Finn biler og biltester

2010 Honda Civic 1,8 Sport Automat

Test: Honda Civic 1,8 Sport: Mestrer det meste

Det er mange grunner til at Honda Civic burde vært Norges mest solgte bil.

Siste generasjon Honda Civic ser fortsatt ut som om den hører hjemme i en Sci Fi-film, selv om det ikke er lenge siden den fikk en mild facelift. Men nå har de fjernet noen av detaljene vi likte aller best - vi elsket den gjennomsiktige grillen. Det er overraskende ofte en bil blir kjedeligere etter en ansiktsløftning, og da forstår vi ikke hvorfor man utfører operasjonen. Nok om det. Hvordan er Civic å kjøre?

5 Kjøreglede

Du har nøkkelen i hånda, putter den i tenninga, forsikrer deg om at girspaken står i park og vrir om. Det skjer absolutt ingenting. Du leter rundt og prøver å finne ut hva som er galt, før du endelig ser den røde startknappen til venstre for rattet. Hva er vitsen med startknapp og tenning? Vi ville foretrukket en av delene!
Men når du endelig har fått startet bilen, er det lite å irritere seg over; her funker det meste på en ypperlig måte. Dette er blant annet en av ytterst få biler hvor de automatiske vindusviskerne har telepatiske evner.

Kjøreopplevelsen er god, den har tight og fin styring og bra med krefter. En del hjulstøy må du leve med, men ellers er komforten helt på høyde med andre biler i klassen. Vi synes kanskje det er enda litt morsommere med manuell og diesel i Civic, men 1,8-literen og automat er passe gøy, det også.

6 Interiør/plass

Civic har de samme praktiske løsningene som du finner i Honda Jazz. Det gjør faktisk at du har mer plass i denne enn du har i Honda Accord stasjonsvogn. I sistnevnte har mye av plassen blitt tatt opp av et avansert og komfortabelt hjuloppheng, men vi vil heller ha bedre plassutnyttelse.
Bakseteputene kan vippes opp, og det er lekende lett å få så godt som flatt bagasjeromsgulv. Under bagasjelokket har du et digert rom, så mer praktisk bil i denne klassen klarer du ikke å finne.

Interiøret er tøft. Førerplassen minner om et romskip, og du har runde luftedyser på venstresiden og firkanta på høyre. Sittekomforten er helt ok, og du har plass til voksne i baksetet.

4 Motor

Testbilen er utstyrt med 1,8-liters bensinmotor og automatgir. Det er i og for seg ingenting galt med automat, men i denne bilen ville vi valgt manuell. I de bratteste bakkene blir det litt mye giring med automaten, og Civic er en såpass morsom bil å kjøre at vi helst vil sitte med kontrollen selv. Det gjør jo heller ingenting å spare 20 100 kroner.
140 hestekrefter gjør at bilen føles sprek, og i god Honda-tradisjon er maks effekt ved 6300 o/min, så motoren lager et ganske høylytt snerr når du dumper gasspedalen.

4 Design

Honda Civic har fått en liten ansiktsløftning. Og her har de dratt en Saab 9-5, for det er ikke alltid at biler blir penere etter oppgraderingen. Før hadde Civic en av bilverdens aller tøffeste griller, med glass over hele linja, men nå har de fjernet en del av glasset og laget en mer tradisjonell grill. Hvorfor?!

Utover det er fortsatt Civic bilen i Golf-klassen med mest karakter. Vi digger de trekanta eksospottene og bakruta - selv om vi må innrømme at sikten ut av den er ganske begrenset - og interiøret fra en Sci Fi-film. Vi har forståelse for at du kanskje synes det blir litt mye, men vi liker det.

3 Miljø/økonomi

301 000 kroner er veldig mye penger, men så mye koster testbilen med metallic lakk. Honda baserer seg på pakker, så det finnes nesten ingen muligheter for ekstrautstyr. Men i Sport-utførelse har du det meste du trenger. Vil du ha mer kan du velge Executive til 340 900 kroner. Til denne prisen er det mange biler som frister, men i det minste er Honda et merke som ligger helt på topp når det gjelder driftssikkerhet.

169 gram C02 pr. kilometer er altfor mye, selv med tanke på at dette er automat og bensin. Uten automat sparer du miljøet for 14 gram, og hele 2,1 sekunder fra 0 til 100 km/t. Vinn, vinn i våre øyne.

Det er ikke uvanlig å kalle Honda for Japans svar på BMW. Det er ikke langt unna sannheten når det gjelder kjøreglede, men langt fra sant når det gjelder utslipp. BMW 3-serie Touring 320i med automat er en fysisk større bil, har 30 ekstra hester og slipper ut 9 gram mindre CO2.

Konklusjon

Honda Civic er en knallbra bil. Den er god og kjøre og har enormt med plass. Utseendet føles fortsatt friskt, og da godtar vi at oversikten ikke er blant de beste. Men selv om designet i våre øyne er veldig tøft, skremmer det nok bort mange kjøpere. Og sammen med mangelen på små dieselmotorer, er dette bilens store akilleshæl på salgsstatistikken.

Totalt: 5/6

For deg

Du ønsker å ankomme neste Star Trek-samling med stil.

Ikke for deg

Du liker å ha god oversikt bakover.

Vårt førstevalg

Med 2,2-liters dieselmotor og manuell er Civic en utrolig morsom kjøremaskin. Trenger du en superpraktisk bil i Golf-klassen, og er veldig opptatt av å ha det moro bak rattet, er dette valget for deg. Men så var det dette med penger, da. 315 400 kroner er mye, så vi forstår godt om du velger 1,4 Sport til 242 400 kroner. Vi ville valgt en av disse to.

Prøv også

På Broom-forsiden nå

Antall visninger