Finn biler og biltester

2010 Volkswagen Caravelle 2,0 TDI 140hk DSG Lang 8-seter

Test: Volkswagen Caravelle 2,0 TDI: Når Passaten blir altfor liten

Hvis plass er luksus - ja, da er dette en av de mest luksuriuøse bilene du kan kjøpe. Her er det plass til åtte og bagasje. Les testen:

Caravelle / Transporter har vært en av VW-konsernets aller viktigste biler gjennom tidene. De første skissene til det som skulle bli den største kassebil-suksessen noensinne ble tegnet av Ben Pon i 1947, og i 1950 trillet første eksemplar ut av fabrikkportene i Wolfsburg. Altså for 60 år siden.

Siden har det ballet på seg. Vi har nå testet 60 års-jubilanten, som i anledningen jubileet er kledd i ny drakt.

5 Kjøreglede

Kjøreglede? Jaa.. jo... den byr på jo på det, men kanskje på en litt annen måte enn hva en småblasert motorjournalist ofte er vant til. Jeg sitter høyt og godt, har full oversikt forover gjennom stort frontvindu. Sitter langt foran i bilen, når jeg snur meg for å rygge er det laaangt bakover.

Den støysvake dieselmotoren drar jevnt og trutt, men byr ikke på den helt store akselerasjonen. Styringen er presis og passe lett, understellet svelger ujevnheter og dumper på en fin måte. Stor akselavstand gjør bilen stabil og komfortabel i motorveihastigheter. Alt er som det skal være og det er lett å trives bak rattet. Utstyrsnivået er høyt og bidrar også til komfort-følelsen. Og lange etapper i denne er ikke noe problem. Snarere tvert i mot. Men veldig spennende er den i rettferdighetens navn ikke.

Det er jo liksom plassen som er hele kluet med denne bilen. Og om det er noe som heter plassglede - ja da scorer den høyt!

5 Interiør/plass

At denne har god plass overrasker neppe ingen. Dette er jo en kassebil, og noen vil kanskje stusse litt når jeg sier at førerplassen er helt utrolig god. Jeg sitter høyt, oppreist og har full oversikt. Setene er gode og har helt greit med justeringsmuligheter – så det er kurant å finne en god kjørestilling. Testbilen er også utstyrt med justerbare armlener.

Dashbordet er både pent og fresht. God ergonomi, lettleste instrumenter og alt er på stell. Også innvendig har den blitt strammet litt opp. Kjørecomputer og instrument-design kjennes igjen fra VWs personbiler.

Seteløsningen i vår testbil er to separate forstoler og to baksete-rader a` tre sitteplasser. Standard kommer Caravelle som sjuseter, og det åttende setet er tilleggsutstyr (Pluss ca 3500,-). Både bakre og midtre seterad har plass nok til at voksne personer sitter komfortabelt og godt. Også innstigningen til bakre seterad er helt kurant – selv for voksne.

Med alle setene i bruk er det fortsatt igjen anstendig bagasjeplass. Ikke minst innunder baksetene kan du få satt fra deg ganske røslige kolli, og lange gjenstander som ski og lignende.

4 Motor

2-liter TDI-motoren er noe av det beste VW har laget. Og den finnes i to forskjellige utgaver med enten 140 hk eller 180 hk. Vår bil er utstyrt med 140 hk/340 Nm og automatgir. Og vi konstaterer at med denne kombinasjonen blir ikke Caravellen noen racerbil akkurat. Men det duger for biltypen.

0 – 100 km/t tar 14,7 sekunder mens toppfarten er 172 km/t. Dieselforbruket er lavt, og 0,8 l/mil må sies å være bra, det er tross alt ikke noen småbil vi her har med å gjøre.

Den etter hvert så velkjente DSG-automatkassa fra VW/Audi fungerer også i Caravellen veldig fint, og gjør kjøreturen komfortabel. Caravelle med denne girkassa koster ca 40 000,- mer enn med manuelt gir – med andre ord - det svir...

Caravelle kan også leveres også med 4Motion firehjulstrekksystem. Prisene starter da på drøyt 670 000 kroner for enkleste utgave.

4 Design

Til 60 års-jubileet har VW konsernet spandert en liten ansiktsløftning på Caravellen. Den har fått samme grill og lamper som resten av familien. Skulle jo for så vidt bare mangle, den er jo oldefar til hele gjengen... Også baklampene er nye. Og bilens design framstår som harmonisk, tidløst og pent. Men direkte spennende og innovativt er det dog ikke. Plass og praktisk utforming har naturlig nok hatt høyere prioritet enn designmessige krumspring.

4 Miljø/økonomi

Vår testbil har en prislapp på friske 730 000 kroner. Selv om verditapet i prosent ikke er avskrekkende, så blir allikevel kronebeløpet ganske høy med et slikt utgangspunkt. Bilene er relativt populære på bruktmarkedet da det er få aktører i dette segmentet.

De generelle vedlikeholdsutgiftene ligger noe under snittet for bilklassen, og kvaliteten har de siste årene steget betraktelig.

Dieselforbruket er oppgitt til 0,80 l/mil ved blandet kjøring –det er klart godkjent. CO2-utslippet 211 g/km er vel heller ikke helt galt for en så stor bil. Men noen miljøpris blir du neppe tildelt.

Går du for en bil med manuelt gir, ligger forbruk og utslipp på henholdsvis 0,75 l/mil og 198 g/km.

Konklusjon

Vi må vel bare konstatere at verden har gått mange lange skritt framover de siste 60 årene. Den første VW Transporter var mildt sagt primitiv. Ser man på dagens modell, står den ikke noe tilbake for personbiler når det gjelder komfort. Kjøreegenskapene er også bra. Så har du plassbehovet – og pengene - så har VW-forhandleren bilen. Vi mener at dette er klassens beste bil.

Totalt: 4/6

For deg

Du har stor familie og mye penger.

Ikke for deg

Du foretrekker høye smørbrød og lave biler.

På Broom-forsiden nå

Antall visninger