Revisjonshistorikk [tilbake]

Vel, kanhende vi snakker forbi hverandre. Det enkle svaret her er at plast er ikke plast, og en sprayboks med godstoff fra fabrikant A er ikke det samme som en ditto fra fabrikant B. Det skal ikke mer til enn å utelate eller for den sakens skyld, ha for meget av, en eller flere komponenter i blandekaret før man ender opp med vidt forskjellige egenskaper. Det du viser til, er rett og slett det som skjer når det dels er et "godstoff" med tvilsomme egenskaper i bunnen, uten et beskyttende lag på toppen. Nå tilstreber man jo ofte at dashbord et etc skal holde seg myke, om vi ser på dashbordet i en 60-talles Opel fant vi et skumgummilignende stoff overtrukket med en form for plast. Det fungerte jo greit det, bortsett fra at overtrekkslaget - beskyttelsen - over tid sprakk opp og krakkelerte, hvorpå skumgummien ikke lenger var beskyttet, voila, så sprakk hele greia opp.

Noe lignende vil man kunne se når man påfører et stoff som det du beskriver. Om du ser på disse kjekke gutta som restatuerer gamle biler på et eller annet TV-program der borte i UK, vil du se at man fra tid til annen jobber med slike ting i interiøret på gamle biler. Årsaken til at det sprekker opp, er som jeg har antydet tidligere, "godstoffet" tåler ikke verken varme eller UV-lys, det kan om ikke unngåes, så iallefall forsinkes om man påfører et lag med mer motstandsdyktig topp-coating, men man vil aldri kunne gjøre slike ting evigvarende. Problemet med toppcoatingen er at da forsvinner liksom de øvrige egenskapene som jo er årsaken til at man sprøyer på dette grapset i utgangpsunktet, ikke sant? Man ønsker en myk overflate med litt struktur, så får det liksom heller være at dette har begrenset levetid - og etterhvert blir noe skikkelig vemmelige greier.

Men igjen - det er ikke noen generell regel som sier at allemannalle skal benytte samme sammensetning av disse greiene, ei heller at allemannalle er pålagt å unngå å legge et beskyttende sjikt på sånne ting. At det er noe dritt? Selvfølgelig, men til syvende og sist er det mye som er noe dritt, som blir brukt likevel fordi kundene angivelig "vil ha det". Hvorofr kan man saktens undres på, som regel forsvinner sånt fra markedet av seg selv, i all stillhet, andre ganger er det mer seiglivet. Sånn er det bare, jeg sitter forøvrig og skriver dette mens jeg ser på en proffesjonell grafisk skjerm med "skylapper" på sidene for å unngå strølys mot skjermen, der har man brukt en kombinasjon av et plast-stoff med matt overflate hhv lim og filt for å oppnå det man ønsker. Dette dreier seg imidlertid om et produkt der man ikke bekymrer seg om produksjonskostnadene. Jeg mer enn mistenker at årsaken til at man tar en går-det-så-går det og benytter "godstoff" som har meget, meget begrenset brukstid og holdbarhet i de tilfellene du viser til, rett og slett kan knyttes opp mot at man ønsker å holde produksjonskostnadene nede. Tøfft utseende = økt salg, lav produksjonskostnad = økt profitt, vips, så sitter mange med klissete fingre!

Antall visninger