Finn biler og biltester

2009 Volvo C30 2,0 D aut Combi-Coupè Diesel

Test: Volvo C30 2,0 D: Trenger du virkelig større bil?

Med R-design er Volvos minstemann blitt enda tøffere.

Det selges nesten ikke biler med tre dører i Norge. Man skal ha fem, også i Golf-klassen. C30 har vært et hederlig unntak; den har vist seg å være et alternativ for de som ønsker seg design også ute på veien.

4 Kjøreglede

Har du spilt Playstation-spillet «Gran Turismo» med ratt? Da har du et godt inntrykk av hvordan Volvo C30 er å kjøre. Du sitter godt planta i godstolen, men kommunikasjonen med underlaget er fraværende. Du får ingen fartsfølelse og må se på speedometeret for å se om du er i fare for å miste lappen.

Det betyr ikke at kjøreegenskapene er dårlige. Understellet er stivt nok til at det er minimal krenging på svingete landevei, samtidig som det er komfortabelt i bytrafikken. C30 er en veldig lettkjørt bil med en tendens til å understyre når du provoserer den. Det er kanskje litt kjedelig bak rattet, men du sitter veldig godt. Bilen er mer egnet for avslapning enn å få hjertepumpa til å jobbe overtid.

4 Interiør/plass

Vi har ennå til gode å se C30 som taxi. Bagasjerommet er på størrelse med en fyrstikkeske, du får bare med deg tre kunder og bilen fås kun med tre dører. Forsetenes sikkerhetsbelter gjør det umulig å komme inn i baksetene på en grasiøs måte, og når du først sitter der er det trangt.
Er du singel klarer du deg fint; forsetene er fantastiske, ergonomien er utmerket og du har mer enn nok benplass.

Interiøret likner til forveksling på det du finner i V50. Dashbord og midtkonsoll er av god kvalitet – ryddig og oversiktlig, men det er en stund siden dette var topp moderne.

Det er en blandet fornøyelse at testbilen er nøkkelløs. Når du står ute og skraper frontruta med motoren i gang og nøkkelen i lomma, uler den som et uvær. Da må du ta ut nøkkelen og legge den igjen inne. Ødelegger ikke det litt av poenget? I tillegg advarer bilen deg med pipelyder for alt mulig rart. Det må da finnes grenser for mye det skal sytes.

5 Motor

2-liters diesel er et veldig godt valg i C30. Den matcher kjøreegenskapene på en glimrende måte. På tomgang er den musestille, ved gasspådrag hører du en litt flau hvesing fra turboen. Vi har tidligere reagert på at automatkassa til Volvo føles treg.

Testbilen er utstyrt med en dobbeltkløtsjkasse som Volvo kaller Powershift. Sammenlignet med en vanlig automatgirkasse er den raskere og mer effektiv, men bakkestarter blir litt hakkete. I praksis merker du ikke den store forskjellen, bortsett fra at vi her endelig snakker om en Volvo med automat som er på høyde med konkurrentene.

6 Design

I våre øyne løfter R-designet utseendet på en veldig god måte. 18-tommers hjul og mer aggressive fangere gir den et enda mer ungdommelig preg. Det er vellykket med et såpass urbant og moderne utgangspunkt. Den hvite lakken er prikken over i-en, utrolig tøft på en C30.

3 Miljø/økonomi

Uslippet burde vært lavere på en dieselbil i denne klassen. Det er for dårlig at en BMW 318d stasjonsvogn med automat forurenser mindre enn en C30 med tilsvarende motor og girkasse. Vi mistenker at Volvos eier, Ford, har holdt utviklingskronene tilbake, og tror det kan bli et stort problem for Volvo om de ikke skjerper seg.

C30 er en nisjebil, på lik linje med Mini, og vil nok holde seg midt på treet når det gjelder verdifall. Basisutgaven er godt utstyrt, men på testbilen har det balla på seg 69 000 kroner i ekstrautstyr. De to største postene er R-design til 24 500 kroner og automatgir til 18 000 kroner.

Konklusjon

C30 i R-design er ikke en bil for alle, men strålende for noen. Det er godt å se at det fortsatt kan lages biler, til en fornuftig pris, som er litt på siden. Volvo klarer å se at plass og praktiske løsninger ikke er like viktig for alle.

C30 er ikke en spesielt morsom bil å kjøre, men blant de aller mest komfortable. Den hører hjemme i et bymiljø, men kan kjøres veldig langt uten at det tar på. Forsetene er blant bransjens beste og støyisoleringen er god. Bare husk å knekke tannbørsten for å få plass i bagasjerommet.

Totalt: 5/6

For deg

Stua di har vært avbildet i et interiørmagasin.

Ikke for deg

Din beste venn er en Sankt Bernard-hund.

Vårt førstevalg

C30 med 2-liters diesel er et bra valg, men når sant skal sies holder 1,6-liters diesel for de fleste. Da må du klare deg uten automat. Fjerner du motoremblemet bak og spanderer på deg R-design, får du en veldig pen bil.

På Broom-forsiden nå

Antall visninger