0

Garantitid på utskiftet deler

spurt 2023-04-30 15:32:05 +0200

anonym bruker

Anonym

Hei

Takk for mange interessante leserinnlegg med svar. Jeg går for tiden å vurderer en brukt Tesla Model S hvor den tidligere eier informerer at det er blitt skiftet en del deler blant annet hovedbatteriet i garantitiden. Fra det jeg kan se så gir Tesla 4 år garanti på batteriet men ikke utover den opprinnelige garantitiden på 8 år. Da er min vurdering slik jeg forstår Tesla - dersom batteriet ble skiftet et år før den opprinnelige garantitiden utløper så vil det nye batteriet ikke få en garantitid på mer en et år. Dette virker litt merkelig når jeg tenker på flere situasjoner som kan oppstå. Tenk oss dersom delene inklusiv batteriet ble skiftet etter at den opprinnelige garantitiden var utløpt og eier tok hele kostnaden, ville da ikke det blitt gitt noe garantitid i hele tatt? Font om Broom kunne gi en vurdering av dette. Mvh Hans

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

2 answers

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2023-04-30 23:06:17 +0200

Dette er belyst både i forumet her og minst en artikkel fra vårt store orakel Benny. I korthet: du beskriver egentlig to vidt forskjellge situasjoner, der du i det ene tilfellet tar for deg en garantireparasjon - som jo er gratis og uten kostnader for din del - hhv en betalt reparasjon etter at garantien er utløpt. I førstnevnte tilfelle er etablert praksis at du har garant ut den ordinære garantitiden - også om den aktuelle delen blir skiftet et år før eller dagen før garantitiden går ut. En praksis der du kunne rykke tilbake til start og fikk en ny 8-årsg arantiperdiode på deler som ble skiftet ut underveis, ville dels vært håpløst å administrere, dels ville det i ytterste konvekvens ført til en grenseløs runddans med evige gratis-reparasjoner for kundene og påfølgende massive kostnader for "noen". Og kostnader, det må som kjent dekkes inn et sted, ikke sant? Om du du ser deg selv i speilet ser du hvem som uansett ville sittet igjen med regninga for en slik evighetsgaranti: der som ellers - det er til syvende og sist kundene som må dekke inn påløpte kostnader.

En BETALT reparasjon - forsåvidt uansett når den måtte være gjennomført - vil normalt sett ha en selvstendig garanti, typisk et år for vanlige reparasjoner innenfor rimelige kostnadsrammer, mens dyrere reparasjoner vil kunne ha en lengre garanti - som du antyder - fire år for en batteripakke og tilhørende arbeid. Her må du også huske på at GARANTI og REKLAMASJON er to vidt forskjellige ting: garanti er en tilleggsytelse, det innebærer en risiko for kostnader for den som leverer tjenesten, derav er det egentlig en del av kalkylen for det du betaler for deler hhv arbeid. Kall det gjerne en form for forsikringspremie, selv om det ikke er eksplisitt synlig på fakturaen. Reklamsjonsrett på sin side er lovbestemt - også her har kostnad og forventet levetid etc etc betydning for hvor lang reklamasjonstid du har. Dette finner du mer om på forbrukerrådets nettisder.

Men igjen: en garantireparasjon er pr definisjon en ikke-betalbar reparasjon. Og strengt tatt: om batteripakka blir skiftet i løpet av garantitiden, får du jo "gratis" en ytelse som motsvarer den "slitasjen" du har hatt på batteripakka frem til den dagen den blir skiftet ut, ikke sant? Bilen din blir bare bedre - ikke dårligere - men du får altså ikke utvidet garanti.

Om en brukt Tesla Model S er et godt kjøp? Tja, som alltid - det avhenger av bilens faktiske stand. Der som ellers, en NAF-test FØR du undertegner kjøpekontrakt gir deg en rimelig grad av trygghet mot å kjøpe en sekk full av katter og selger får dokumentasjon for at opplysningsplikten er oppfyllt. Win-win og ryddigere for begge parter, og er det feil eller mangler, ja da avtaler dere utbedring evnt et passende prisavslag. Og nei, du har ikke en sjanse i havet til å "sjekke" bilen godt nok der ute på tunet hos selger på egenhånd. "Tilstandsrapport" hhv "nylig EU-kontroll sier alt og ingenting om bilens faktiske tilstand, NAF-test er ikke perfekt, men det er det lettest ... (more)

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2023-05-01 17:50:10 +0200

Interessant....kanhende det er en fordel å velge en helt brukt elbil enn Tesla S :-)

https://www.tv2.no/nyheter/forbruker/...

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger