0

DAB radioen kutter i tuneller

spurt 2021-04-13 07:06:20 +0200

anonym bruker

Anonym

Jeg har en Hyundai KONA 2020 modell der radioen kutter I tuneller. Jeg har klaget på dette ved en lang rekke tilfeller, men Hyundai klarer ikke å fikse problemet. Hva kan jeg gjøre med dette? Bilen er straks ett år gammel og jeg er rett og slett drittlei. Kan legge til at jeg er på min syvende elbil nå og har ikke opplevd dette tidligere, selv ikke på min 2019 modell Hyundai KONA. Dette gjelder selvfølgelig ikke tuneller som ikke har DAB dekning, men tuneller som beviselig har DAB dekning.

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

2 answers

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2021-04-13 12:41:32 +0200

updated 2021-04-13 15:05:48 +0200

DAB er et system som er veldig bra i fest-taler, men i praktisk bruk er det, som du forsåvidt har funnet ut, a complete different matter! Det er så enkelt som at systemet krever høyere signalstyrke for i det hele tatt å fungere, det gjør noe med reell dekning, og det gjør noe med kravene til antenna på bilen. I ditt tilfelle ville jeg først og fremst tenkt i retning av at antenne ikke holder mål, kanhende Hyundai sogar har satt inn en helt ordinær FM-antenne! Ta kontakt med f.ex Bilradiospesialisten (eller et tilsvarende firma med relevant spisskompetanse) og ta det derfra. Ja, det kan selvfølgelig også være at din bil er levert med en elendig mottaker, det er faktisk sånn at DAB ikke er spesielt utbredt utenfor Norge, og der man har innført DAB, ja der har man faktisk beholdt FM-nettet! Konsekvensen er naturlig nok at FM-nettet forblir det foretrukne alternatiivet, FM har et par fordeler som DAB-fansen aldri har nevnt :-)

The Bottom Line er at prøv med en bedre antenne tilpasset DAB først, om dette ikke hjelper, tenk tanken på å bytte ut bilens originale infotainmentsyste, alternativt sette inn en "løs" DAB-duppeditt.

Det kan nevnes at jeg har en svært god DAB / FM mottaker i min bil, med gode, velkonstruerte antenner, og jeg bor på det stedet i Norge som vel har mest til felles med begrepet "øppna landskap". I de to-tre tunnelene som finnes i mitt "nærområde", fungerer DAB relativt greit, men hvilken overraskelse...ute i nevnte "øppna landskap" er det faktisk ikke uvanlig med dropouts. Den korte versjonen er at en DAB-mottaker vil koble tvert ut om signalstyrken går under et visst nivå. Med FM er det korrekt nok sånn at FM Stereo vil kreve at man har omtrent samme signalstyrke som ved DAB for å gi brukbar kvalitet, men så var det hurra for den store forskjellen: når signalstyrken faller, vil DAB-motakeren bli taus, FM-mottakeren switcher bare til mono og fungerer laaaaaaangt ned, til nivåer der signalet knapt nok er målbart kan man fremdeles lytte til FM mono i en absolutt helt akseptabel kvalitet!

Legg til at DAB-systemet er bygget opp med færre sendere og at dekningskartene som man markedsførte systemet med, kun er sammenlignet med dekningskartene for FM Stereo...."like bra" som FM ble det sagt! Man "glemte" bare å nevne denne lille bagatellen med at FM mono gir vesentlig bedre dekning. Og som du har oppdaget, det skal ikke mye til før det oppstår en situasjon der du rett og slett ikke har dekning i det hele tatt - selv om tunellen har dette enkle systemet med en antenne i en eller begge ender og en coax med høl som er trukket gjennom tunnelen :-) Det er dessverre ikke sånn at "det enkle er det beste" gjelder her: signalstyrken inne i tunnelen er bittelitt lavere....derved blir ikke signalet inn til mottaker blir ikke godt nok....da bryter det sporadisk, spesielt om du f.ex har en antenne som ikke er helt optimal.

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2021-04-13 20:54:26 +0200

Hei. Jeg har maken bil som deg. Har ikke merket slike problemer. Tvert om har jeg vært veldig fornøyd med dekning. Kjører av og til mellom Drammen og Kristiansand. Tror det er mer enn 40 tunneller. Mener å huske at alle har dekning. Må være en reklamasjon det der ?

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Spørsmålsverktøy

1 følger

Statistikk

Spurt: 2021-04-13 07:06:20 +0200

Sett: 197 ganger

Sist oppdatert: Apr 13 '21

Antall visninger