Finn biler og biltester

2009 Skoda Octavia 1,8 TSI 4x4 Elegance

Test: Skoda Octavia 1,8 TSI 4x4: Dette er bilen du trenger akkurat nå

Rommelig stasjonsvogn med 4x4 til under 400 000. Her er Skoda Octavia på hjemmebane! Les testen:

Det er nå tretten år siden Skoda lanserte sin nye Octavia med brask og bram. Bilen ble ganske raskt en suksess. Dette var MYE bil for lite penger, etter hvert kom den både som stasjonsvogn og med firehjulstrekk også.

Ryktene gikk om at feilfrekvensen var lavere enn hos konsernsøsknene VW og Audi – som ikke var helt feilfrie på den tiden. Her tester vi siste skudd på Octavia-stammen. En 1,8 liter bensin på 160 hester – med firehjulstrekk.

 

5 Kjøreglede

Kjøreegenskapene er balanserte og trygge. Styringen er lett og ganske presis. Understellet er strammet litt opp i forhold til tidligere generasjoner. Komforten er god, samtidig som den takler litt tøff kjøring på svingete vei med glans.

Det Haldex-baserte firehjulstrekk-systemet gjør bilen utrolig stabil også. Og framkommeligheten er det heller ikke noe å si på. Til tross for at firehjulstrekk-utgaven har litt høyere bakkeklaring en ditto med tohjulstrekk, så føles ikke tyngdepunktet høyt. Den oppleves helt på grensen til sporty. Tidligere modeller av Octavia var plaget med noe hjulstøy, på vår piggfri-skodde testbil er dette overhodet ikke noe problem. Bilen er faktisk overraskende stille.

5 Interiør/plass

Octavia ligger fortsatt et lite hakk under VW Passat og Audi A4 når det gjelder materialkvalitet innvendig. Det skulle forresten bare mangle – noe skal jo skille bilene. Og betaler du 200 000 kroner ekstra for en Audi, så må du jo få litt mer.

Dette betyr IKKE at Octavia er dårlig i så måte, snarere tvert i mot. Litt billig plast i midtkonsollen og på lokkene til oppbevaringsrommene klarer man fint å leve med. Ergonomien er god. Setene er gode og rattet er fireveis justerbart. Det er ikke noe problem å finne en behagelig sittestilling.

Plassen i baksetene er også helt grei, og voksne sitter også bra der.

Bagasjerommet er dypt – rommer 580 liter og svelger greit unna det en familie trenger på tur. Lasteterskelen er litt høy da du må løfte over en kant. Baksetene legges enkelt ned, men gulvet blir ikke helt flatt – og det er litt synd.

5 Motor

Motoren er ikke bare sterk og vibrasjonsfri – den går bra også! 0 -100 km/t går unna på kjappe 8,1 sekunder, mens toppfarten er på 218 km/t.

Motoren er altså en 1,8-liter bensin med turbo. Den yter 160 hestekrefter og 250 Nm. Fullt dreiemoment er tilgjengelig fra 1500 o/min. Selv om motoren ikke direkte skremmer noen, så imponerer det jevne draget.

Forbruket er oppgitt til 0,77 l/mil på blandet kjøring. Jeg var imidlertid ikke i nærheten av det. Etter en uke stoppet kjørecomputeren på 0,9 l/mil – det var dog med noe småkjøring.

Co2-utslippet er på 180 g/km og er heller ikke best i klassen. Om forbruk og utslipp er viktig for deg, så finnes det ”snillere” dieselvarianter. Men totalt sett så er 1,8-liters TSI-motoren et svært hyggelig bekjentskap. Synd du ikke får den i kombinasjon med DSG girkassa.

4 Design

Diskré og usnobbete og kanskje litt i overkant traust forfra. Bakfra derimot synes jeg at den er finere enn mange av konkurrentene. Det hele lukter familiebil – og det er jo nettopp det den er. En enkel og grei sådan. Skoda selger ikke mange biler på design, men de skremmer heller ikke bort mange kjøpere på dette området

4 Miljø/økonomi

Romslig og praktisk stasjonsvogn til en rimelig pris er en sikker vinnerkombinasjon. Octavia gir deg svært mye nybil for pengene, og er trolig klassens beste/mest fornuftige kjøp – så lenge du holder deg til en stasjonsvogn.

På bruktmarkedet er de også populære og har et ”midt på treet”-verditap. Unntaket er kombinasjonen diesel og firehjulsdrift som holder seg noe over gjennomsnittet.

Service og vedlikeholdskostnader er ikke noe å la seg skremme av og den generelle kvaliteten er god.

Bensinforbruk og CO2-utslipp er som nevnt ikke den sterkeste side med bensinmotor under panseret. Velger du Octavia med diesel derimot, ser imidlertid også disse tallene bra ut.

Konklusjon

Dette er bilen som oppfyller mang en familiedrøm. Bensinmotoren passer bilen svært godt, selv om jeg tror den billigere dieselutgaven kommer til å bli bestselgeren – fortsatt. Litt større fleksibilitet i bagasjerom og baksete hadde satt solid prikk over i-en.

Skal du ha en romslig normal stasjonsvogn (ikke SUV) med firehjulstrekk til under 400 000? Da har du ikke mange valgmuligheter. Og sannsynligheten for at du får nettopp en Octavia i garasjen er overhengende. Og det er slett ikke noe dårlig valg, det.

Dette er bilen som er lett å anbefale andre, men som kanskje er litt vanskelig å kjøpe selv! Er det forfengeligheten som slår inn? Vet ikke... Men evig eies kun et dårlig rykte, vet du.

Totalt: 5/6

For deg

Du er proppfull av fornuft!

Ikke for deg

Du liker at folk snur seg etter deg når du kommer kjørende.

Vårt førstevalg

Bensin eller diesel? Som tidligere nevnt vinner nok dieselutgaven denne duellen – da den er litt billigere – i alle fall om du går for den nye 1,6 TDI motoren på 105 hk. Da sparer du nesten 50 000 kroner, og får i tillegg et lavere drivstofforbruk / utslipp. Men du får det ikke like morsomt bak rattet.

Vi anbefaler å gå for en litt velutstyrt bil i Elegance-utgave.

Lenker

Prøv også

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå

Antall visninger