Kjøre til Spania - tips

spurt 2023-05-18 17:27:48 +0100

Jeg registrerer at Broom-gutta har kjørt på tur opp og ned til Spania. Man skulle jo nesten tru at dette var noe dere hadde gjort et par ganger før i deres alder og yrke? Kanhende ikke, da hadde dere ikke kjørt motorveier i Frankrike og Spania. Den som ser på kartet, eller bruker en litt mer avansert navigasjonsenhet enn dere har, vil raskt se at det er noe som kalles "nasjonalveier" på kartet...! Noen steder går nasjonalveiene sammen med motorveiene, da er det gratis, rett og slett fordi EU i sin tid bestemte at det skulle være forbudt å innkreve bompenger på gjennomfartsårer om det ikke finnes alternativ vei som oppfyller satte kritierier. En konskvens av dette er at når man kommer dithen at det finnes alternativ vei, ja da står det merket: motorveien med bompenger blir uttrykkelig markert som betalingsvei, og gratisveien - den er skiltet! Og hvilken overraskelse, gratisveien er gjennomgående av god standard - slik nasjonalveiene både i Franikrike og Spania pleier å være - og der de ikke sammenfaller eller går pallellt med motorveiene, ja der går de "på skrå" og gir ofte kortere avstander å tilbakelegge! I Franrike er normalt sett nasjonalveiene røde på kartet, market med rød på skiltene langs veien med "N" + veinummeret, i tillegg har man "gule" veier på kartet - fra 2000 og oppover greie, asfalterte veier. Alt i alt, det finnes ikke en eneste god grunn til å kjøre motorveiene, man kan ligge jevnt 80-90 på det øvrige veinettet og virkelig oppleve Frankrike! Danmark og Tyskland går som regel greit uansett, bortsett fra biler med nasjonalitetsbokstav "N" for "Nisse" som ligger i venstrefila i 70 er det gjennomgående god trafikkkultur. Og vil man unngå kø.....kjør etter 10 på kvelden.....verre er det ikke. Bare selvplagere kjører an der Autobahn i trafikksterk tid.

Mhp Spania kan man kjøre over Zaragossa eller Foix-Andorra, begge steder kommer man greit inn i nettverket av nasjonalveier. Igjen, den som kaster et blikk på kartet vil se at nei, det tar faktisk ikke noe lenger tid å kjøre nasjonalveiene! Bortsett fra en enestående opplevelse og mindre stress slipper man å bruke mer i bompenger enn i diesel! Den som kjører diesel kan forøvrig fint klare seg med å fylle tanken, evnt også en passende reservekanne i Luxembourg og Andorra, der er det lavere avgifter, hipp hurra! Med lavere tempo og mindre røkkekjøring på nasjonalveiene enn på motorveienettet er det win-win!

Tiden? Si en dag i hvert land liksom, tre behagelige dager. Om man har "dårlig tid" kan man fint klare å nå Fredrikshavn fra Spania på 48 timers kjøretid, min gamle mor gjorde det en gang i tiden med en Lada 1500....av alle ting! For min del synes jeg tre-dagers er greiest, det har jeg gjort med både VW Diesel noen ganger....og sogar en Skoda pickup med liten bensinmotor....toppfart på snaue 100....helt fantastisk! At "noen" hevder å ha kjørt på 30-35 timer? Joda, det går det også om man freser på i motorveinettet. Men da ... (more)

rediger omgjør tags merk som støtende lukk merge slett