Finn biler og biltester

2013 BMW 3-Serie 320d Touring 184hk aut Stasjonsvogn Diesel

Test: BMW 320 DA Touring: Drømmebilen for den kjøreglade familien

På flere områder setter BMWs nye stasjonsvogn standarden.

Hva er dette?

Vi har testet BMW 3-serie som stasjonsvogn – eller Touring som BMW kaller det. Dette er ventet å bli en storselger – og den nye modellen byr på vesentlig bedre plass enn forrige generasjon.

I tillegg har den et utstyrsnivå som ingen i mellomklassen kan måle seg med. Her er det alt fra head up display, sidekamera i hjulbuene foran, interiørbelysning som kan skifte farge og surround view parkeringsassistent - til adaptive cruise control.

Baksiden av den medaljen er naturligvis at alt dette utstyret koster en god bunke med tusenlapper. Testbilen har en totalpris med ekstrautstyr på 677.000 kroner ...

Her er det riktignok mer utstyr enn du trenger. Men skal du kjøpe en slik bil bør du utstyre den ganske godt, for at annenhåndsverdien ikke skal bli for dårlig.

LES OGSÅ: TEST: BMW 320D: Klassens beste bil

 

Hvordan er den å kjøre?

Stasjonsvogna står ikke mye tilbake for sedanen. Det er ypperlig balanse og et mer enn godt nok understell. Det betyr at du fint kan ha det moro etter at du har levert småtrollene i barnehagen eller på skolen.

Testbilen har full M-pakke (pris 36.000 kroner), som ytterligere skjerper kjøreegenskapene og naturligvis inkluderer full M-styling.

Men 19" felger bidrar til mer dekkstøy i coupeen enn vi hadde ventet.

Justerbart understell gjør at du i utgangspunktet slipper å velge mellom komfort og sportslighet, du skal få begge deler. Men selv i komfortmodus er denne bilen mer sportslig enn biler flest – på godt og vondt. Det kan nok bli noe hardere oppsett enn ønskelig for noen.

Velger du Sport Plus strammes understellet maksimalt, girskiftene smeller inn lynraskt – og det tillates at hekken slipper litt hvis du vil leke. Genialt!

LES OGSÅ: BMW 4-serie: Denne kan bli starten på noe nytt

 

Finest utenpå eller inni?

Med M-pakken på plass, mørke ruter og den svarte metallic-fargen på testbilen, er det eksteriøret som stikker av med seieren denne gangen. Den nye 3-serien er råbarsk – aggressiv og elegant på en gang.

Faktisk mener vi Touring-utgaven gjør seg enda bedre enn sedanen. Hekken minner naturligvis om 5-serien – men litt mer kompakt og sportslig.

Interiøret er slett ikke verst det heller. Også her snakker vi full M-pakke – med sort skinn og blå dekorstripe på tvers av dashbordet. I kjent stil er det god finish på alt fra girpspake og ratt til knapper og infotainment-skjermen – her er det bare Audi og Mercedes som kan måle seg.

Testbilen har også innvendig lyspakke – der en kan velge mellom hvit eller rød/oransje stemningsbelysning.

LES OGSÅ: BMW 3-serie: Ser du hva som er spesielt med denne?

 

Hvordan er plassen?

3-serien har rukket å bli ganske så voksen med årene - og det har skjedd mye siden forrige generasjon. 495 liters bagasjerom holder faktisk til å by på litt mer plass enn begge hovedkonkurrentene - Audi A4 og Mercedes C-klasse.

BMWs løsning med todelt bagasjeluke er med enda – en praktisk detalj som mange setter pris på.

Litt verre er det at selve bagasjerommet er litt vanskelig å utnytte skikkelig, fordi hjulbuene vokser inn på sidene.

Ellers er plassen god til både sjåfør og passasjerer. Bare de høyeste vil kunne risikere å plages litt av den noe lave takhøyden når de sitter i baksetet i biler med panoramatakluke.

Det er også en del praktiske smårom her og der – og koppholdere både foran og bak. Det har ikke alltid vært noen selvfølge hos BMW ...

LES OGSÅ: Audi A5/S5: Se hvilken storselger som blir fornyet

 

Går den bra?

320 D er tilgjengelig med både 163 og 184 hk. Vi har denne gangen testet den sterkeste varianten på 184 hk – men forskjellen mellom de to er ikke veldig stor – ikke på papiret i alle fall. Dreiemomentet er også likt, 380 nm på begge to.

0–100 km/t tar 8 sekunder (163 hk) eller 7,7 (184 hk) sekunder med manuell gir. Forskjellen blir imidlertid større med automatgir – der samme øvelse fikses på henholdsvis 8,1 og 7,6 sekunder.

Det må sies at den åtte trinns automatgirkassen er strålende effektiv.

Prisforskjellen mellom de to variantene er ca. 20.000 kroner – med 420.900 som startpris på modellen med 163 hk

Utifra hvordan bilen kjentes med 184 hk, er vi overbevist om at 163 hk er mer enn nok i denne bilen.

Testbilen er nemlig svært så pigg og har godt med kraftoverskudd. Kombinert med et forbruk på 0,47 l/mil (for øvrig helt likt i varianten med 163 hk) – er dette en hyggelig blanding av fornuft og følelser.

LES OGSÅ: BMW 3-serie 2012: – Den beste er blitt enda bedre

 

Og hva er konklusjonen?

Audi A4 og Mercedes C-klasse føles mindre spennende opp mot BMWs siste tilskudd i klassen. Begge konkurrentene er gode biler. Men 3-serie Touring er den nye sjefen – og bilen som setter standarden, både på kjøreegenskaper og utstyrsnivå.

At den i tillegg har bedre bagasjeplass, om enn marginalt, gjør det ikke noe verre.

Vi er likevel overrasket over coupestøyen som er høyere enn ventet.

Synd er det også at mye av det morsomme og nødvendige ekstrautstyret letter deg for en god porsjon penger. Mange vil nok heller gå for 316 D (startpris: 393.700 kroner) eller 318 D (startpris: 398.000 kroner) – og bytte kraftoverskudd med mer utstyr.

 

Bil: BMW 3-serie Touring Type: 320 DAT Motor: 2-liter, turbodieselEffekt: 184 hk/380 nm 0–100 km/t: 7,6 sek Forbruk: 0,47 l/milBagasjerom: 495 liter Pris: Fra 420.900 kroner. Pris testbil: 677.000

 

 

Lenker

På Broom-forsiden nå

Antall visninger