Finn biler og biltester

2009 Ford Mondeo 2,0 TDCI

Test: Ford Mondeo 2,0 TDCi: Folkets favoritt

Ford Mondeo er en av Norges mest solgte biler. Vi har testet den folkelige 5-dørsvarianten med 115 hk dieselmotor.

Ford 12M og 15M på 60-tallet, Ford Taunus på 70-tallet, Ford Sierra på 80-tallet, som ble til Mondeo på 90-tallet. Nå har vi testet den nye norske familiebilfavoritten, tredjegenerasjons Mondeo. Bilene til Ford i den øvre middelklassen har bestandig vært veldig viktige for den tyske bilprodusenten. Og de aller, aller fleste av oss har et forhold til en eller flere av Fords familieklassikere. Er det fortjent at dette er en av Norges største bilsuksesser de siste årene, eller lever den på gamle tradisjoner? Ta plass i passasjersetet, så finner vi ut av det!

5 Kjøreglede

Mondeo overrasker positivt på kjøreglede. Oppsettkombinasjonen, dempere, styring, fjæring og balanse har gutta hos Ford fikset på en utrolig bra måte.
Bilen er rett og slett leken. Den føles sporty, har direkte og følsom styring og krenger lite - selv om svingene kommer fort og uten at det på noen som helst måte går utover komforten. Dette må være noe av det beste fra Ford noensinne!

2,0-liter diesel og 115 hk er på ingen måte dynamitt, men når du passerer 2000 o/min, har du nok moment og skyv til at bilen løser de dagligdagse transportoppgavene på en helt grei måte. Den er imidlertid litt høyt giret for norske gjennomsnittsveier. Innen du kan legge inn sjettegiret, er du allerede helt på kanten av hva norsk lov tillater. Sikkert kjekt på autobahn, men ikke riktig så bra på svingete bygdeveier her hjemme.

5 Interiør/plass

For å begynne bakerst: Bagasjeplassen er raus og du skal dra med deg mye rart før du har et reelt behov for stasjonsvogn. 40/60-delt, nedfellbart baksete og surrekroker for eventuell løpsk bagasje gir pluss i margen. Minus for mangel på praktiske smårom til forskjellige ting og tang som ellers flyter rundt, og for fislete og spinkle kroker til å henge handleposer osv på.

Raus er også ordet som beskriver bakseteplassen. Den er en av klassens største, og to voksne eller tre barn sitter godt. Brukbart med plass til lange bein, godt utsyn og bra takhøyde er andre stikkord fra baksetet. Forsetene er ganske harde i stoppen, sidestøtta er god og man sitter godt.

Førerplassen er ergonomisk og fornuftig utformet, lettleste instrumenter og fornuftig plassering/betjening av alle funksjoner. Et behagelig sted å være! Ford satser på «techno-look». Krom på brytere og paneler med rødt bakgrunnslys blir kanskje i overkant glorete for enkelte. Friskt og litt annerledes er det i hvert fall, så får det bli opp til hver enkelt å like det eller ei.

4 Motor

2,0-liter turbodiesel på 115 hk og 300 Nm. En midlertidig overboost-funksjon gir opptil 320 Nm når du virkelig trenger det. 0 til 100 km/t gjøres unna på 11,2 sek. Nakkehårene reiser seg ikke akkurat av disse spesifikasjonene. Men motoren holder, i alle fall så lenge du ikke kjører mye med campingvogn eller med tungt lastet bil.

Dieselforbruk og CO2-utslipp er nøyaktig likt som på 140 hk-varianten av samme motor, så argumentet for å velge minste motor for å spare miljøet holder ikke. 140 hk-varianten gir 20 Nm ekstra. Det høres ikke så mye ut, men den er ganske mye sprekere og kostet bare 20 000 kroner mer. Det er faktisk noe å tenke på…

4 Design

Tredje generasjon Mondeo er den første Ford-modellen som har 100 prosent «kinetic design». Det vil si en design som uttrykker frigjort energi i et stillestående objekt. En slags potensiell bevegelse. Eller enkelt sagt: Det skal se ut som den beveger seg - selv om den står stille.

Nå har jeg sittet en hel uke og tittet på den fra kontorvinduet mitt, og for meg ser det ut som om den gjør det den gjør: Står stille. Enten har de bommet eller så skjønner ikke jeg helt poenget.

Ford Mondeo byr ikke på de helt store opplevelsene rent designmessig: Den er ikke så utagerende som Peugeot 407, men er heller ikke så traust som Toyota Avensis. Og ikke like nett i linjeføringen som VW Passat. At det er en Ford, er det aldri tvil om. De markante for- og baklyktene – sammen med grillen – utgjør Fords nye ansikt som man lett kjenner igjen fra andre modeller.

4 Miljø/økonomi

Biler som selger godt som nye, er som regel også populære bruktbiler. Det er ingen grunn til at dette ikke skal gjelde for Mondeo. Verditap og Ford har ikke alltid vært noen god kombinasjon, men med nye Mondeo tror vi de beveger seg oppover på lista og plasserer seg stille og rolig omtrent midt på.

Modeller med 2,5-liter bensinmotor, største utstyrpakke og masse stæsj vil ha et større verditap. Skal du være «safe», går du for en greit utstyrt stasjonsvogn med dieselmotor.

Med dieselforbruk på 0,59 l/mil på blandet kjøring og CO2-utslipp på 156 g/km verken redder eller ødelegger du verden. Partikkelfilter er selvsagt standard.

Konklusjon

God plass og kjøreegenskaper som nærmer seg premiumsegmentet er helt klart nøkkelen til bilens salgssuksess. Og den gamle, litt slitte klisjeen om «mye bil for penga», kan man trygt blåse støvet av. Det har det norske folk for lengst oppdaget og trykker bilen derfor til sitt hjerte. På samme måte som både farfar og pappa gjorde med henholdsvis 12M, Taunus og Sierra.

Totalt: 5/6

For deg

Du spiser Grandiosa og drikker Cola mens du ser på «Beat for beat» og «Nytt på nytt» sammen med familien på fredagskveldene.

Ikke for deg

Du liker å skille deg ut.

Vårt førstevalg

Kombiutgaven er nesten like praksisk som stasjonsvogna. Med med tanke på bruktverdien, bør du kjøpe Mondeo som stasjonsvogn. Motor? Diesel er mest kurant og her er det flere alternativer. Du bør prøve minst to av dem - og sjekke hva som passer din lommebok best. Mondeo er en bestselger. Det betyr at det også vil være mange av den på bruktmarkedet om noen år. Da er det lurt å kjøpe en bil som skiller seg ut litt i positiv retning på utstyrsfronten.

Prøv også

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå

Antall visninger