Finn biler og biltester

2009 Volkswagen Golf 1,9 TDI 4Motion Comfortline Stasjonsvogn

Test: Volkswagen Golf 1,9 TDI 4Motion: Hverdagshelten

Mange av oss gjør en god jobb - uten at vi overøses med applaus. Det samme kan langt på vei sies om VW Golf stasjonsvogn.

Ber du noen lukke øya og tenke på en bil, er det gode sjanser for at de tenker på en Golf. Dette er historiens tredje mest solgte bil (bare slått av Toyota Corolla, og Ford F-serien), og selve referansen i kompaktklassen. Den har stadig vokst seg større, og femte generasjons stasjonsvogn er på størrelse med forrige generasjon Passat.

4 Kjøreglede

Det er vanskelig å sette fingeren på hva du opplever bak rattet på en Golf. Hva er det som definerer kjøreopplevelsen? Det er verken sportslig, opphissende eller silkemykt. Gjennomsnittlig, er mer treffende, men det høres så negativt ut. Det er nemlig ingen ting som er feil med Golfen. Den klarer alt - på en ypperlig måte. Grunnen til at den føles litt ordinær er kanskje at alle andre bilfabrikanter bruker den som målestokk for sine biler.

Du sitter godt og finner enkelt en behagelig kjørestilling. Rattet er verken for lett eller for tungt. Testbilen har firehjulstrekk og kjøreegenskapene er nøytrale, midt i blinken på norske vinterveier.

På tross av høyt støynivå fra dieselmotoren, er det forholdsvis rolig inne i kupeen. Komforten er i det hele tatt god. To små ankepunkter er fotbrønnen og midtarmlenet. Høyreleggen min er til tider klemt opp mot midtkonsollen, og ved raske girskifter kommer midtarmlenet litt i veien.

4 Interiør/plass

VW-gruppen er glad i gjenbruk. Det bærer interiøret preg av. Her kjenner du igjen mye fra andre biler, som skruknotter fra Audi og en rekke elementer fra Passat. Kvalitetsfølelsen og utførelsen er veldig bra, men det er langt fra noen godtebutikk for designstudenter.

Golf er ikke fullstappet av praktiske løsninger, men det trengs heller ikke når bilen er så stor. Man kan egentlig spørre seg om det ikke strengt tatt er en mellomklassebil. Parker den ved siden av en Toyota Avensis, Peugeot 407 eller Skoda Octavia, så skjønner du tegninga. Sistnevnte er for øvrig bygget på samme plattform som Golf, og priset veldig likt. Da blir spørsmålet bare hvilken du synes ser best ut.

Er du høy og liker å sitte i baksetet, er ikke Golf med panoramatak tingen for deg. Det stjeler litt plass mot dørene. Ikke så mye, men akkurat nok til at høye menn bærer taket som en hatt.

3 Motor

Støy. Volkswagens 1,9-liters TDI er ikke spesielt stillegående. Heldigvis er Golf såpass bra støyisolert at det ikke blir noe stort problem, men det finnes biler på markedet som er mye snillere mot øra. Motoren er koblet til en 6-trinns girkasse, og det hjelper både på drivstofforbruket og støynivået ved motorveikjøring.

2 Design

Vi synes Golf V har et pent design, kanskje penere enn den nye utgaven. Problemet oppstår når den får et lite tilbygg bak. Spesielt baklyktene harmonerer dårlig med helheten, og fører til at bilen ser eldre ut enn den er. Derfor ville vi tenkt nøye over om vi faktisk trenger den ekstra plassen. Det er skuffende å se en kombi suse forbi og forbanne seg over at den er mye penere. Grunn nok til å ta en titt på en Octavia, som jo er en svært nær slektning.

4 Miljø/økonomi

Du kan si mye pent om firehjulstrekk, men spesielt miljøvennlig er det ikke. Forbruket økes med rundt 0,1 liter på mila i forhold til vanlig forhjulstrekk, og 0,15 liter i forhold til BlueMotion. Men, så var det denne hytta da. Det er jo hyggelig å komme seg fram også.

VW Golf er, og har alltid vært, en av de aller mest populære bilene. Verditapet på en velutstyrt stasjonsvogn med firehjulstrekk og diesel blir ikke ille.
Testbilen har utstyrsvariant Comfortline med ekstrautstyr for 39 950 kroner. Da får du godbiter som midtarmlene bak med skiluke, lyspakke, cruisekontroll og panoramatak innbakt i totalprisen på 351 000 kroner.

Konklusjon

Utseendet faller ikke i smak og blodet bruser aldri i møtet med Golf stasjonsvogn. Likevel, det er ikke til å komme bort fra at dette er en veldig bra bil. Den gjør alle arbeidsoppgavene på en tilfredsstillende måte.

Er du – som du fleste av oss – en ganske vanlig person? Da er Golf stasjonsvogn midt i blinken. Du får plass til hund, barn og svigermor. Naboen vil verken beundre eller sky deg og med firehjulstrekk kommer du til og med fram til hytta. Den kan også hamle opp med biler en klasse over, så stor er den.

Totalt: 4/6

For deg

Du er superkjendis og ønsker å reise inkognito.

Ikke for deg

Du elsker å bli sett og har forsøkt å bli med på Robinson-ekspedisjonen åtte år på rad.

Vårt førstevalg

Trenger du firehjulstrekk? Kjører du virkelig på veier hvor man ikke kommer frem med tohjulstrekk og gode dekk, og er i så fall kjetting helt uaktuelt? Om svaret er ja, er valget enkelt. Firehjulstrekk fås bare med 1,9 TDI på 105 hk i utstyrsvariantene Trend- og Comfortline. Da velger du den siste. Det koster bare litt mer, og gir deg en triveligere bilopplevelse.

Prøv også

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå

Antall visninger