Finn biler og biltester

2012 Audi A6 Avant 2,0 TDI 177 Hk Stasjonsvogn Diesel

Test: Audi A6 2,0 TDI Avant: Denne venter mange norske familier på

Vi har testet den etterlengtede stasjonsvognutgaven av nye A6.

Jeg husker godt den første Audi Avanten. Det var i 1976, jeg var 11 år og hadde nettopp kjøpt det tyske bladet Auto Motor und Sport og satt på gutterommet og stavret meg gjennom en ”gresk” tekst med tysk/norsk ordbok.

Artikkelen jeg hadde gått løs på handlet om en splitter ny Audi 100-modell – nemlig Avant. Enfemdørs kombimodell av sedanutgaven, som skulle komme året etter, altså i 1977. En merkelig, og stygg bil, dette blir aldri noen suksess tenkte jeg den gangen... Mye vann har rent ut i Mjøsa siden den gang – og så feil kan man altså ta.

Les mer om den første Audien med premium-ambisjoner:

Den gang het bilen C2, nå 34 år senere kommer helt nye C7 Avant – og jeg gleder meg til å teste bilen som mange nordmenn med spenning venter på.

 

Hva er dette?

Dette er altså stasjonsvognutgaven av den nye Audi A6 som kom på ettervinteren 2011, og garantert den som de fleste vil komme til å velge. Vi nordmenn elsker jo stasjonsvogner!

Testbilen er utstyrt med en 2-liters TDI-dieselmotor på 177 hk og har manuell 6-trinnsgirkasse. Startprisen er på 524 000 kroner for denne utgaven. Jeg tipper at dette vil bli den mest solgte i Norge, men at flesteparten vil velge den med automatgir.

Bilen jeg prøver er det jeg vil beskrive som ”godt, men ikke overdådig utstyrt” og den har egentlig det man bør ha i dette segmentet. Det vil si tilleggsutstyr for 123 000 – slik, at sluttprisen blir på 647 000. Med automat må du plusse på ytterligere drøye 20 lapper.

Det er forventet at Avant og Allroad (som også er Avant) som kommer i 2012 utgaven, vi stå for tre fjerdedeler av A6-salget i Norge.

Les vår stortest av nye Audi A6 3,0 TDI Quattro her:

 

Hvordan er den å kjøre?

Det første jeg merker meg når jeg setter meg inn er de gode, elektriske og skinnkledte sportssetene. De betinger imidlertid et ubeskjedent inngrep på hele 38.900 kr. fra lommeboken din – så det skulle nå bare mangle om de ikke var gode ...

177-hesteren har krefter nok, og bilen føles absolutt ikke dau med denne mellom skjermene. Audis fine ”Drive Select” (standard) gjør at jeg raskt finner ”Dynamic-oppsettet” som passer meg og min kjørestil. A6 kombinerer det litt sporty og det komfortable på en måte som jeg liker. Styringen er presis, og i det hele tatt er det lett og trives bak rattet i nye A6.

Dette er nye Audi Q3:

 

Hvordan er plassen?

Her er det god plass til hele familien og bikkja i pene omgivelser med god materialkvalitet, høy finish og mye utstyr. Det er helt klart en av grunnene til at mange kommer til å velge nettopp denne bilen

Bagasjerommet tar unna 565 liter, baksetet har god plass – selv til voksne og førerplassen er raus alle veier.

 

Går den bra?

Ja, den går bra. Den oppleves både som kvikk, rask og langbeint, samtidig som den er utrolig stillegående.

177 sige og sterke dieselhester og 380 Nm i moment sørger absolutt for anstendig framdrift. 0–100 går unna på 9 sekunder blank, og toppfarten er på 222 km/t. De færreste har behov for mer ...

Jeg lar meg imponere av forbrukstallene. Bare 0,50 liter på mila ved blandet kjøring og et CO2-utslipp på bare 132 g/ km er bare knallbra for en bil av en bil av dette kaliberet – det er jo ikke akkurat noen småbil vi snakker om! Snarere tvert imot. Hvis jeg brukte hatt, skulle jeg tatt den av i dyp ærbødighet.

Les vår bruktbiltest av 1999 modell Audi A6 her:

 

Finest utenpå eller inni?

Dette er litt vanskelig. Den er fin, moderne og elegant både utenpå og inni – uten tvil. Men jeg savner litt mer karakter begge steder – føler at den blir litt tam i forhold til både BMW 5-serie og Mercedes E-klasse som jeg regner som hovedkonkurrentene til A6-en.

Jeg vil gå så langt som å si at biler som Toyota Avensis og Volvo V60 utfordrer mer – og har mer karakter. Nei – jeg sa ikke at de var penere. Bare at de utfordret mer.

A6 er veldig ”universal” og støter i alle fall ikke bort noen med designet. Bakfra gir den veldig VW Passat-assosiasjoner. Grillen som vi oppfattet som både brutal og vulgær da den kom i 2005, har vi liksom sakte, men sikkert vent oss til. Det samme med LED-lysene – som er et annet Audi-kjennetegn.

Så kjære Audi: Når C8 kommer etter hvert, vil jeg se noe nytt og annerledes igjen! Den er pen, men endringene fra forrige generasjon er feigt små.

Det blir seier til et ryddig, pent og intuitivt interiør og en delelig førerplass med godt, tykt ratt og god plass fra meg.

 

... og hva er konklusjonen?

Audi har gjort det igjen! De har levert en bilpakke som byr på svært mye godt og bra. Både når det gjelder motor, kjøreegenskaper, plass forbruk – og jo da – utseendemessig også. Dette er en komplett bil med svært få ankepunkter.

Jeg skjønner hvorfor mange kommer til å hente seg ut en ny Audi A6 Avant. De som ikke har råd nå, står nok klare til å kaste seg over den når den kommer på bruktmarkedet om et par år. Det bidrar også til å gjøre A6 til et godt bilkjøp – man får godt betalt den dagen man ikke skal ha den lengre.

 

Pluss:

Komfort, plass, eleganse og status. 

Minus:

Dyrt tilleggsutstyr og at den blir svært dyr med firehjulstrekk. Da må du opp på 3,0 TDI og 204 hk. Prisene starter da på ca. 700 000,- før utstyr.

På Broom-forsiden nå

Antall visninger