Finn biler og biltester

2017 Ford S-Max 2,0 TDCi 210hk Vignale aut Flerbruksbil Diesel

Ford S-Max Vignale: En veldig bra familiebil har blitt enda litt bedre

Luksus-versjonen av Ford S-Max.

Ford S-Max skaffet seg kjapt en ganske unik posisjon i nybilmarkedet, etter at den ble lansert i 2006. Endelig kom det en flerbruksbil som både så bra ut og var god å kjøre – i tillegg til at den hadde klassens mest fleksible interiør med mye plass og smarte løsninger.

Andre generasjon kom på vårparten i 2015. Den flyttet ikke grenser på samme måte som forgjengeren. Her er det mer snakk om å videreføre de gode egenskapene, men med høyere grad av komfort.

Nå har Ford også lansert en helt ny topputgave av S-Max, nemlig S-Max Vignale.

Vignale er Fords eget luksus-undermerke. Målet er å gi kundene en dose premium og flere kundefordeler, til en pris som ligger et godt stykke under statusmerkene på markedet.

Testbilen heter ikke mindre enn Ford S-Max Vignale 2,0 TDCI Powershift AWD. Det betyr i praksis at den har 2-liters dieselmotor på 180 hestekrefter, Fords Powershift-automat og ikke minst: Firehjulstrekk. Dessuten har den sju seter. Den kombinasjonen er det ikke mange konkurrenter som kan tilby. Prisen for dette starter på 562.000 kroner. Med veldig mye utstyr på plass, ender testbilen på 667.700 kroner. Da snakker vi voksen prislapp for en flerbruksbil fra Ford.


Hvordan er den å kjøre?

Andre generasjon S-Max er mer komfortabel enn den første, til gjengjeld er ikke kjøreegenskapene like sporty. Styringen er ikke like presis og kontant som før, samtidig som understellet er mer satt opp mot komfort.

I forhold til både kjøpegruppe og ikke minst bruksmønster, er det neppe så dumt. Dette er en super landeveiscruiser. Bilen ligger tungt og solid på veien og understellet gir premium-følelse. I tillegg har støydempingen blitt mye bedre enn på forgjengeren. Vignale betyr ekstra god støydemping, her er det imponerende stille inne i bilen.

Firehjulstrekk er noe veldig mange norske bilkjøpere ønsker seg. Det gir ekstra trygghet på vinteren og hjelper deg opp den siste bakken til hytta.

Dette er Norges billigste med 4x4


Hvordan er plassen?

S-Max er en stor flerbruksbil og du nærmer deg minibuss hvis du skal ha mer plass enn dette. Med alle sju setene i bruk, har den 285 liters bagasjerom. Bruker du den som femseter, øker dette til 700 liter. Og med alle baksetene felt ned, kan du ta ekstrajobb som varebilsjåfør. Da svelger bilen 2.200 liter bagasje.

Her er det også viktig at plassen er svært lett å utnytte. S-Max er bredere enn de fleste konkurrentene, det merkes i praktisk bruk. De fem baksetene kan nå felles ned elektrisk fra knapper i bagasjerommet, det er nytt på denne generasjonen. Litt "partytriks", men også en smart detalj i hverdagen.

Som før er de tre baksetene i midtre rad separate, de kan skyves i lengderetningen og du kan justere ryggvinklene. Dette er gull verdt hvis du har unger i barneseter. Ved å vinkle ryggen mer bakover, kan de bruke bakovervendt barnesete mye lenger enn i en vanlig stasjonsvogn, i og med at beinplassen blir bedre. Alle som har hatt små unger, vet også at det kan være veldig smart å kunne sitte mellom dem, særlig på lengre turer. Her er bredden god nok til det.

De to bakerste setene passer best for barn, men voksne kan også sitte her på kortere turer. Plassen er grei nok, men ettersom setene er montert lavt, blir du sittende veldig høyt med knærne.

Storebror har mye av det samme, men er enda litt større


Går den bra?

Ikke så bra som vi bør kunne forvente av en bil med 180-hesters dieselmotor. Her har Ford havnet litt i bakleksa i forhold til de beste konkurrentene. Motoren gir helt OK overskudd, men den føles litt daff når du ønsker å kjøre aktivt. Det offisielle tallet på 0-100 km/t er ikke imponerende, 10,5 sekunder.

Powershift-girkassa fungerer fint, selv om den ikke er riktig like sømløs som de aller beste konkurrentene.

I denne utgaven veier S-Max 1.734 kilo. Det er mye, men så skal vi også huske at dette er en stor sjuseter med firehjulstrekk. Mindre motor enn 180-hesteren vil vi ikke uten videre anbefale.

Dette får du bare i Tesla – eller om du heter James Bond


Finest utenpå eller inni?

Nye S-Max snur ikke akkurat hoder utenfor butikken eller barnehagen. Dette er et anonymt design, selv om litt ekstra Vignale-dekor løfter den noen hakk. Likevel: Hun kunne Ford helt klart dratt på litt mer, det hadde bilen fortjent.

Innvendig er det lekre og myke setetrekk og blant annet synlige sømmer på det skinntrukne dashbordet. Likevel blir det litt halvveis, særlig når Ford har beholdt midkonsollen med mye hard plast.

Interiøret er både funksjonelt og praktisk, men kommer du rett fra et premiummerke, blir dette litt nedtur.

Fords nye infotainmentsystem Sync 3 er på plass. Dette er touchskjerm-basert, samtidig som endel funksjoner fortsatt styres fra knapper. Det krever litt tilvenning, men fungerer bra når du får det i fingrene.

Flerbruksbil: Disse familiene er mest fornøyde


...og hva er konklusjonen?

Den har noen svakhetspunkter, men likevel skal du slite med å finne en familiebil som har bedre kombinasjon av plass, praktiske egenskaper og komfort. Ikke minst gjelder det hvis du er ute etter en sjuseter. Da må du fort se på stor SUV for å finne noe tilsvarende – og da blir prisen i de fleste tilfeller en helt annen.

Som familiebil er S-Max nær perfekt. Du har veldig mye plass til rådighet, setene kan skyves og felles ned slik at passasjerene kan ha det best mulig. samtidig sluker den store mengder bagasje når det er nødvendig.

I tillegg kommer høy komfort og svært god støydemping, alt dette gjør lange kjøreturer til en behagelig opplevelse. Vignale er slik sett den ekstra prikken over i-en.

Det hadde imidlertid ikke skadet med mer krefter under panseret. Dessuten trenger interiøret strengt tatt en oppgradering, i alle fall hvis Ford mener alvor med å hente kunder fra premium-merkene over til denne bilen.

Startpris på 562.000 kroner er etter vår mening innafor. Når testbilen ender mer enn 100.000 kroner over dette, skyldes den en lang liste med ekstrautstyr. Noe bør du ta med, noe er "kjekt å ha" - og andre ting kan du fint klare deg uten. I praksis betyr det at du bør kunne havne rundt 600.000 kroner for ferdig utstyrt bil.

solert sett er det mye penger. Men når du ser på hva du faktisk får for disse pengene, er det slett ikke ille.

 

 

Modell: 2.0 TDCI Vignale AWD

Motor: 2-liter diesel

Effekt: 180 hk / 400 Nm

Forbruk: 0,58 l/mil

0-100 km/t: 10,5 sek.

Toppfart: 206 km/t

Bagasjerom: 285/700 liter

Lengde x Bredde x Høyde: 479 x 191 x 165 cm

Pris fra: 562.000 kroner

Pris testbil: 667.700 kroner
 

På Broom-forsiden nå

Antall visninger