0

Polestar mm.

spurt 2022-08-06 05:24:55 +0200

anonym bruker

Anonym

Her ser ein eit klassisk eksempel på dobbeltmoralen opp mot klima og miljø, auka forbruk og ingen vilje til å gje avkall på materiell og økonomisk vekst. Ein kuttar ut sugerør og bestikk i plast men pøser på med nye bilmerker som me ikkje har bruk for, me treng ikkje fleire bilmerke, me har nok med dei som blir produsert i Europa, for ikkje å snakka om transporten av desse bilane.

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

1 answer

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2022-08-06 08:12:00 +0200

Tja, du har forsåvidt et poeng, men den egentlige elefanten i rommet er jo at alt forbruk pr definisjon er noe styggeskap for den "sekkeposten" du så korrekt omtaler som "klima og miljø". For EU generelt og bilindustrien i EU spesielt er det jo sånn at man har kunnet nyte godt av nærmest ubegrensede mengder med relativt billig russisk energi gjennom flere tiår. Det har gitt grunnlag for en eventyrlig økonomisk vekst, og som vi vet, i dette ligger også at vi har lagt oss til uheldige vaner med et ovseleg høyt forbruk på alle plan. Ja, ser vi på vesten generelt - verdens "rike" nasjoner - er det sånn at sånn omtrent en milliard mennesker i disse nasjonene krafser til seg en mye større del av klodens ressurser - kall det gjerne et vanvittig stort stykke av den felles kaka - enn "de andre".

For, det er jo faktisk sånn at disse nasjonene ikke har spesielt mye naturressurser innenfor "egne grenser"! Ressursene, de er i alt det vesentlige "der ute", der nasjonene som IKKE anses å være en del av vårt rike, vestlige felleskap befinner seg! Det kan man selvfølgelig mene mye om, men faktum er at "der ute", i Latin-Amerika, Midt-Østen, store deler av Asia, enn si Øst-Europa, lever sånn omtrent 7 milliarder menneser sine liv! Og som vi vet, de er i store trekk ikke i nærheten av å oppebærer vår "levestandard", de har ikke "velferdsamfunn", de har rett og slett ikke i nærheten av samme forbruk som oss! Se f.ex hen til India: en inder som har en 25 watt lyspære hengende i taket så han kan lese om kvelden, han og iallefall en milliard indere til opplever dette som en ubeskrivelig luksus!

Litt sånn var det med mine besteforeldre også, de fikk etterhvert en lyspære i taket på kjøkkenet og i stua, og klappet i hendene! Enda mer klappet de i hendene når de fikk alderspensjon! Og bil - det hadde de selvfølgelig aldri! Men bestefar hadde en enkel, ensylindret motor i fiskeskøyta - dette og et småbrød brødfødde familien opp gjennom sånn circa første halvdel av forrige århundre! Så nei, det er ikke veldig lenge siden vi hadde en mer "bærekraftig" livstil i Norge heller!

Joda, jeg forstår dine kloke tanker, vi burde jo egentlig ha "nok" med de bilene vi produserer i Europa? "Kortteiste" biler, ikke sant? Omtrent som "kortreist mat"! Men la oss ta det siste først; hvor "kortreist" er egentlig maten på bordet i Norge? "Norsk kyllling", norsk ditt og datt tenker vi ofte! Vel, tenk omigjen: hvor høy er den EGENTLIGE selvforsyningsgraden her hjemme? Stikkord: hvor kommer soyaen og dyreforet forøvrig fra, hvor kommer råstoffene til "norsk" kunstgjødsel fra - og så videre! Litt sånn er det med "euopeisk" bilindustri også, bare i mye, mye større omfang! Og sånn bortsett fra at den russiske føderasjon er den største og mest pålitelige leverandør av energi til EU noen sinne, gjett hvilken nasjon som er blant verdens største leverandører - om ikke verdens største på flere felt - av f ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger