TV 2 Play
Min konto
Finn biler og biltester

2009 Toyota HiLux D-Cab 3.0 D-4D

Test: Toyota HiLux D-4D: Pickup med det lille ekstra

Med mer enn 12 millioner produserte eksemplarer, er det bare Corolla som slår pickupen HiLux i antall Toyotaer.

I det herrens år 1979 kom første Toyota HiLux til Norge, for da fikk den firehjulstrekk. Det vil si at de første bilene kategoriseries som veteranbiler! Nå, 30 år senere, lever den fortsatt i beste velgående. Til bursdagen fikk den ny motor og en lettere makeover, og vi måtte naturligvis finne ut hvordan det stod til med jubilanten. Bli med på testtur!

5 Kjøreglede

Med en gang jeg åpner døra, skjønner jeg at her vil jeg trives! Skinnseter, automatisk klimaanlegg, multifunksjonsratt i skinn, navigasjon og automatgir - i tillegg til den største dieselmotoren på 3 liter. Dette bør bli bra, og jeg tenker at dette må da være nesten som en Land Cruiser med plan. Det var før jeg kom til første fartsdump.

For luksusutstyret til tross, dette er fortsatt en pickup. På godt og vondt, selvfølgelig. Fjæringen (spesielt bak) er fortsatt både stiv og primitiv, og tross høy profil på 17-tommershjulene, er den ganske så stumpete uten last på planet.

Styringen er ganske presis, og bilen er lettkjørt. Motoren er sterk som en okse og automatgirkassa gjør en utmerket jobb. Og det er når kjøreforholdene blir barskere enn vanlig at den virkelig viser hva som bor i den. Den støyer fortsatt noe mer enn hva jeg setter pris på. Pluss for ESP, men litt synd at det bare er tilgjengelig på topputgaven.

6 Interiør/plass

Du sitter relativt høyt, og føler deg litt som en småkonge i de gode setene. Dashbordet er i kjent og traust Toyota-stil: Ergonomisk, fornuftig og uten de store overraskelsene. Midtkonsollen, med klimaanlegg, navigasjon og infodisplay, er pen og ryddig.

Du får HiLux med tre ulike førerhytter. S-Cab er den minste med bare to dører. D-Cab som vi kjører, er den største, med et solid og praktisk lasterom bak forsetene. For det er tross alt ikke alt som er like praktisk å ha på lasteplanet en regnværsdag. Den kan også leveres som stasjonsvogn, men da står det 650 000,- på prislappen. X-Cab er den tredje varianten, og er en mellomting av de andre to.

5 Motor

Fire sylindere, 3-liter, 171 hk og 360 Nm er motorfaktaene. At den går på diesel er unødvendig å si – for det hører du… Du har til enhver tid og anledning mer enn nok krefter å ta av; motoren er både sterk og seig. Girkassa passer også motoren fint. 0 til 100 km/t er liksom ikke så viktig på en bil som denne, men om du lurer så kan vi opplyse om at det tar 11,9 sekunder. Dieselforbruket ligger på 0,94 l /mil.

4 Design

HiLux er skikkelig barsk, men noen høy estetisk nytelse kan man ikke si at den er. Den ser hverken bedre eller dårlige ut enn sine konkurrenter. HiLux fikk en liten facelift på 2009-modellen, med blant annet nye frontlamper og ny grill. På testbilen trekker 17-tommershjul og stigtrinn opp inntrykket.

6 Miljø/økonomi

Du får den billigste HiLux med firehjulstrekk for ca 250 000 kr. Vår testbil koster ca 374 000 kr. Skal du ha den som 5-seter starter prisene på ca 480 000,- for rimeligste variant.

HiLux har opparbeidet seg et solid rykte, og dette speiler bruktbilprisene også. Den er kanskje ikke aller billigst i innkjøp, men den du definitivt lettest selger – og får igjen mest for. Det gjør bilen til et trygt kjøp.

Service- og vedlikeholdskostnader er omtrent som hos konkurrentene, og den generelle kvaliteten er svært god.

Drivstofforbruket er ikke spesielt bra. Regn med ca 0,95 l/mil ved blandet kjøring. CO2-utslippet er heller ikke spesielt hyggelig med sine 246 g/km. Det er neste tre ganger så mye som en Toyota Prius slipper ut.

Konklusjon

Toyota HiLux er en tøff, sterk, velutstyrt, solid og gjennomarbeidet bil på alle måter. Med den største dieselmotoren og automatgiret heves også komforten betydelig. Eneste hake er litt stumpete kjøreegenskaper uten last, og at den er i overkant grådig ved dieselfatet.

Trøsten får være at de fleste konkurrentene ikke er noe mindre tørste. Når det gjelder nyttelast (690 kg) og hengervekt (2250 kg) er den faktisk godt under de fleste av sine konkurrenter. Det kan være utslagsgivende hvis man for eksempel skal trekke hestetilhenger. Kan du leve med det, er Toyota HiLux et kjempebra kjøp, uansett utgave - så lenge du holder deg unna tohjulstrekkeren, som blir litt ukurant.

Totalt: 5/6

For deg

Du har bruk for en pickup.

Ikke for deg

Du har bruk for en pickup, men skal trekke tung henger/kjøre tung last

Vårt førstevalg

Jeg ble, som du kanskje allerede har forstått, fascinert av den velutstyrte 3-litersutgaven med automatgir. Har du pengene til det, så klin til og gå for den! Garantert den mest etterspurte når du skal kvitte deg med den, og i mellomtiden kan du kose deg med en sterk og velutstyrt doning!

Lenker

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå