Revisjonshistorikk [tilbake]

Om du ønsker respons fra evnt andre som har samme problem etter å ha fyllt på en stasjon i ditt nærområde, tenker jeg at sosiale medier - det være seg twitter, Instagram eller Tryneboka og hva de nå heter alle sammen - er et bedre alterantiv enn Broom. Det finnes kanhende en eller flere lokale "grupper" på Tryneboka - eller "Facebook" som det heter på nynorsk. Verdt et forsøk. Ellers er du egentlig inne på et vesentlig momet: om det skulle være dårlig diesel - f.ex diesel med et uvanlig høyt vanninnhold - vil det være flere som opplever problemer i større eller mindre grad. Det vil være av stor betydning for i det hele tatt å kunne stille bensinstasjonen til ansvar. Er det forresten en bensinstasjon - du vet - den derre pølsebua der man tilfeldigvis har en dieselpumpe og et par bensinpumper utenfor - eller er det en "truckers stasjon" du har fyllt på? Det siste er en "fyllestasjon" i ordets rette betydning, man har en tank - ofte over bakken - og en pumpe - ikke noe pølser eller annet dilldall - bare diesel - til proffesjonelle brukere - stort sett "truckers" - dvs trailere, i noen tilfeller også taxi-bransjen. Det er en vesensforskjell: bla fordi tungbiler normalt sett har større og noe mer effektivt dieselfilter enn det du har på en HiLux.

Om du IKKE får kontakt med flere som har samme problem, har du et problem: du må som et minimum kunne sannsynligjøre at problemet skyldes en "feil" med drivstoffet som du kan klandre "fyllestasjonen" for. Det innebærer som et minimum en analyse av det som kommer ut av tuten på den aktuelle stasjonen....gjerne også det som er på tanken din. Nå er vann det vanligste, men dieseldyr kan også forekomme, selv om både oljeselskapene og de aller, aller fleste "fyllestasjoner" har god kontroll på sånne ting. Om du ikke får stasjonen til å spille på lag med deg og evnt kontakte sin leverandør - oljeselskapet - som jo normalt sett har muligheter for å analysere drivstoffet - man har jo en egeninteresse av å rydde opp i sånne ting - ja da blir det raskt en kostbar og omfattende affære. En mulighet er selvfølgelig at verkstedet kan si noe om dette, men igjen - er det bare DIN BIL som popper opp med slike problemer - da vil man uansett legge til grunn at det er nettopp DIN BIL - din tank - ditt deselilter - som er problemet her. I ditt sted ville jeg sjekka når dieselfilteret ble skiftet sist - kan den kjente "ingen" ha glemt å skifte dieselfilteret til fastsatt intervall? Dernest: har du fyllt samme sted hele tiden? Og ikke minst: har du gått i fella og brukt kondensfjerner...? Bor du et sted der det oppstår mye kondens på tanken?

Dette med kondensfjerner har et problem ser du: du vil alltid får LITT kondens i tanken. Normalt sett løser dieselfilteret dette problemet....vannet stopper der. Men - to ting som kan medføre at vannet suges gjennom filteret: om filteret går TETT blir undertrykket så stort at vannet uansett suges gjennom filteret. Dette kan skje fordi filteret ikke er skiftet på en stund, eller det kan skje fordi du har fått....som du antyder...dårlig diesel....eksemplevis diesel med en way to high andel vann. Når vann kommer videre til innsprøytingsystemet og dysene - ja da er det dårlig karma! På samme vis er kondensfjerner dårlig karma: den får vannet il å perle seg - i bittebittebittesmå dråper. På en gammel forgassermotor gikk dette som regel bra, høla i dysene på en forgaser er som de reneste tunnelene i forhold til dieseldyser osv! Disse små vannperlene seiler rett gjennom dieselfilteret, voila, så kommer de til dysene - og der går det galt, om ikke øyeblikkelig, så iallefall over litt tid. Jeg tenker at det kan være en forklaring på det som har skjedd med din motor. Med alle forbehold - dieseldyser er normalt ikke noe som gir problemer i tide og utide - man kan stort sett kjøre noen hundre tusen kilometer uten problemer whatsoever.

Greit nok, konklusjonen ifht ansvar etc, er å forsøke å finne andre med samme problem, og ikke minst, forsøke å komme i en god dialog med stasjonen....igjen....man har vanligvis egeninteresse i å rydde opp i sånne ting. Og ja - det er et objektivt erstatningsansvar med i bildet, men da må det liksom være overveiende sannsynlig at det er "dårlig diesel" som er årsaken. Om vi snakker om en normal bensinstasjon - ja da vil uvegerlig flere være rammet. Det er jo normalt sett noen hundre kunder innom i løpet av noen dager, ikke sant? Rett nok kan noen ha vært heldige, men ikke alle 999. Dette vil iallefall være utgangspunktet for tankegangen på bensinstajonen og hos oljeselskapet.

Når det gjelder selve reparasjonen, ville jeg iallefall sjekket to ting: om du har en forsikring som dekker...."feilfylling" er jo et kjent begrep her, ikke sant? Nå er det jo ikke akkurat feilfylling du har opplevd, men avhengig av hvordan forsikringsvilkårene evnt er formulert, kan det være en åpning. Koster lite å ta en telefon og sjekke.. Det fordrer at du har kasko, hvilket kanhende ikke er så sannsynlig på en bil som er 13-14 år gammel.

Dernest: har du et diesel-elektrisk verksted i ditt nærområde? Jeg ville som et minimum tatt en telefon og dels bedt om et kvalisert råd, dels fått en prisantydning. Diesel-elektriske verksteder har blant mye annet også spisskompetanse på innsprøytingsystemer, de gjør gjennomgående svært godt arbe', og det er ikke uvanlig at prisnivået ligger på typisk det halve av merkeverkstedene. Koster bare litt tid å ringe, evnt legge turen innom, om du har merket deg et eller flere slike verksteder i ditt nærområde, er gule sider din beste venn innimellom, evnt kan du spørre en god venn som kjører tungbil om han kan anbefale et slikt verksted eller vet om noen andre som vet. Et PS: etter en slik hendelske er det en selvfølge å skifte DIESELFILTERET også!!!!!!!! Lykke til, dette ordner seg!

Antall visninger