Finn biler og biltester

2018 Honda Civic Type-R

Honda Civic Type-R: En av årets morsomste biler

Den ser illsint ut – men sjarmerer alle.

Honda Civic Type R ser ut som den ble bygget på spesifikasjoner fra Darth Vader. Det kan ikke akkurat sies å være galaksens mest lystige figur. Men mørkets fyrste hadde nok garantert blitt fornøyd med designet på denne bilen.

Og han er ikke alene om det. Det er noen biler som har en appell på tvers av aldersgrupper, kjønn og klasse. Biler som får fotgjengere til å snu seg så lenge at de dulter borti andre på gata, barn til å måpe, rope og peke, andre bilister til å vise tommelen opp og eldre til å glise bredt. Honda Civic Type R, er en slik bil.

Og det er vanskelig å si annet enn at det gir en ganske god følelse å kunne bidra til å lyse opp hverdagen til folk bare ved å kjøre en bil.


Hva er nytt?

Her har man altså gått "litt" bananas. Du får en styling som mildt sagt avslører at du kjører noe helt utenom det vanlige. Men rosinen i pølsa er mellom forskjermene. 2-liters turbomotoren yter vanvittige 320 hk. Forhjulene har fått den utakknemlige oppgaven med å forsøke å tøyle de voldsomme kreftene. Det er ikke til å komme fra at de ganske ofte kommer til kort ...

0-100 km/t tar bare 5,7 sekunder, og lar du den strekke skikkelig på bena, stopper ikke moroa før det står 272 km/t på speedometeret. Da har du hektet av en god del tyske sportsbiler med fartssperre på veien.


Hva er styrker og svakheter her?

Først og fremst er Type R en bil som virkelig lyser opp en hver grå hverdag, bare med sin blotte tilstedeværelse. Enda bedre blir det altså når du får kjøre den. På tørre-, svingete veier er den en fryd. Manuell girkasse, presis styrefølelsen og et godt avstemt understell gir deg garantert et smil om munnen.

Dessuten er den praktisk! Masse plass i baksetet og et bagasjerom på hele 420 liter gjør dette til en ypperlig familiebil. Bare husk at forbruket ikke matcher en tresylindret dieselmotor på 90 hk ...

Vi skulle imidlertid gjerne hatt firehjulsdrift, eller bakhjulsdrift. Særlig i testperioden, der høstværet sørget for mye våt asfalt. Under slike forhold, er det klin umulig å hente ut kreftene som bor i denne bilen.

Infotainmentsystemet er dessverre også et bra stykke unna det vi forventer i 2017.
 

Hva koster den?

569.000 kroner er startprisen. Velger du GT-utgaven som koster 597.000 kroner, trenger du ikke ekstrautstyr i bøtter og spann. Her følger det meste med.

Prisen er omtrent på samme nivå som VW Golf R (310 hk), men Honda tilbyr altså ikke firehjulsdrift. Litt synd, for med det beistet av en motor, hadde det vært en fordel.
 

Hvem er konkurrentene?

Det er ikke så mange å sammenligne direkte med. Golf GTI har også forhjulsdrift, men langt ifra like stor motor. Golf R har altså omtrent samme effekt, men den har firehjulsdrift. Focus RS er i samme kategori som sistnevnte.

Så i klassen kompaktbiler med over 300 hk og forhjulsdrift, er Civic Type R ganske alene.
 

Vil naboen bli imponert?

Helt klart! En ting er naboen, men tenk på ungene til naboen!. De vil stå måpende hver gang du skal ned i butikken. Voksne er litt mer diskret. Men mye tyder på at pappa står bak gardinet i kjøkkenvinduet og kaster lange blikk etter bilen din, han også.

Dessverre er ikke lydbildet egnet til å skape gåsehud-faktor. Det ser heftig ut med de tre midtplasserte og kraftige enderørene, men her ønsker vi oss mer bøllefaktor når du starter opp eller gir skikkelig gass.


Broom mener:

Tommel opp! Dette er en morobil av ypperste klasse. Både folkelig og versting på en gang. Den forsøker ikke å late som den er noe annet enn den faktisk er: Et råskinn! Det du ser, er det du får. Herlig!

Dessuten er det en bil du ikke vil se mange av. Her viser du at ikke må følge strømmen, men våger å være annerledes. Vi trenger flere biler i bilparken vår, som skiller seg ut.
 

Hva mener eierne?

I Brooms bilguide ligger det 27 vurderinger av Honda Civic – og eierne gir i snitt bilen sin 8,7 av 10 poeng. Les mer her
 

Visste du at:

– Honda Civic Type satte ny rekord rundt Nürburgring for en forhjulsdrevet produksjonsbil. Tiden ble 7.43.80

– Type R bruker 20" felger – med dekkdimensjon 245/30/20

 

Motor: 2-liter, turbo Effekt: 320 hk / 400 Nm 0-100 km/t: 5,7 sek. Toppfart: 272 km/t Forbruk: 0,77 l/mil Bagasjerom: 420 / 786 liter Vekt: 1.380 kg Lengde x bredde x høyde: 455 x 187 x 143 cm Pris: Fra 569.000 kroner

På Broom-forsiden nå

Antall visninger