Finn biler og biltester

2010 Audi A5 Cabriolet 2.0 TFSI 180 Hk multitronic Cabriolet Bensin

Test: Audi A5 Cabriolet 2,0 TFSI: Taket av for A5

Skal du ha stilig fireseters cabriolet med stofftak? Da er det vanskelig å komme unna denne. I alle fall så lenge du har hyggelig plusstall på kontoen. Les vår test av Audi A5 cabriolet.

Stadig flere konkurrenter går over til ståltak på cabrioletene sine, men Audi sverger til god, gammeldags kalesje. Det skal vi være glade for.

A5 cabriolet er nemlig en av de peneste cabrioletene du kan kjøpe for penger. Jeg liker ikke tanken på hvordan det hadde gått med utseendet hvis den også skulle hatt digert foldetak som i tillegg spiser opp det meste av bagasjeplassen.

De første årgangene av Audi 80 cabriolet tar seg fortsatt bra ut. Nå får du dem i tillegg for en svært hyggelig penge. Det samme kan vi dessverre ikke si om A5 cabriolet. Startprisen har tippet halvmillionen, og som vi skal se, kan det fort bli adskillig dyrere.

5 Kjøreglede

Med sportsunderstell er A5 både stram og kontant. Her merkes dårlige veier godt, og er du først og fremst ute etter en cruise-bil, bør du vurdere om du like gjerne skal droppe sportsunderstellet. Fordelen er at den har svært god kontakt med underlaget. Dette er en morsom bil for litt inspirert svingkjøring.

Fleksing i karosseriet er en velkjent svakhet på cabrioleter. Her har Audi etter hvert skaffet seg mye kompetanse, og A5 er en av de suverent beste cabene vi har kjørt på dette området. Chassiset kjennes stivt og bunnsolid. Selv stygge hull i veien gir minimalt med skjelving i karosseriet. Imponerende, særlig til å være en såpass stor bil.

Den ekstra tyngden (A5 cab klokker inn på 1730 kilo med fører) gir tung og solid kjørefølelse. Pluss også for meget bra støydemping, både på vei- og vindstøy. Såkalt akustikktak (3780 kroner ekstra) er med på å gjøre dette til en av de aller stilleste cabrioletene innvendig.

6 Interiør/plass

Fireseters cabriolet betyr gjerne at de to foran har det bra, men at plassen i baksetet er begrenset. Slik er det også i A5 cab, men to voksne klarer seg helt greit bak. Det blir litt klaustrofobisk på grunn av små vindusflater, men både bein- og hodeplass er godkjent. Foran sitter vi godt i store sportsseter.

I cabriolet er det et viktig poeng å komme lavt nok ned for å unngå vindsus. Her er A5 cab en av de beste i klassen. Selv om du nærmer deg 1,85 cm i høyden, sitter du godt i skjul under frontruta.

Bagasjeplassen, da? Stofftak er positivt på dette området. Her er det 320 liter med taket nede og 380 når det er oppe. Absolutt godkjent, men trang luke gjør at du sliter litt med å få med store ting. Pluss for nedfellbare bakseterygger. Det gir fin fleksibilitet.

Interiørkvaliteten er på vanlig Audi-nivå. Elegant og eksklusivt, med mange fine detaljer.

5 Motor

2-literen på 180 hk er foreløpig minste bensinalternativ i A5 cabriolet. Den fås bare i kombinasjon med multitronic, men det tospannet fungerer til gjengjeld meget bra.

Denne automaten er en av de absolutt beste på markedet. Her gjelder absolutt klisjeen silkemykt.
Vi snakker ikke racerbilprestasjoner, men 180-hesteren er sterk og helt tilstrekkelig kjapt. 8,1 sekunder på 0 til 100 km/t duger for de fleste - og som for det aller meste med denne bilen, skjer det helt uten dramatikk. For drøyt 100 000 kroner ekstra, får du 2-liter med 211 hk. Det skal holde hardt å kalle det vel anvendte penger.

5 Design

Siste generasjon A4 cabriolet er i våre øyne en av de peneste cabrioletene noensinne. A5 følger opp dette, men er blitt litt mer maskulin og sporty i linjene. Kraftigere hjulbuer bak er blant virkemidlene. Fronten er også adskillig tøffere, men faktisk også litt mer rotete.

Bak har Audi klart å unngå at hekken blir for høy. Dette er en svakhet på mange cabrioleter. Alt i alt er dette en av de mest elegante bilene i klassen - og det er et design som helt klart har tidløse kvaliteter.

4 Miljø/økonomi

Rimeligste A5 cabriolet starter på 523 700 kroner. Da med 2-liters diesel på 170 hk og manuell kasse. Vår testbil er snaut 15 000 kroner dyrere, fra 538 200 kroner. Det er konkurransedyktig i forhold til de andre statuskonkurrentene.

I kjent Audi-stil må du påregne at det blir en god del dyrere før du er helt i mål. Vår testbil er absolutt ikke overdådig utstyrt og ”mangler” blant annet ting som navigasjon og adaptiv cruise control. Likevel ender prisen på ekstrautstyret over 100 000 kroner. Under 600 000 skal du slite med å få ”ferdig” bil.

Mulititronic-kassa øker C02-utslippet en del. 174 gram/km er ikke superlavt. Bensinforbruket på blandet kjøring ligger på 0,74 liter/mil. Absolutt ikke noe å si på det, men med litt aktiv kjørestil øker det markant.

På verditap er Audis cabrioleter blant de aller beste på markedet. Dette er en attraktiv bil også den dagen du skal selge.

Konklusjon

A5 er en av de lekreste cabrioletene på markedet. Nydelig design, elegant interiør og nok plass til at den også kan duge som nummer èn-bil for dem som ikke har altfor stor familie og/eller plassbehov. Stofftak er positivt både for design og bagasjeplass.
Men det koster. Du må som sagt regne med minst 600 000 kroner før du er i mål.

Totalt: 5/6

For deg

Du har god råd – og vil ha lekker statuscabriolet som også duger som nummer èn-bil.

Ikke for deg

Du klarer akkurat å strekke budsjettet til startprisen og har null kroner igjen til ”ekstrautstyr”.

Vårt førstevalg

Du sparer 15 000 kroner på å velge 170-hesters diesel i stedet for vår 180-hesters bensin. Men da mister du også multitronic-kassa. Derfor mener vi 2,0 TFSI er et bedre kjøp. Du får ikke sportsbil, men prestasjonene holder for de aller fleste.
Så må det altså velges litt ekstra utstyr. Skinnseter er et must i cabriolet og med noen andre kryss her og der, passerer du altså kjapt 600 000 kroner.

Prøv også

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå

Antall visninger