Revisjonshistorikk [tilbake]

I mitt verdensbilde er det sånn at en bil bare blir bedre og bedre når den bikker 300.000 kjørte kilometer :-) Slik jeg forstår det, fikk dere på et eller annet vis byttet registerkjede på en form for garanti på en da 10 år gammel bil i 2019. Det jeg savner, er hvorvidt dere har eid bilen siden den var ny, eller om dere har kjøpt en bruktbil kort tid før denne garantireparasjonen i 2019 - det kan ha betydning ifht en eventuell løsning i saken. Så - etter kun 30.000 km til - har dere nok en gang et "slakt" registerkjede" - et kjent problem hos BMW er at kamkjedet strekker seg og til slutt ryker, og da skal man ha eventyrlig flaks for å unngå dyre følgefeil. Jeg merker meg forøvrig en oljepumpe som tydeligvis har vært med fra bilen var ny....på en bil som har gått fantastiske 130.000 km er da ikke dette et problem...?

Nå sier dere ikke spesielt mye om hvilken versjon det er av motoren som sitter i bilen, men det er et kjent forhold at BMW over tid harhatt problemer med kamkjedet på flere modeller i 1, 3 hhv 5-serie samt Mmini, hyppigst på N47 diesel, men også på M657 hhv N57 diesel og bensinmotorer. Kamkjedet er lokalisert bak i motorrommet, og er ikke påtenkt å være en del som må skiftes hhv repareres i tide og utide. At dette er rettet opp etterhvert, er så sin sak, men i store trekk orekommer dette problemet på motorer produsert fra 2001 til 2015. Kall det gjerne en iboende svakhet - rett og slett en fabrikasjonsfeil .

At verkstedet antyder at dette skyldes "småkjøring" er en uriktig påstand. Dette ligger nær opp til et forsøk på bortforklaring og ansvarsfrasrivelse og er en ikke ukjent strategi som er hyppig brukt i andre sammenhenger fra andre aktører i norsk bilbransje, Bla ifht diesel partikkelfilter som kokser igjen på null komma null, med hyppgige verkstedsbesøk til følge. F.ex Subaru Norge synes å ha en huskelapp bak disken på merkeverkstedene der det står "skyld-på-småkjøring", tilsvarende har det forekommet at kunder som har kjøpt feiende flotte nye Range Rover Evoque med dieselmotor undr panseret som har fått servert plata "dere har brukt bilen feil"! En av disse kunden tok saken til forbrukerklageutvalget og fikk medhold der. Men hvilken overraskelse, forhandleren tok saken til tingretten for å vri seg unna ansvaret, og tapte så det suste! Det skal tilføyes at den aktuelle forhandleren har prøvd seg på samme viset tidligere og vunnet frem....enkelte aktører i bilbransjen har dårlige vaner...! Uten at saken kan sammenlignes direkte med den situasjonen dere har, verdt å lese, her: https://www.motor.no/aktuelt/frikjent-for-a-ha-brukt-bilen-feil/237952

Greit nok, med en bil som har såvidt mange år på veien er det springende punktet om dere har eid bilen som ny - eller om den er kjøpt som bruktbil for mindre enn 5 år ifht d.d. siden fra en proffesjonell aktør. Da har dere 5 års reklamasjonsrett, og kan hevde at bilen var i vesentlig dårligere stand enn dere hadde grunn til å forvente. Er bilen kjøpt privat eller på kommisjon, ja da har dere kun to års reklamasjonsrett. Rettigheter og plikter finner dere en grei oversikt over HER: https://www.forbrukerradet.no/forside/bil/

Hva den tidligere reparasjonen angår, er det ikke uten videre reklamasjonsrett på en garantireparasjon, men gitt at premissene over er oppfylt, kan det ansees som et forsøk på å rette feilen fra forhandlers side. Greit nok - nå har dere same shit en til gang - og må ta det derfra. En hyggelig dialog med forhandler/verksted kan være et sted å begynne, vær løsningsorientert, få forhandler til å foreslå mulige løsninger. Om en reparasjon skal ha mening, må det benyttes deler der den kjente svakheten ikke følger med som nissen på lasset videre. Et alternativ kan være en byttemotor med utgangspunkt i en motor som er nyere enn 2015. Med byttemotor mener jeg en fabrikkoverhalt blokk med veiv, stempler, topplokk osv, men uten generator, starter etc - dette flyttes over fra den motoren som står i bilen. Jeg ville også tenkt tanken på å foreslå et kompromiss med deling av kostnadene, si 50-50. Dels fordi dette er en bil i sin beste alder, der forhandleren ikke har hatt spesielt mye fortjeneste om min antagelse er korekt og dette er en bruktbil dere har kjøpt rundt 2018 - dels fordi dette kan gi dere en løsning som innebærer mindre dilldall for alle parter og ikke minst - myyyyyyyyyyyyye raskere enn å fremme en sak for forbrukermyndighetene, typisk snakker vi da om to år eller mer.

Avhengig av tidsfaktoren her - 5 år går fort - send en skriftlig reklamasjon eller ha den klar, dokumentasjon er alfa og omega ifht å fremme en sak til forbrukerorganene! Og igjen, dette kan ikke gjentas for meget: om dette er en bruktbil der kjøpsdatoen ligger "innafor" i fht reklamasjonsfristen på 5 år ttc etc - da har dere forsåvidt en sak. Om disse premissene IKKE er oppfylt, ja da må dere satse på goodwill og velvilje fra forhandleren/verkstedet.

Jeg forutsetter ellers at bilen er i alminnelig god stand og er verdt å ta vare på. Lykke til!

Antall visninger