Finn biler og biltester

Opel Astra

Opel Astra

To år inn på 90-tallet var det farvel til en Opel-legende, da Kadett ble avløst av Astra. Hovedkonkurrentene var selvfølgelig VW Golf og Ford Escort. Astra hevdet seg godt mot disse to, og gikk også utenpå de fleste japanske konkurrentene på denne tiden.
Mekanisk sett en veldig enkel bil. Kjøreegenskapene var også greie, med unntak av GSI som er en kjøreglad og morsom sak. Mye billig plast i interiøret, men dashbordet ser slett ikke verst ut. Også her var Opel blant de beste i dette segmentet – og mye mer på høyden enn det de var senere utover 90-tallet.
Stasjonsvogna fant mange firmabilkjøpere her hjemme. Den kunne skilte med svært god bagasjeplass. Samtidig var prisene hyggelige og Opel var flinke til å sette sammen motor/utstyrskombinasjoner som solgt godt.

Vanlige feil og problemer

benny mener benny quote Opel slet med ujevn kvalitet på denne bilen helt fra den var ny. Det har vel neppe blitt bedre nå i løpet av de 17 årene som har gått siden den ble introdusert. Alt kan skje – når som helst. Det positive er at den er lett å mekke på, tilgangen er god på både nye og brukte deler, og deleprisene er lave. Rust er en av tingene du bør være oppmerksom på. Se nøye på bakluke (stasjonsvogn) og rundt hjulbuene, særlig bak. Nedkant av dører bør også sjekkes. Fersk og frisk registerreim er viktig på alle Opel-modeller, og Astra er intet unntak. Motorene kan bruke en del olje, vannpumpe bør sjekkes og topp-pakningene kan også ryke både på bensin og dieselmotorene. En vanlig feil er at folien på speedometeret krakelerer/flasser slik at nåla ikke får beveget seg. Dette gir mangel på EU-kontroll. Slitedeler som ledd, kuler og foringer i understell samt bremser, er obligatorisk å sjekke på så gamle biler.

+ Pluss

Mye å velge mellom på motorfronten
Praktisk stasjonsvogn

- Minus

Mye tull og småfeil
De billigste utgavene føles svært spartanske

Beste kjøp

Å finne en rustfri og godt vedlikeholdt bil er viktigere enn utstyrsnivå og motorstørrelse. Skulle det dukke opp en fin CDX stasjonsvogn, er det et godt valg.

Styr unna

Dårlig vedlikeholdte 3- og 4-dørsbiler med rust.

Historikk

1991 Opel lanserer Astra F, oppfølgeren til Kadet. Det er en helt ny kombi med tre eller fem dører. En tredørs GSI-utgave er heftigste versjon og svar på VW Golf GTI.
Astra blir levert med flere forskjellige bensinmotorer: 1,4-liter med 60 hk, 1,6 med 71 hk, 75 hk og 100 hk, 1,8 med 90 hk, 115 hk og 125 hk. GSI-motorene har 136 og 150 hk. Dieselmotorer: 1,7 med 57 hk, 68 hk og 82 hk.
Astra er tilgjengelig med klimaanlegg, automatgir, traction control (Astra GSI) og skinninteriør.
1992 Astra sedan lanseres. Det kommer også en cabrioletversjon designet av legendariske Bertone.
Opel bygger også ti spesialversjoner av Astra med elektrisk drift. Bilene kalles Impuls 2 og har 45 kW, toppfart på 120 km/t og rekkevidde på 160 km. Disse bilene blir aldri solgt til privatpersoner, men brukes som testkjøretøyer for alternativ framdrift.
1993 Opel Astra stasjonsvogn lanseres.
1995 Astra får diverse forbedringer. En av de viktigste er den nye Ecotec-motoren. Den får også noen få endringer på eksteriør og interiør.
1996 Astra levers nå med klimaanlegg som standard. Juni 1996 sendes det ut 500 Astra stasjonsvogner som er konvertert til å kjøre på gass. Disse blir solgt til forskjellige firmaer for testing og utvikling.
1998 Produksjonen av Opel Astra F blir avsluttet, blir erstattet av Astra G.

Sjekk også

Ford Fiesta (1995-2002)

Denne bilen regnes som fjerde og femte generasjon Fiesta (faceliften kom i -99), men under skallet er det mye som er adskillig eldre enn fra 1995. På denne t..

Volkswagen Golf (1992-1997)

Tredje generasjon Golf vokste seg litt over fire menter lang. Designet var umiskjennelig Golf, men når du ser generasjon tre ved siden av den første Golfen, ..

Toyota Corolla (1993-1997)

Dette er sjuende generasjon Corolla og en liten klassiker på bruktmarkedet; skal du ha rimelig og problemfri småbil fra midten av 90-tallet, har du kommet ti..

Siste nytt om Opel

Antall visninger