Finn biler og biltester

2016 Audi RS3 Sportback 2,5 TFSI 367hk quatro S-tronic Combi-Coupè Bensin

Audi RS3: Denne er akkurat så rampete som den ser ut

Dette er en skikkelig råtass – som ikke går stille i dørene.

Oppskriften med å putte en stor motor inn i en "vanlig" bil, er slett ikke ny. Om man i tillegg bytter hjuloppheng, bremser og hjulutrusting, samt oppgraderer interiøret med sportsstoler, annet ratt og tøffer den til utvendig med litt spoilere og annet stæsj så kan resultat bli både sporty og morsomt. Rett og slett som i en god, gammeldags GTI-bil.

Audi har lang erfaring her. Deres S og ikke minst RS-modeller er viden kjent, for ikke å si beryktet...

Nå har vi testet nyeste skuddet på denne stammen. Nemlig RS3, som etter avgiftslette ved nyttår har en startpris på 840.000 kroner, mens den langt i fra overdådig utstyrte testbilen vi kjører koster rett over millionen.


Hva er dette?

Dette er en Audi A3, hvor Audi har fulgt den ovennevnte oppskriften. RS3 kalles kreasjonen da. Det er rett og slett et femdørs Sportback-karosseri som har blitt forsynt med en 2,5-liters femsylinderet motor på 367 hk – og det er mye!

Den har quattro firehjulsdrift-system, grove bremser og hjuloppheng som matcher det hele. Den har naturlig nok også det omtalte visuelle stæsjet. Nå er det ikke slik at bilen er pyntet opp bare for moro skyld. Tyske ingeniører driver ikke med den slags. I alle fall ikke når de jobber hos Audi.

Det er både en tanke og en funksjon bak alle de tøffe detaljene, enten det er utenpå eller inni. Audi RS3 ser både hissig og tøff ut, samtidig som den ikke er vulgær. Dette er egentlig en råbarket sportsbil i familiebil-forkledning.


Hvordan er den å kjøre?

Sportsbilfølelsen følger deg også bak rattet. Først når du tar plass i de dype, gode sportsstolene, siden når du legger hendene på det lille, tykke og myke rattet. Og ikke minst når du trykker på startknappen og vekker til livet det femsylindrede fyrverkeriet under panseret. Dæven for en fantastisk lyd.

Dårligere blir ikke opplevelsen ute på landeveien. Styringen er super-presis, men ikke nervøs, fjæringen hard som en pærekart, gassresponsen er voldsom og skyvet fra motoren likeså.

Firehjulsdriften kombinerer lekne kjøreegenskaper med godt feste og god framkommelighet, og bremsene er noe av det råeste vi har vært borti.

Dette funker, ja mer enn det. Det funker pokker så godt. Enten du er på en dag med banekjøring, har en svingete landevei foran deg, eller om du skal kjøre til butikken eller jobb.

Klarer du ikke å finne kjøregleden bak dette rattet, lider du antakelig av tung depresjon og bør oppsøke psykolog snarest.


Går den bra?

Går bra, ja. Det skal jeg love deg at den gjør! Audis femsylindrede maskiner er jo legendariske. Ikke minst innen motorsport. Det samme må sies om quattro firehjulsdrift-systemet.

Drivlinjen i nye RS3 gjør på ingen måte skam på slekta. 0-100 km/t gjøres unna på bare 3,7 sekunder og det med et vræl, etterfulgt av et smell i eksospotta når DSG-girkassa lynkjapt banker inn andregiret og rittet fortsetter. Dette er like vilt, som det er moro!

Motorens maksimale dreiemoment på 465 Nm oppnås mellom 1625 - 5500 o/min, det vil si at den er svært fleksibel. Maksimal-effekten 367 hk, oppnås mellom 5550 og 6800 o/min. Det er med andre ord en sterk og kvikk djevel Audi har klemt inn på tvers under panseret.

Girkassa er en kontant og god 7-trinns dobbeltclutchkasse som kan overstyres via hendler bak rattet.

Om du fortsatt skulle være i tvil – dette er pokker så moro!

LES OGSÅ: En gang var Audi ett lite og sært bilmerke


Hvordan er plassen?

Plassen er veldig bra til å være sportsbil, mer begrenset hvis du tenker å bruke den til familiebil. Bagasjerommet skuffer med sine 280 liter, her det mye som stjeler plass.

Det er godt med plass i forsetene, men de gode og tøffe sportssetene i RS3 stjeler litt av bakseteplassen.
Finest utenpå eller inni?

Innvendig er den ganske ordinær, med unntak av forsetene og rattet. Det er pent, ryddig og intuitivt, men kanskje ikke direkte spennende og lekent.

Utvendig byr den på mer. Spesiell grill, annen spoiler med store luftinntak foran. Store hjul og kanalskjørt fra siden, og under bakfangeren er en diffuser og ved siden av denne igjen: Ett på grensen til vulgært, digert eksosrør på hver side. Så den er finest utenpå!

LES OGSÅ: Dette er den raskeste bilen Audi noensinne har laget


… og hva er konklusjonen?

Det vakreste ved denne bilen – foruten eksoslyden – er måten Audis ingeniører har klart å sy i hop hele pakken på. Samspillet mellom motor, styring, girkasse og hjuloppheng.

Det fungerer så utrolig bra. Enten det er snill hverdagskjøring, eller ”horn i panna”-kjøring hvor bilens virkelige potensiale kommer til sin rett. RS3 leverer så det holder, under de aller fleste forhold.

I tillegg har den noenlunde greit med plass også, selv om det er en svært enkel oppgave å finne større bil for pengene om man bare ser på plassen man får. Men forskjellen fra sportsbiler med samme ytelser, er at RS3 fungerer helt greit som en ganske praktisk hverdagsbil i tillegg.

Men ja: Prisen er drøy. Dette er derfor en bil som appellerer til entuastene. De som vet hva de vil ha, og er villige til å bla opp for det.

 

Motor: 2,5-liter bensin

Effekt: 367 hk / 465 Nm.

Vekt: 1520 kg.

0-100 km/t: 3,7 sek.

Toppfart: 280 km/t

Forbruk blandet kjøring: 0,81 l/mil.

Pris fra: 840.000,-

Pris testbil: 1.000.060,-

På Broom-forsiden nå

Antall visninger