Finn biler og biltester

2009 Honda Accord 2,4 Executive Advance Stasjonsvogn Automat

Test: Honda Accord 2,4 Executive Advance: Gadgetbomben

For meg handler bil om følelser. Honda Accord er både tiltalende å se på og kjøre.

Min private bilhistorie avslører at jeg er glad i Honda. Og jeg nekter heller ikke for det. Honda har lenge vært den mest sportslige og eksklusive av de moderat prisede japanerne. Nå skjer det imidlertid mye positivt blant de andre skjevøyde produsentene: Mazda 6, Subaru Legacy og nye Toyota Avensis er tre glimrende eksempler på det!

Mazda 6 kom før den nye Accorden og Mazda priset bilen ekstremt aggressivt. Toppmodellen med største bensinmotor og full sportpakke, inklusive skinn og navigasjon, krøp bare så vidt over 400 000 kr. Dette ga Honda en stor utfordring når Accord skulle ut på det norske markedet. Honda Norge argumenterte tungt med sin produsent. Accord føyer seg inn i rekken av svært velutstyrte og gunstig prisede japanske biler.
 

6 Kjøreglede

Jeg kjenner Hondas 2-liter bensin og 2,2-liters diesel godt fra før. Derfor går jeg rett på den største 2,4-liter bensinen når Accord skal testes. Utseendemessig skiller den seg ikke mye fra sine søsken, men kjennere vil legge merke til doble potter bak, en på hver side. Denne motoren er også perfekt i kombinasjon med automatgir, og da får du også to skikkelige hendler på rattet å sjalte med.

Det er så mange dieselbiler på markedet at man nærmest glemmer å verdsette karakteristikken i en kraftfull bensinmotor. 201 hk har Honda tatt ut av 2,4-literen. Det er samme antall som du finner i Honda Civic Type R. Vår bil er ikke på langt nær så vill som Civic-en, men du har så det holder til de fleste formål, så lenge du ikke lengter til racerbanen. Tommy og jeg kjørte i sin tid forrige generasjon Accord 2,4 på bane, og kunne konkludere med at det ikke er der motoren trives best.

Denne topputgaven er ment for de som trenger å kunne holde høy hastighet over lengre tid og opprettholde komforten. Fint på autobahn, men den gir også stor kjøreglede til og fra Arendal en helt vanlig onsdag. Jeg opplever noe ikke mange biler klarer å levere: En utvilt og avslappet kropp etter 44 mil bak rattet! Imponerende, for dette er det vanligvis bare svenskene som klarer.

Honda Accord gir også mye glede til alle som er opptatt av gadgets. Denne bilen har det meste: adaptiv cruise control, tilkopling av iPod, integrert og stemmestyrt navigasjonsanlegg og telefon. Ja, du kan faktisk styre alt i bilen med stemmen, utenom rattet! Honda har også pakket det hele svært spenstig inn. For meg er det nesten «julekvelden» å sitte bak rattet på Accord, og ikke minst: Her fungerer alt på en lettfattelig måte. Selv datteren min på 11 kan uten problemer operere bilens computer med stemmen.

Den er ikke veldig sportslig satt opp, men blir betraktelig mer underholdende når du setter spaken i «S» og tar over giringen med ratthendlene. Bensinmotoren klarer heller ikke å hente de store kreftene når du ønsker å akselerere fra 80 km/t. 2,4-liter bensin har et maksimalt dreiemoment på 234 Nm. Til sammenligning har 2,2 dieselen hele 350 Nm å rutte med.

4 Interiør/plass

Interiøret er mer sportslig enn kjøreegenskapene. Du fråtser i gadgets og utstyr og bilen har et av bransjens tøffeste ratt! Materialkvaliteten er god, og Honda har også klart å heve skinnkvaliteten på setene betraktelig.

Honda gjør det også enkelt for deg når du skal velge utstyr. Accord finnes i tre utstyrsvarianter hvor den høyeste, Executive, inneholder alt. Det finnes knapt tilvalg utenom vinterhjul og metallic lakk. Og utstyret er rimelig! Ta med spesifikasjonene til konkurrentene og be dem spekke opp sine tilsvarende biler. Da forstår du hva jeg mener.

Plassen er ankepunktet for mange. Honda har gått ned på størrelse fra forrige modell. Designet har vunnet på den prioriteringen, men plasstrengende nordmenn skal man ikke undervurdere. Her måler vi pris opp mot kubikkmeter og er det ikke plass til en kar på 190 cm i baksetet, ja, da er bilen for liten.

4 Motor

2,4-literen med 201 hk leverer all den kraften du ønsker deg i en komfortabel og sterk bil. Men spesielt rask er den ikke. 0 til 100 km/t krever 9,7 sekunder med automatgir. Det er samme tid som du klarer med dieselen og manuell girkasse, og det er faktisk fire tideler tregere enn hva du får til med 2-liter bensin med 154 hk og manuell kasse. Når du i tillegg får et forbruk som ligger godt over søsknene, forsvinner mange av argumentene for å velge 2,4-literen.

5 Design

Honda har prioritert design fremfor plass, og det er jeg glad for. For meg er det viktig at bilen har skikkelig utstråling. Generelt har nordmenn et godt inntrykk av Honda, og det er ikke få som daglig ratter rundt i en CR-V.

Accord har noe futurisk over seg – ikke like utpreget som Civic, men godt på vei. Den har også linjer som til sammen gjør at den skiller seg fra konkurrentene, men jeg forstår dem som ikke umiddelbart ser om det er en Ford Mondeo, en Mazda 6 eller Honda Accord. Ford, Mazda og Honda har nok hatt det samme ønsket om å skille seg ut.

3 Miljø/økonomi

Honda Accord Tourer med 2,4-liters bensinmotor slipper ut 211 gram CO2 pr. km. Det, i kombinasjon med mange hestekrefter, gjør at denne utgaven blir forholdsvis dyr i Norge. Den leveres i tre utstyrsvarianter: Comfort, Elegance og Executive. Alle variantene kan leveres i kombinasjon med de tre forskjellige motorene.

En 2-liter bensin klarer seg på 0,73 liter ved blandet kjøring, mens en 2,2 diesel kryper helt ned mot halvliteren. Uansett hvilken utstyrsgrad du velger, får du mye for pengene. Topputgaven Executive har alt inkludert i prisen, og «alt» hos Honda betyr virkelig alt.

Hondaer er generelt attraktive på bruktmarkedet. CR-V troner helt på toppen over bilene med lavest verditap. Accord klarer ikke å matche SUV-broren på den statistikken, men stasjonsvogn med diesel og automat vil holde seg godt. 2,4-liter bensin vil derimot bli som et kupp å regne når den skal selges brukt.

Konklusjon

Jeg er ikke blitt mindre glad i Honda etter å ha kjørt nye Accord. Dette er en lekker bil, proppet med utstyr i en kvalitet få kan matche. Jeg forstår at plassen er et ankepunkt for dem som virkelig trenger plass. Hundeeiere har for eksempel spesielle hensyn å ta, men i vår familie har vi forsøkt de fleste biler i forskjellige størrelser. Vi kan bekrefte at man bruker den plassen man til enhver tid har til disposisjon.

Totalt: 5/6

For deg

Du verdsetter design, utstyr og gadgets.

Ikke for deg

Du bruker litermål og bytter penger mot plass.

Vårt førstevalg

Min anbefaling er en Touring diesel med automat i Executive-utgave. Den vil gi både deg og neste eier stor bilglede!

Prøv også

Relaterte biltester

Antall visninger