TV 2 Play
Min konto
0

Er det lovlig å kjøre på sommerdekk på vinterføre?

spurt 2015-12-05 14:18:05 +0200

Har vert i mange diskusjoner om dette, her i Stavanger har vi skjelden skikkelig vinterføre, men det hender jo. Vi vet at det er lovlig å kjøre på sommerdekk (med <3mm mønsterdybde) på vinterstid. Men er dette lovlig også når det snør, eller ligger is på veien? De aller fleste jeg har snakket med mener det ikke er lov, og begrunner dette med at "man skal sko seg etter forholdene". Jeg har pleid å argumentere med at jeg skal kjøre etter bil og føreforhold og sålenge jeg klarer å holde kontroll på kjøretøyet så har jeg hold meg innenfor lovverket.

For ordens skyld så kjører jeg stort sett på vinterdekk, men kan jeg få bot for å f.eks flytte campingbilen (som har sommerdekk) en dag det snør? eller bare det er minusgrader fordi "det er fare for glatt føre"? Veldig mange jeg har pratet med har hardnakket påstått at jeg kan få bot, eller i verste tilfelle miste lappen om jeg blir stoppet i kontroll med sommerdekk..

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2015-12-07 15:22:50 +0200

Hei. Dersom 3 mm-kravet er oppfylt er det ikke automatisk ulovlig å kjøre med sommerdekk. Men du har et krav om å sikre bilen mot å gli og kunne kjøre trykt på det aktuelle føre. Er det nødvendig på grunn av føret er det en plikt å bruke vinterdekk eller kjettinger etter forskriften om bruk av kjøretøy. Dersom kontrollmyndigheten vurderer dine sommer dekk slik at de ikke sikrer tilstrekkelig veigrep, kan du ilegges bot og i verste fall miste førerkortet for en tid. Det er ikke uvanlig. Selv om du mener at du kan kjøre på glatt føre med sommerdekk, er det også spørsmål om bilens reaksjon i en panikksituasjon. Hilsen KNAjuristen.

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar