Finn biler og biltester

2016 Ford Galaxy

Ford Galaxy: En av de smarteste påskebilene du kan kjøpe

Her får du 4x4 og mye plass – til gunstig pris.

Noen ting er viktigere enn andre når du skal på påskefjellet med familien. 4x4 er høyt på lista for mange, i alle fall hvis du en hyttevei som både kan være bratt, kronglete og dårlig brøytet.

Plass er også viktig. Ski og skiutstyr, kanskje en pulk, klær, utstyr, mat og drikke. Her er det luksus å bare kunne laste inn. Dessuten skader det naturligvis ikke å starte påskeferien komfortabelt.

For å få alt dette blir det som regel dyrt. Ja ofte veldig dyrt. Skal du attpåtil ha muligheten for sju seter, er det fint lite å velge mellom, med mindre du kjøper SUV av det virkelig røslige slaget. Men noen unntak finnes, som bilen vi har dratt på tur med: Nye Ford Galaxy.

Med bagasjen stablet inn og ski på taket, legger vi av gårde. Galaxy imponerer med svært god landeveiskomfort. Kjørefølelsen er tung og solid. Det merkes at Ford har investert store summer i dette understellet. Her er Galaxy nesten på nivå med premiumbilene i klassen, det samme gjelder for støydempingen.

Bussfølelsen som var litt til stede i forgjengeren er nå borte. Dette kjennes som å kjøre en stor stasjonsvogn. Styringen gir passe motstand og god kontakt med underlaget. Her leverer Ford varene!

Baksetene er også et bra sted å være. Jeg har to små unger og har kjørt flerbruksbil privat i noen år. Da har jeg også lært forskjellen mellom de som er gjennomførte og smarte – og de som ikke helt henger med i konkurransen.

Lillebror S-Max har også fått 4x4, les mer om den her:
 

Tre barneseter

Galaxy er helt klart i første kategori. Ungene sitter høyt, i separate seter. Klappbord på forseteryggene er som vanlig en stor suksess. Tegnesaker og leker der gjør turen mye kortere. Her er det også flust av kopp- og flaskeholdere, strømuttak (fem stykker, pluss en tradisjonell stikkontakt!) og smarte oppbevaringsrom. Akkurat som det skal være.

Store vindusflater gir også et lyst og trivelig interiør. De fem baksetene er alle separate. De tre i midten kan justeres i alle retninger, inkludert selve ryggvinkelen. Kjempesmart hvis du har unger i bakovervendte bakseter. Her kan du tilte ryggen bakover, dermed blir det bedre plass til beina og ungene kan sitte bakovervendt lenger.

Alle de tre setene har isofix-fester. Bredden er god nok til at du får inn tre store barneseter side-om-side, det er det ikke mange vanlige familiebiler som klarer.

Hvordan ungene sitter har mye å si for sikkerheten
 

Litt partytriks

De to bakerste setene duger også for voksne, i alle fall over kortere avstander. Lav sittepute begrenser sittekomforten noe, men plassen ellers er grei så lenge de i baksetene foran deler på plassen. Inn- og utstigningen går også veldig greit.
Ett trykk, så felles baksetene ned.

Med alle setene i bruk, er det naturlig nok begrenset bagasjeplass, men litt får du inn helt bakerst Så øker plassen på etter hvert som du feller ned ett, to, tre, fire eller fem bakseter.

Som sjuseter svelger den 300 liter bagasje. Med de to bakerste setene felt ned, vokser dette til 700 liter. Og bruker du den som toseter, er det 2.300 liters bagasjerom. Varebil neste!

Apropos bakseter: Her har Galaxy også en nyhet. Krysser du av for en såkalt ”familiepakke” (til hyggelige 2.600 kroner) får du elektrisk nedfelling også av de to bakerste setene. Dermed er det fem små knapper i bagasjerommet som styrer alle baksetene. Litt partrytriks, men også en grei ting å ha.
 

Skal være gjerrigknark

Familiepakken inneholder for øvrig også bagasjeromsmatte og –nett, solgardiner i baksetet, bord på forseteryggene og 220V strømuttak. Du skal virkelig være en gjerrigknark for å ikke ta med denne pakken når du kjøper Galaxy. Det er også utstyr som gjør bilen ekstra attraktiv i bruktmarkedet.

Litt om motoriseringen: Under panseret her finner vi en 2-liters dieselmotor på 180 hestekrefter. Den føles ganske sterk, men spesielt kjapp er den ikke. Det offisielle tallet på 0-100 km/t sier 10,6 sekunder.

Dette er en tung bil, og utnytter du all plassen, blir den naturligvis enda tyngre. Mer motor ville helt klart også gitt mer kjøreglede, men også en annen pris.


Redde naboens Tesla

Etter å ha slukt mange E6 mil, svinger vi av hovedveien et stykke opp i Gudbransdalen, og klatrer til fjells. Dette er en av dagene da det virkelig er godt å ha 4x4. Flere biler har stoppet for å legge på kjettinger. Det har vært uvær og stort snøfall i fjellet. Skavlene ligger ute i veien flere steder.

Du kommer som regel opp bratte og smale veier også med tohjulstrekk. Men må du stoppe der. Ja, da er det særdeles behagelig å ha firehjulstrekk. Det går på skinner. det gjelder bare å huske at de fysiske lovene fortsatt gjelder, ikke minst når du trenger å bremse.

Dette er ikke noe veldig avansert 4x4-system og noen offroader er Galaxy absolutt ikke. Men de aller, aller fleste av oss har neppe noen gang behov for noe mer. Du kommer deg opp og fram dit du vil. Og hvis han ikke har havnet altfor langt ut i grøfta, klarer du nok også dra opp hyttenaboens Tesla med bakhjulstrekk, hvis det skulle bli aktuelt.
 

Kort og butt front

En litt merkelig sak: Det finnes ikke et eneste 4x4- eller AWD-merke på Galaxyen. Designet er heller ikke egnet til å imponere særlig i hyttegrenda. Ford har gått for en veldig forsiktig videreføring av forrige generasjon Galaxy. Fronten er riktignok helt ny, og i tråd med det Ford har rullet ut på en rekke modeller i det siste.

Der den fungerer veldig bra på en bil som Mondeo, ser det ikke like bra på Galaxy. Det er noe med høyreist bil og kort, butt front som ikke helt sitter. Designet er ellers preget av at plass og praktiske hensyn trumfer det meste. Men Ford kunne – og burde – dratt på litt mer her. Det er neppe mange som kjøper denne bilen på grunn av designet. Men det er nok fort noen som ikke gjør det, av den grunn.
 

Kinder-påskeegg

Etter snaue fire timer er vi framme. Ungene er midt i lek og spill, vi voksne er fortsatt opplagte og kunne gjerne kjørt mye lenger. Det er et kompliment til bilen, og et bevis på at Ford har lært hvordan man lager flerbruksbil.

Startprisen på Galaxy AWD i velustyrt Titanium-utgave er på 587.000 kroner. Da har den 2-liters dieselmotor og ikke minst: Automatgir. Det er et opplagt valg på en bil som dette.

Med veldig mye utstyr innabords klokker testbilen inn til 670.700 kroner. Det er mye penger for en sjuseters Ford, men ser vi bak tallene, er dette likevel veldig mye bil for pengene. Ekstrautstyret som du her betaler drøye 80.000 kroner, ville garantert kostet det dobbelte hos en av premium-konkurrentene, sannsynligvis enda mer.
I tillegg får du altså høy komfort, sju seter, veldig mye plass og mange smarte løsninger. Da står vi igjen med en bil som er smartere og rimeligere enn de aller fleste bilene vi kan sammenligne med. Du reiser på påsketur på første klasse, men har betalt mye mindre enn naboene som flotter seg med premium-SUVer. Det er et aldri så lite Kinder-påskeegg, det!

 

Modell: Titanium 2,0 TDCI AWDMotor: 2-liter dieselEffekt: 180 hk / 400 NmForbruk: 0,56 l/mil0-100 km/t: 10.6 sek.Toppfart: 203 km/tBagasjerom: Fra 300 literLengde x Bredde x Høyde: 484 x 191 x 174 cmPris fra: 587.000 kronerPris testbil: 670.700 kroner

På Broom-forsiden nå

Antall visninger