Finn biler og biltester

2009 Mercedes-Benz Vito 115 CDI Brabus

Test: Mercedes-Benz Vito 115 CDI Brabus: Kongen på varebilhaugen

Brabus har gjort denne Vitoen tøff, men duger den fortsatt som arbeidsbil?

Tyske Brabus er kjent for å lage ekstremt raske versjoner av Mercedes, nå har de også gått over Vito. De har gitt den nye fangertrekk og skjørter, eksospotter, felger, skinnstoler og stereoenhet. Men motoren har de latt være i fred., så under all pynten er dette en helt standard 115 CDI Lang med automat.

Siden dette er en ekte arbeidsbil fikk vi med oss en ekte arbeider til å teste bilen. Nikolai Løvstad er elektriker og bidro med litt innsikt i hvordan denne bilen ville vært i arbeidshverdagen. Vi gjør oppmerksom på at alle prisene er oppgitt ink mva, selv om vi tror det er få privatpersoner som kjøper Vito varebil.
 

4 Kjøreglede

- Jeg liker Mercedes veldig godt. Vito føles nesten som en stasjonsvogn. Den er ikke like vinglete som Toyota HiAce og andre varebiler. Den er veldig tight og fin, mener Nikolai.
Mercedes Vito er en av bilene som er nærmer seg personbil i kjøreegenskaper. Komforten er temmelig bra, selv om det rister litt over de verste dumpene. Du har en veldig oppreist kjørestilling, og det er det mange som liker.

Vito 115 CDI er ingen fartsmaskin, og det er litt skuffende når Brabus har bygget den. Vi skulle veldig gjerne hatt den største motoren, selv om 150-hesteren strengt tatt holder. Du bør jo ikke kjøre fort med en kassevogn. I alle fall ikke når den er fullastet.
Du har store speil, men skilleveggen gjør likevel at dødvinkelen på venstre side av bilen er ganske stor. Testbilen er utstyrt med et ryggekamera som lever sitt eget liv. Det hender at bildet fryser, eller at den rett og slett viser feil bilde. Det gjelder stort sett bare ved oppstart.

5 Interiør/plass

- Alle seter blir litt hærpa i arbeidsbiler. Det er utrolig mye støv på byggeplasser og det legger seg over hele interiøret. I min jobb som elektriker sitter jeg veldig mye på knærne og klærne blir møkkete. Du drar fort med deg olje og søl inn i interiøret, forteller Løvstad.
Brabus har trukket setene i nydelig skinn. Du sitter utrolig bra. Dessverre går ikke verktøybeltet helt overens med fine seter. Skrutrekkere i baklomma kan for eksempel ødelegge en del. Førerhuset er nok helt klart mest for deg som ikke blir møkkete i jobben.

- En stor del av gleden i hverdagen er kaffe og radio. Du tilbringer fort mye av arbeidsdagen i bilen, fortsetter elektrikeren
Da trenger du anlegg og koppholdere. Testbilen har en Panasonic-stereoenhet med touch screen. Dessverre er det litt lite bass. Vi ville vurdert sterkt å oppgradere høytalerne.
Det er fine lommer til flasker i dørlommene, og du har én koppholder i midtkonsollen. Vi hadde ønsket oss to. Når det gjelder finish og utforming er Brabus Vito mye finere enn originalt. Du har ekstra skinn i dørene, skinntrukket ratt, kule gulvmatter, sportspedaler og de fantastiske skinnstolene.

- Det er veldig bra med to sidedører inn til lasterommet (5 400 kroner ekstra). Det er jeg ikke vant med. Da trenger du ikke planlegge pakkinga av lasten så fælt. Det er mye lettere å utnytte hele plassen, sier Nikolai.
Selve lasterommet er som varebiler flest. Du har alle festekrokene du trenger, og stylingen er gjort på en slik måte at det er liten fare for å ødelegge den når du skal laste inn og ut av bilen.

3 Motor

Vi er nesten frista til å gi stryk. En Brabus skal være raskere enn dette! Når du bruker 110 000 kroner på styling synes vi du også bør ta deg råd til 70 729 kroner på større motor. Da får du en V6-diesel på 204 hestekrefter. Glemmer du at bilen ser ut som om den bør gå raskere, er motor og girkasse ganske fin.
- Det blir jo en smakssak om du liker automatgir (21 314 kroner). Jeg liker at det er lett å overstyre girkassa, sier Nikolai.
Det er stor nok motor til å være en arbeidsbil. Du skal jo ikke kjøre veldig fort med masse last. Likevel er den rask og kraftig nok til at du fint klarer å følge trafikkflyten og gjøre en forbikjøring.

6 Design

Kassevogn blir ikke penere enn dette! Mercedes-Benz Vito er kanskje den varebilen som ser best ut i utgangspunktet og den blir enda bedre med Brabus-styling. Modifiseringen er akkurat passe diskré. Det fangertrekk, sideskjørt, senkesett og blanke potter.

Vi skulle bare ønsket oss større felger. 18-tommerne er store og fine, men vi ble litt skuffa når vi ser noen på byggeplassen ha enda større og blankere hjul.

3 Miljø/økonomi

Hovedpoenget med de fleste varebiler er lav pris og lavt forbruk. Bilens oppgave er til syvende og sist å bidra til at bedriften har et så bra resultat som mulig, og det gjør den ved å koste minst mulig. Derfor blir Brabus-stylingen forbeholdt deg som driver for deg selv og kan forsvare å kjøre så fin bil. Spesielt økonomisk er det ikke.

Mercedes-Vito er blant de bedre når det gjelder forbruk og utslipp. Ved blandet kjøring bruker den 0,87 liter på mila med et CO2-utslipp på 234 g/km.

Konklusjon

Blant varebiler er Mercedes-Vito en av de fineste, og den blir ikke dårligere med styling fra Brabus. Du kommer til å vekke akkurat passe oppsikt. Stylingen balanserer på den rette siden av vulgært og gir inntrykk av å være tøff, uten å bli for rånete.

Likevel blir dette en bil for de spesielt interesserte, særlig for om du er opptatt av bunnlinjen. Prisen på stylingkitet er rett og slett for høy for de aller fleste, men har du mye penger og seks unger har du nå fått en idé til hvordan du kan få en kul familiebil.

Totalt: 3/6

For deg

Du bryr deg om det ytre.

Ikke for deg

Du skal bare ha en real arbeidshest.

Vårt førstevalg

Går du for Brabus Vito synes vi du skal ha 3-liters diesel-V6er med 204 hestekrefter under panseret. Ellers må du se på behovet ditt. Vito kommer med bakhjul- eller firehjulstrekk, og sistnevnte er en fordel på såpeglatte vinterveier når bilen er tom. 110 CDI Lang med firehjulsdrift og automatgir starter på 361 201 kroner ink mva.

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå

Antall visninger