TV 2 Play
Min konto
Finn biler og biltester

2017 BMW 5-Serie 530i xDrive NY aut Sedan Bensin

BMW 530d: Denne står til terningkast 6

BMW har ikke tenkt å la Mercedes E-klasse være i fred.

Etter en rekordlang tur til Portugal, via både Paris og Barcelona, før vi ender opp i Lisboa, er det endelig tid for å teste BMW 5-serie.

Vi har blitt litt blendet av hvor god nye E-klasse er – den nye ledestjernen i klassen. Derfor må nye BMW 5-serie svare skikkelig på tiltalen, om de ønsker å være mest solgt og klassens favoritt.

Men så er det ingen hvem som helst som nå kommer i ny utgave. 5-serie har vært med oss i over 40 år. Den dukket første gang opp i 1972, og har vært en dundrende suksess siden.

Presselanseringen er lagt langt bort fra norske veier, salt, slaps og kuldegrader. Omgivelsene er idylliske og pittoreske, men det er ikke utsikten vi har kommet for å se på.

Bli med på test av en svært spennende bilnyhet:

LES OGSÅ: Olav sperret opp øyenene, da han så den nye BMW-en


Kjøreglede: 6/6

Det er ingen biler i denne klassen som kan måle seg med BMW på kjøreglede, om vi ser bort fra Porsche Panamera, som jo tross alt koster en hel del mer.

BMW kjører på med kjøreprogram som lar deg velge hvilke egenskaper du ønsker å framheve. Enten det er sportslighet-, forbruk- eller komfort som står i fokus.

Nå virker det også som om det er litt større forskjell mellom de ulike programmene. Komfort er virkelig komfort, og den svelger unna både ujevnheter, brostein og grov asalt på en imponerende måte.

I sport biter den seg fast. Men skal du få full effekt av denne modusen, bør du kombinere med M-understellet og 19" felger. Da blir det virkelig vei i vellinga, uten at det blir for hardt og ubehagelig.

Men selv i standard understell er denne bilen leken. Det skyldes blant annet at det er blitt opptil 100 kilo mindre å dra på siden forrige generasjon.

Styrefølelsen er presis og passelig vektet, slik den skal være. Her føler du hele tiden at du har god kontroll på hva som skjer med bilen og hjulene.

Dieselbilen vi tester (530d) har xDrive firehjulsdrift, og det kommer nok godt med når dreiemomentet er såpass høyt. Mens bensinbilen (540i) har bakhulsdrift. Sistnevnte imponerer med å sørge for at mesteparten av de voldsomme kreftene plantes i bakken også med denne!

I høy fart er det lite vindstøy og den cruiser uanstrengt avgårde i tempo godt over det vi har lov til i Norge. Langtur? Ja, takk, veldig gjerne!

LES OGSÅ: Bare ett merke klarte diesel-eksamen


Interiør/plass: 5/6

Interiøret ville for ett år siden være helt supert. Ingenting å si på det. Bortsett fra at noen misliker at skjermen står på dashbordet. Men etter at Mercedes fant ut at de ville revolusjonere hele infotainmentbransjen med sin E-klasse, har det skjedd noe. Med de to skjermene som brukes der, er det rett og slett ingen andre som har sjans. Inkludert BMW. Det gjelder selv de digitale instrumentene.

Her har BMW tatt et ”verdivalg”, disse to ”klokkene” er forbeholdt informasjon om kjøring. Enten det er fart, turtall, kjørecomputer eller cruise control. Tøft og elegant, ingen tvil. Men du får ikke opp kartvisning eller instillinger på bilen, slik som hos Mercedes.

Til gjengjeld har BMW perfeksjonert sitt head up display. Og det gjør de så bra at ingen andre en gang er i nærheten. Så hvis du bestiller bilen din med dette, og det bør du, så vil du aldri savne de litt mer allsidige digitale instrumentene i E-klasse. Det er blitt 70 prosent større enn tidligere. Og fungerer fantastisk. Ikke minst i forbindelse med navigasjon. Nå får du sågar kartvisning opp i vinduet, ikke bare piler.

Gesture control-systemet er også snedig. Tor det eller ei. Det funker! Litt gimmick-aktig? ja. Helt nødvendig? Nei. Men kjekt å ha, helt klart.

Plassen er som ventet blitt bedre siden forrige 5-serie. Det betyr at du nå skal klare å få inn tre barneseter i bredden. Dessuten er det bedre plass til beina. Takhøyden er nesten overdrevet god. Bagasjerommet er på hele 530 liter. For ikke lenge siden måtte du ha en stasjonsvogn for å oppnå lignende tall.

LES OGSÅ: Norske kunder får eksklusiv sniktitt på BMW-nyhet


Motor: 6/6

Igjen, her er BMW i sitt ess. Vi tester to biler, 530d og 540i. Ikke småtteri – og begge er sågar med seks sylindre.

Vi tar de kort oppsummert – og starter med dieselmotoren: 530d betyr nå 265 hk, og et svimlende dreiemoment på hele 620 Nm. Her er all dieselknatring fullstendig borte. Og da mener vi absolutt alt.

Forbruket er også bunnsolid. Her har BMW vært gode lenge, og det fortsetter med nye 5-serie. Og gjett om den er sprek! 0-100 km/t ekspederes på bare 5,4 sekunder. Takket være det dyriske momentet den har, virker det nesten ikke som den trenger å anstrenge seg for å klare heller.

Den leverer fraspark helt fra bunn av skalaen. Det er svært sjelden vi opplever lignende. Nå er faktisk 530d like rask som utgående 540d – sistnevnte med 313 hk. Det sier litt om hvilken enestående motor dette er.

Men diesel er jo ikke akkurat i vinden om dagen. Da er bensin litt mer inne i varmen. Og lykkeligvis har BMW noen tilbud til der også. For eksempel 540i. Her råder du over 340 hk med høyrefoten. Den er enda kjappere enn dieselmodellen. Den trenger bare 5,1 sekunder på å nå 100 km/t.

BMW har ikke falt for fristelsen for å gjøre denne mer hårete enn den må være. Lyden av motoren er potent, men diskret. Litt bjeffing får du ved girskiftene, men du vekker på ingen måte nabolaget i denne bilen.

I stedet kan du bare gli avgårde og parkere det meste som måtte dukke opp. Motorens egenskaper er som ventet annerledes enn i dieselen. Du må tyne girene litt mer. Men så får du også betalt for det, når nåla nærmer seg 7.000 omdreininger i minuttet.

Ingen av disse motorene blir å betrakte som noen storselgere i Norge. Men de gir om ikke annet løfter om at BMW har mye å bidra med på dette området også.

I februar kommer altså dieselmotoren 520d, så kommer ladbar hybrid etterhvert. Om sistnevnte blir tilgjengelig med fem dører (stasjonsvogn) og xDrive firehjulsdrift får vi ikke bekreftet at noen i BMW. Men ryktene sier at det kommer ...

LES OGSÅ: Går den i pris – allerede før den kommer til Norge


Design: 5/6

Med Chris Bangle sin 5-serie, som ble introdusert i 2003, fikk mange morgenkaffen i vrangstrupen første gang de så bilen. Den var rett og slett INGENTING i nærheten av det den svært elegante forgjengeren hadde stått for. Her var det provoserende linjer og løsninger en aldri hadde sett før. Den krevde tilvenning. Men etter hvert vant den over mange, og designet har tålt tidens tann veldig bra.

Så kom oppfølgeren. Det ble noe helt annet. Fullstendig fri for kontroversielle grep som kunne fornærme noe. Kanskje på grensen til litt kjedelig, men mest av alt lekker. Den falt i smak også hos de som mente BMW var på vei i feil retning med forgjengeren.

7. generasjon er en kombinasjon av disse to: Mindre kontroversiell enn 5. generasjon og litt mer utagerende enn 6. generasjon.

Det er nok noen som vil mene at den ikke sitter helt, og at den blir litt for mye "storbil". BMW har i stor grad valgt å følge opp de føringene som ble lagt med siste utgave av flaggskipet 7-serie.

Det er ingen tvil om at den ser best ut med M-pakke og litt store felger. Men sånn har BMW 5-serie alltid vært.

Fronten har store nyrer, men de har nå fått ”spjeld” som kan åpnes eller lukkes avhengig av om du har behov for kjøling til motoren. Nå de lukkes, får G30 den laveste luftmotstanden i klassen, kun 0,22 Cd. Det bidrar naturligvis til lavere forbruk.
 

Miljø/økonomi: 5/6

Jeg ble sittende å diskutere dette med miljø sammen med en kollega, da vi kjørte rundt. Begge var vi nemlig mektig imponert over det BMW har klart å gjøre med nye 5-serie. Den er rett og slett en drøm å kjøre. Og begge motorene vi fikk gleden av teste, var reneste smykkene.

Men vi klarer ikke helt å fri oss fra tanken at det er å gå litt bakvendt inn i framtiden. Diesel er jo blitt veldig fy-fy. Bensin er heller ikke isbjørnenes venn. Så er det fortsatt mange som vil bruke opp mot- eller over en million kroner på en bil som kan sies å være litt avlegs alt fra starten.

Her må vi forsøke å se situasjonen i litt perspektiv. For selv om det helt klart er flere land og byer også utenfor Norges grenser som tar grep for å stoppe eller redusere bruken av dieselbiler, er vi fortsatt et godt stykke unna å kunne skrote de fossile bilene.

Ikke minst de som har så fantastiske motorer som de vi omtaler her. Både forbruk og utslipp er imponerende lavt. Og enda mer effektivt og miljøvennlig blir det med de mindre motorene, naturligvis.

At en bil som 530d xDrive med automatgir kan prestere et oppgitt blandet forbruk på bare 0,5 l/mil er imponerende. Det samme er naturligvis CO2-utslippet på 132 g/km.

Prisene legger seg noe under hovedkonkurrenten, E-klasse. 520d med 190 hk starter på rundt 479.000 kroner. Testbilen med dieselmotor, 530d, har en startpris på 652.000 kroner. Det er uten xDrive.

540i letter deg for rundt 754.000 kroner, før du legger på en passelig mengde med ekstrautstyr.

Hva den ladbare hybriden vil koste er ikke klart enda. Men uansett, du vil neppe få deg en velutstyrt 5-serie til noe særlig under 650-700.000 kroner.

LES OGSÅ: Her tester vi BMWs råskinn – på en Formel 1-bane!


Konklusjon: 6/6

Jeg var litt skeptisk før møtet med nye 5-serie. Ikke at jeg tvilte på den ville være bra. Jeg ”fryktet” imidlertid at løpet var kjørt i denne klassen, ettersom nye E-klasse er så bra. Jeg kan ikke avsi noen dom enda. Det jeg imidlertid kan love deg, er at du aldri vil kunne føle deg sikker på at du har tatt riktig valg før du har testet begge to.

Men for å holde meg til BMW 5-serie. Denne står til terningkast 6. Enkelt og greit.

 

Motor: 3-liter, turbo, diesel

Effekt: 265 hk / 620 Nm

0-100 km/t: 5,4 sek.

Forbruk: 0,5 l/mil

Toppfart: 250 km/t

Bagasjerom: 530 liter

Lengde x bredde x høyde:

Pris: Fra 479.000 kroner

Pris testbil: Ca. 750.000 kroner

På Broom-forsiden nå