Finn biler og biltester

2008 Peugeot 407 2,0 HDi Coupè

Test: Peugeot 407 2,0 HDi Coupè: Fransk eleganse

Peugeot har en stolt historie, også når det gjelder elegante coupemodeller. Vi har testet siste skudd på stammen – Peugeot 407 coupe 2,0 HDi.

Ordet «coupe» kommer av det franske verbet couper som betyr å kutte. I bilsammenheng betydde det at man kuttet bort litt av takhøyden og et par dører – og vips så hadde man en lekker bil basert på en traurig firedørs sedanmodell.

3 Kjøreglede

Peugeot-ingeniørene har gjort mer enn bare å kappe bort litt av taket da de lagde 407 Coupe. Understellet er kraftig modifisert og senket i forhold til standardutgaven med fire eller fem dører.

Bilen er sporty og fast i fjæringen, samtidig som den er komfortabel. Oppsettet oppleves veldig riktig for biltypen, og jo fortere og lengre du kjører, jo bedre avstemt kjennes understellet. Styringen står imidlertid ikke helt i stil med de ellers harmoniske kjøreegenskapene. Den oppleves som litt dau og gir ikke ønsket respons om hva forhjulene har fore.

2-liters dieselmotoren på 136 hk er akkurat litt for snau. Girkassa er manuell med seks trinn og virker helt greit, men i denne bilen blir det likevel litt feil. Dette er en cruisebil som fortjener både automatgir og litt power i motoren. Det er først da smilet kommer skikkelig fram og bilens kjøreegenskaper og øvrige potensial kommer til sin fulle rett.

2 Interiør/plass

Forsetene er gedigne, med mykt og deilig skinn, elektrisk justering og god støtte alle veier. Sittestillingen er god, men lav, og oppleves nesten litt Porsche 911-aktig. Noe å tenke på om du sliter med gikt, isjias eller dårlige hofter. Plassen bak er snau, og er du over 160 cm er ikke baksetene noe blivende sted.

Bagasjeplassen er såpass raus at du får med det du må, enten det er golfbagen, feriebagasje for to eller ski. Sistnevnte putter du gjennom en skiluke midt i baksetet. Fraværet av praktiske smårom og moderne lastesikringsutstyr er imidlertid total, bortsett fra et lefset bagasjenett og noen spinkle surrekroker.
Dørtrekk og midtarmlene er lekkert utført, skinntrukket og med innslag av tidsriktig aluminiumsdekor. Disse detaljene løfter alene bilen mye med hensyn til luksusfølelsen.

Dashbord og den rotete midtkonsollen med altfor mange og små knapper, kjennes igjen fra basisutgaven. Det hele minner litt om en avansert Casio-kalkulator fra 80-tallet. Finish og materialkvalitet er ikke helt i premiumklassen, men likevel god.

2 Motor

Dieselmotoren på 2 liter og 136 hk er langt fra dårlig, men i denne bilen, og til denne prisen, føler jeg ikke at det strekker til. Bilen er lang og veier nesten 1600 kilo, så det er mye masse som skal flyttes. 0 til 100 km/t går unna på 10,1 sekunder. Det er på sett og vis greit nok. Det er sjelden du har det så travelt at dette ikke er bra nok, men ytelsene matcher nok ikke helt utseendet. Toppfarten er på 208 km/t og drivstofforbruket er på helt greie 0,59 l/mil ved blandet kjøring. Ikke best, men langt fra verst.

3 Design

Skrått bakfra er bilen elegant, kraftfull og estetisk. Den runde, skrånende og litt tunge rumpa og den elegante overgangen mellom takets bakre stolpe og bakskjermene bidrar til det. Fronten er ikke like vellykket. Overhenget foran er lavt og enormt. Det slår nedi hver eneste fartsdump og tar borti hver eneste kantstein og fortauskant. Haikjeften kjenner vi igjen fra andre Peugeot-modeller.

Og ikke nok med det. 407 coupe har i tillegg «gjeller» på siden av fangertrekket foran. Kan noen gi meg en god forklaring på dette? Dette er da tross alt en bil – og ikke en fisk!
Totalt sett er likevel 407 coupe designmessig ganske vellykket, selv om den i våre øyne ikke når helt opp til forgjengerne 504 og 406 coupe.

2 Miljø/økonomi

Startprisen på 407 coupe er 415 000 kr. Vår testbil med «nødvendig» utstyr koster 475 000 kr. Det er mye penger for en to- (pluss to) seters coupe som ikke har optimal drivlinje. Jeg er også bekymret for annenhåndsverdien. Dette er en ren nisjebil og det er grunn til å anta at verdifallet vil være godt over gjennomsnittet.

Drivstoffkostnader og service- og vedlikeholdskostnader for øvrig er ikke noe å la seg skremme av.
Den etter hvert mye omtalte 2-liters dieselmotoren slipper ut 156 g/km CO2. Det er hårfint over gjennomsnittet i Norge på 155 g/km. Partikkelfilter er standard på alle nye Peugeoter med dieselmotor.

Konklusjon

Dette er en bil som gir meg blandede følelser. Det er litt som å forelske seg i en person du bare vet at du ikke kan ha et forhold til. Det er ”noe” som ikke stemmer…
407 coupe er pen, men ikke griselekker. Den er grei å kjøre, men har mye å gå på. Den er ikke veldig komfortabel, men heller ikke veldig sporty. Den har brukbart med plass, men er langt fra praktisk. Hvorfor skal du kjøpe den? Og ikke minst, hvem vil kjøpe den brukt av deg om tre år? Og hva får du for den da?

Totalt: 2/6

For deg

Du er en frankofil coupe-elsker.

Ikke for deg

Du liker ting som er gjennomførte.

Vårt førstevalg

Ikke at jeg tror de som er på utkikk etter en 407 coupe vurderer det, men jeg tar det med nærmest som et apropos: Du får en gromt utstyrt 407 stasjonsvogn med sprek 170 hk dieselmotor og god plass til både folk og bagasje for samme pris. Legger du på 20 000 kr ekstra, får du SUV-en 4007 med syv seter, firehjulstrekk, større motor og mye utstyr.
Men skal det være 407 coupe, så skal det være: Gå for en 2,7-liters HDi diesel på 204 hk og automatgir. Da får du mye av det vi føler vår testbil mangler. Men det koster deg fort 750 000 kr. Om det er verdt det? Ja, hvis du synes det så!

Prøv også

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå

Antall visninger