TV 2 Play
Min konto
0

(fortsatt) TMC-problemer i VAG-biler, og hva nå med DAB?

spurt 2016-11-03 23:53:36 +0200

anonym bruker

Anonym

Dette er kanskje litt på siden av det Benny er aller mest opptatt av, men jeg eide først en 2002 Audi A4 1,8T fra 2005 til 2008, deretter en 2005 A6 2,7TDI med nesten alt utstyr, fram til 2012. I den perioden hadde jeg tilgang til Vegvesenets trafikkmeldinger (TMC) helt til å begynne med i A4-en inntil det forsvant da jeg oppgraderte kartdata. Siden glimret TMC-meldinger med sitt fravær både gjennom en kartoppdatering til i A4-en, og i A6-en som hadde største tilgjengelige stereo/navigasjon så var aldri TMC fungerende til tross for flere kartoppdateringer og software-oppgraderinger. Jeg lurte fælt på hva dette skyldtes, og fikk vel til slutt en forklaring fra Møller at produsenten av kartdataene rett og slett ikke visste at det var aktive TMC-sendinger i Norge derfor kuttet de ut å støtte TMC innenfor Norges grenser. A6-en ble solgt og jeg tenkte ikke stort mer over saken inntil jeg i går fikk min kliss nye Skoda Superb i hende, med største stereo/navigasjon. Og tror du ikke TMC-symbolet har en stor rød strek tvers over seg? Enda jeg er temmelig sikker på at Vegvesenet, via NRK sine FM-frekvenser, fortsatt sender ut TMC-meldinger? Så spørsmål 1 er jo om du har noen å kontakte hos Møller for å finne ut hva som (ikke) har skjedd de siste 10 årene for å få TMC-støtte tilbake i VAG sine radio/navigasjonsenheter... Spørsmål 2 er hva som skjer med TMC nå som ihvertfall NRK stenger sine sendinger på FM-nettet neste år, jeg har googlet meg fram til at "DAB sitt svar på TMC" kalles TPEG, men jeg tror det krever en egen mottakermodul i bilen, så spørsmålet blir da egentlig 2a) sender Vegvesenet ut trafikkmeldinger via TPEG på DAB-nettet, og 2b) har nye(re) biler med (fabrikk)montert DAB+-mottaker også mottaker for TPEG sånn generelt? Vennlig hilsen Christopher (som egentlig stort sett bruker Waze for å melde fra om og motta trafikkhendelser...)

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2016-11-05 13:10:48 +0200

Du har åpenbart snakket med feil person hos Møller :-) Som du vet, RDS-TMC er knyttet til FM, og når NRK i all sin uendelige visdom presset gjennom at Norge, som et av få land i verden, skal stenge ned FM-nettet, besluttet man likegodt å slå av RDS-TMC. Om dette var for å spare et par hundrelapper i strøm, kan man saktens gruble på....faktum er at trafikkmeldingene har glimret med sitt fravær over meget lang tid. Jeg mener de forsvant i begynnelsen av 2015...kanskje enda tidligere! Nå har jo heller aldri systemet fungert tilnærmelesesvis like godt som i andre land...det har vært et halvhjertet prøveprosjekt og knapt nok det.

Det var altså IKKE kartoppdateringen som var skyld i at RDS-TCM forsvant i din Audi :-)

DAB / TPEG frykter jeg at du like gjerne kan glemme først som sist. For det første fordi det er få land som har hengt seg på DAB...for det andre er det overveiende sannsynlig at NRK, som har vist så utrolig liten interesse for RDS-TMC, og sogar slo av systemet i all stillhet, gidder å bry seg med å implementere TPEG. Det blir litt som å tro på nissen...NRK gir ingenting ved dørene. Når man driter i beredskapshensyn og slår av FM-nettet tvert, betyr ikke trafikksikkerhet noe som helst der i gården....

FOR MIN DEL har jeg Columbus Pro i en 2016 Golf. Som andre VAG navigasjonsystemer, det fungerer greit om man kjenner svakhetene. Kartene er relativt gode, men rutevalgene og navigasjonsalgoritmene får ikke mer enn terningkast 3 av meg. Skjermen er forsåvidt grei, men presentasjonen av f.ex feltvalg kunne vært bedre. Ikke minst burde man utnyttet displayet på kjørecomputerens plass til dette. Et STORT pluss for kartverk som strekker seg like til Ural...og har mulighet for russisk input :-)

MIN LØSNING, både for å få en LANGT BEDRE NAVIGASJONSENHET, og for å få LIVE TRAFFIC og andre nettbsaserte tjenester, var å montere en Tom-Tom 6000-serie på en FAST brakett (Brodit) rett over VAG sin skjerm. Kan anbefales på det varmeste - da får du det beste fra to verdener. OM VAG har implementert løsninger som er like gode som Tom-Toms Live Traficc i sine nyeeste biler, vet jeg ærlig talt ikke, man har jo muligheten for å koble seg opp mot samme database. Men fremdeles har Tom-Tom et knusende overtak på navigasjonsvare og f.ex feltvisning. Synd at VAG ikke implementerer Tom-Toms software i sine systemer...men Columbus skal vel leve...de også...

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Spørsmålsverktøy

1 følger

Statistikk

Spurt: 2016-11-03 23:53:36 +0200

Sett: 353 ganger

Sist oppdatert: Nov 05 '16