0

Hvorfor faller DAB-signalet ut?

spurt 2020-04-11 01:35:47 +0200

anonym bruker

Anonym

Hei,

Jeg har en 2015 BMW X3 som har fungert utmerket fram til den siste tiden. Nå forsvinner lyden/signalet ved lytting til DAB radio med et par minutters mellomrom. Dette skjer på steder hvor det åpenbart er god dekning og ikke har vært noen problem før.

Hva kan være årsaken til dette og hvordan kan man utbedre det selv?

Mvh Aksel

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett

2 answers

Sorter etter » eldste nyeste flest stemmer
0

besvart 2020-04-11 05:46:51 +0200

updated 2020-04-11 05:59:24 +0200

Hei Aksel Det første jeg tenker på er søking av stasjoner på nytt, neste er å undersøke antenne og regner med at den står på taket hvis det var orginal montert Dab og montert i navigasjons antennen eller i bakruten, det kan bli korrosjon inni denne antennen og forårsake problem som du beskriver. Bmw kan svare nøyaktig hvor den er ved å bruke win nummeret ditt. Montering av annet og eventuelt nytt utstyr nylig kan også forårskake problemer.

Mvh Kviasen

rediger merk som støtende slett lenke more
0

besvart 2020-04-11 08:37:14 +0200

Helt korrekt svar her, og den enkle forklaringen på hvorfor det er sånn er at DAB krever vesentlig høyere signalstyrke enn FM mono for at mottakeren skal fungere. Da skal det små endringer til før du mister dekningen i områder med marginal dekning...en degradert antenne er en høydare. Du skriver forøvrig ikke noe om hvorvidt du med god dekning før tenker på dekningen du hadde med FM, eller dekningen du hadde i begynnelsen med DAB....det er IKKE sånn at det automatisk er dekning i områder der det åpenbart BURDE ha vært god dekning ved overgangen til DAB!

Dersom du med "før" tenker på FM, er det sånn at FM stereo krever høyere signalstyrke enn DAB. FM mono derimot fungerer ved ekstremt lav signalstyrke. Siden en FM-mottaker kan si ja takk, begge deler, og switche over til FM mono uten at vi registrerer bruddet når signalstyrken faller, merket vi ikke noe til dette tidligere. Med DAB kutter mottakeren når signalstyrken faller, det opplever vi som et problem. Når NRK slår seg på brystet og sier at "dekningen er like god som med FM", glemmer de å fortelle en ting: grunnlaget for denne påstanden er at man sammenligner med dekningen for FM stereo. Det man ikke nevner med et ord, er at dekningen for FM Mono var fenomenal: vi hadde praktiskt talt 100 % dekning...si 99 komma noe.

Det har vi IKKE med DAB, sist jeg sjekka hadde ingen brukt strykejernet på norsk topografi, vi har fortsatt fjell og daler og trær og mye rart som påvirker signalets vei fra sender til mottaker. At dette kunne vært bedre? Uten tvil! Men selve argumentet for å innføre DAB var at det skulle bli kjapt og billig...altså færre sendere og retransmittere enn i FM-nettet. Da blir det som det blir, vi betaler IKEA-pris og får et dekningskart deretter....og får problemer av den sorten du nevner med på kjøpet...helt gratis! Ja, dersom årsaken ligger i antenna eller montering av utstyr som påvirker signalet, kan du oppleve en bedring! Om med "før" mener i den gode, gamle FM-tiden...vel...da har du et problem som du deler med mange av oss andre: DAB har rett og slett vesentlig dårlgiere dekning, og FM-senderne har noen smartinger i stor grad demontert og donert til Afrika! Du er ikke alene om å oppleve dette som uheldig, selv på en solskinnsdag på Jæren, med topp mottaker og optiomalisert antenne, kan man oppleve uforklarlige brudd på DAB-mottaket!

rediger merk som støtende slett lenke more

Ditt svar

Du kan begynne å skrive uten å være logget inn - spørsmålet ditt vil bli publisert etter at du har logget inn eller laget en ny konto.

Legg til svar

Antall visninger