Revisjonshistorikk [tilbake]

Det første du bør gjøre, er å se deg sjæl i speilet og spørre deg selv om hvorfor du vil bruke en betydelig del av pengene dine på en 14-15 år gammel "premiumbil". Dernest skal du aldri glemme at det koster å være kar. I denne sammenheng vil du uvegerlig måtte sette av en betydelig del av lønna til et høyere bilbudsjett enn du ellers kunne hatt, om du da ikke er en langt over gjennomsnittet dyktig garsjemekaniker med mekkelokale og fullt oppsett med verktøy. Dernest skal du vite hva du gjør og kunne bestille deler fra tyske nettbutikker, prisforskjellen mellom deler derfra vs "originale" Audi-deler i Norge er horribel. Her som ellers, du bør tenke nøye gjennom kjøremønster og behov, og spørre deg selv om du ikke heller burde velge en mer "folkelig" bil. Du f.ex en mange, mange år nyere Skoda Octavia med firehjulstrekk for samme prisen, med de fordeler dette innebærer. Om du velger en Octavia med lang kjørelengde får du sogar en nesten-ny bil, og som vi vet, det er ikke antall kilometer som tar rotta på en bil, det er antall år på veien.

Om du fortsatt føler at du BARE MÅ eie en A6 Allroad, ja da er det tre ting som er en skikkelig showstopper: luftfjæring er den ene....dette koster flesk å reparere....og MacMurphy har bokstavelig talt fast adresse i luftfjæringa hos Audi! Dernest ruster faktisk også Audi....trenger jeg si mer? Og ikke minst: ved den minste mistanke om "chipping", "optmialisering" eller det jeg kaller "tukling" med bilens motorstyring, ja da går du sporenstreks videre! Dette er i 99% av alle tilfelle ikke godkjent av SVV og ført inn i vognkortet, ei heller meldt inn til forsikringselskapet. Og nei, det er IKKE korrekt at man aldri blir "tatt"! Slik tukling kvalifiserer for bruksforbudd når du blir tatt - ikke "hvis" - og du må betale dyrt for å få et merkeverskted til å tilbakeføre bilen til original stand før du kan drømme om å få den godkjent hos SVV. Dernest består slik "tukling" ofte i at man rett og slett hiver opp ladetrykket og øker drivstoffmengden, med økte termiske og mekaniske belastninger gjennom hele drivlinjen, fra tuben, via stempeltoppene og rådene, gjennom girkasa og like frem til drivleddene med de konsekvenser dette har for den arme stakkaren som eventuelt er dum nok til å kjøpe en sånn bil! Som sagt....gå i såfall videre!

Ellers kan du "lese deg opp" på kjente feil til du blir grønn, det du bør gjøre om bilen IKKE har luftfjææring eller er "chippet" eller har synlig rust, er å ta ut en sjekkliste for bruktbilkjøp fra nett og krøsse av. Om du fortsatt ser for deg at dette er bilen for deg når du har gått gjennom lista, prøvekjørt og ditt og datt, ta gjerne med en god venn som kan det du ikke kan, ja da avtaler du en NAF-test med selger FØR - FØR - FØR du så mye som tenker tanken på å underskrive kjøpekontrakt. Det er så enkelt som at selv en faglært mekaniker med lang erfaring ikke har en sjanse til å "sjekke" bilen godt nok der ute på tunet hos selger. NAF-testen gir deg et minimum av trygghet, selger får dokumentert at opplysningsplikten er oppfyllt, og som vi vet, det er mye ryddigere å avtale utbedring av feil og mangler, evnt et passende prisavslag, FØR kjøpekontakten er underskrevet enn ETTER! Og nei, en "tilstandsrapporrt" fra selgers eget versksted evt "nylig EU-kontroll" er kjekt å ha, men det sier egentlig altfor ofte alt og ingenting om bilens faktiske stand.

Og her snakker vi absolutt om en bil der du virkelig bør bestrebe deg på å velge en bil i best mulig stand. Et pluss for Audi generelt er et suverent firehjulstrekk kombinert med høy komfort og bla en ursterk V-6 TDI-motor. Bakdelene? De kan sammenfattes til setningen "det koster å være kar". Og jo eldre bilen er, jo mer spennende blir bilholdet! Når det er sagt, også en Audi kan gi et nogenlunde problemfritt, om enn relativt dyrt bilhold, om den er underlagt et normalt godt regime for service og vedlikehold, jevnlig understellsbehandling inkludert. Igjen, jo eldre bilen er - jo viktigere er det at bilen er passet godt på hele veien, og ikke minst - at du fortsetter å ta vare på bilen om den blir din. En advarsel til slutt: har bilen mer enn si to-tre tidligere eiere - da skal du definitivt være på vakt og ikke engang tenke tanken på å kjøpe bilen uten en full NAF-test! Koster litt, men det skal ikke rare feilen til før du sparer inn en full NAF-test både 10 og 20 ganger her!

For alt hva det måtte være verdt, lykke til!

Antall visninger