantien like fullt om du lar et uavhengig, autorisert verksted utføre servicen. Stort sett på et punkt nær: den såkalte "rustgarantien". men den er som oftest ikke verdt papiret den er skrevet på likevel: her er stikkordet jevnlig understellsbehandling, bedre å forebygge rust enn å oppdage på den harde måten at rustgarantien kun dekker rust som kommer innenfra sånn og sånn - og selv da kveruleres det fra forhandlernes side! Og er din bil rustbehandlet når den kom til landet av den norske importøren, ja da er det på tide med etterbehandling etter 2-3 år - det er så enkelt som at "godstoffet" som benyttes, tørker inn over tid.

Men tilbake til den ordinære servicen: olje er hygroskopisk, i den forstand at den suger opp vann. Med mye småkjøring, variable temperaturer og så videre oppstår kondens - vips -så er det vann i systemet som altså tas opp av olja. Bilfabrikantene har et føre-var prinsipp, der man altså anbvefaler oljeskift både etter KILOMETER og PÅ TID. Som du sier, whatever kommer først. Dette kan man like eller ikke like, men garantivilkårene bør du overholde - ting kan gå i støkker - og det skal ikke rare reparasjonen til før titusenlappene hopper ut fra lommepungen!

Når garantitiden utløper, gjør du som du vil, men be advised, rundt 15.000 km er et fornuftig intervall for oljeskift på motoren, og ALLTID filterbytte! Spesielt ved det som for meg fremstår som et kjøremønster med mye småkjøring - "moderne" olje samler opp snafs på samme vis som tidligere tiders olje, vi ser det bare ikke like lett. Og siden du kan litt om biler, ja da bør du sette deg inn i serviceintervallene for resten av bilen også, der er f.ex eventuell automatkasse en ting som bør passes på. Det er så enkelt som at når garantien er ute, ja da kan du legge opp ditt eget serviceprogram, fortrinnsvis i samarbeid med en fast verkstedsforbindelse som kan hjelpe deg å passe på at de rette tingene blir gjort til rett tid. Verre er det ikke! Og hvis du studerer en sprengskisse av din moderne motor, forstår du helt sikkert hvorfor det er lurt å skifte olje oftere enn et eventuelt "longlife" program tilsier. Det er liksom ikke OLJE og SERVICE du bør spare på, det kan ende opp med meget dårlig karma. Og som sagt, opplever du merkeverkstedet som for dyrt, ja da finner du et uavhengig AUTORISERT verksted som gjør godt arbe' , fortrinnsvis i rimelig nærhet, og etablerer et langt og forhåpentligvis godt kundeforhold til dem. Så kan du heller bruke merkeverkstedet til det de er best på - om slike situasjoner oppstår. Glem heller ikke at service ved utenlandske merkeverksteder er et alternativ om du bor i nærheten av danskeferga eller svenskegrensa, legio muligheter. Tips: sjekk spesielt oljeprisen ved merkeverkstedet kontra de andre alternativene jeg nevner. Lykke til!

Antall visninger