Finn biler og biltester

2013 Volvo V70 D3 aut Stasjonsvogn Diesel

Test: Volvo V70 D3 Ocean Race: Bilen som skiller gutter fra menn

Men kanskje ikke av den grunn du skulle tro.

Det startet med PV Duett i 1956, deretter Amazon (1962-69) og så gikk det slag i slag fram til vi fikk første generasjon V70 i 1997 og tredje- og foreløpig siste generasjon V70 som vi har nå.

Volvo har vært en mester i stasjonsvogn-gamet siden tidenes morgen - nesten i alle fall. Som et resultat av dette har de bygd seg opp et solid rykte - som selve symbolet på familiebilen.

"Det neste blir vel at du får deg Volvo og hund" sier vi gjerne til venner som går fra gutter til menn litt for fort.

Det har ikke lykkes undertegnede å finne noen god dokumentasjon på det, men vi er villige til å vedde på at en uforklarlig høy andel av Volvo-eierne også har hund ...

 

Tre suksess-faktorer

Bakgrunnen for at den er så populær som familiebil ligger i all hovedsak i tre viktige suksessfaktorer: Høy komfort, god sikkerhet og rikelig med plass.

Dette er tre områder der Volvo med rette kan slå seg på brystet og si: Her er vi gode!

Herregårdsvognene er på sett og vis Volvos juveler - og derfor er det naturligvis også viktig at de treffer blink når en ny modell kommer på markedet.

Siste generasjon V70 har så avgjort vært en suksess - mye takket være en ny faktor: Pris.

DRIVe var navnet på storselgeren, som ble lansert som miljø- og lavprisalternativet. Lav effekt (109 hk) og lavt CO2-utslipp (119 g/km) sørget for gunstigere avgifter og dermed også en hyggelig pris ut til kunden. Dermed ble terskelen for å skaffe seg en staselig herregårdsvogn brått senket. Markedet responderte umiddelbart - og Volvo kunne feire nok en suksess.

Vi har naturligvis testet denne også - les hva vi synes her:

 

Hva er dette?

Vi tester imidlertid en modell med litt mer pulver under panseret, nemlig D3-motoren - 163 hks dieselen - i kombinasjon med automatgir og Ocean Race-pakke.

Volvo Ocean Race, som før hette Whitbread Round the World Race, er en regatta som går verden rundt, og ble startet i 1973.

Volvo gikk inn som sponsor i 2005 - og siden den tid har regattaen vært opphavet til en rekke spesialmodeller. Felles for disse er den mørkeblå metallic-lakken. I tillegg er modellene dandert med diverse dekordetaljer utvendig og innvendig.

Synes du V70 fortjener litt mer krefter? Sjekk ut denne kraftpakken!

 

Hvordan er den å kjøre?

V70 er god på mange områder, og mindre god på noen få områder. Men den er ikke dårlig på noe.

I motsetning til i "gamle dager", er det naturligvis forhjulstrekk som gjelder - med de fordeler og ulemper det fører med seg. 2-literen har nok krefter til at du skal ha et godt tak i rattet om du bestemmer deg for litt bestemt gasspådrag. Men utover hard gass i førstegir, planter understellet kreftene ned i bakken rimelig effektivt.

Selve kjøreopplevelsen byr på imponerende komfort. Setene er i kjent Volvo-stil helt topp - bortsett fra ved litt aktiv kjøring. Da blir sidestøtten noe vag.

På den andre siden, dette er ikke en bil for aktiv kjøring. Til det er understellet for mykt og styringen gir ikke nok følelse med underlaget. Rattet kjennes litt for lett og det gynger ganske betydelig i den store bilen når svingene kommer tett.

Løsningen på dette er naturligvis enkel: Kjør slik bilen er beregnet at du skal kjøre den - fornuftig og sømmelig.

Hvis du er en Volvo-mann har vi MYE stoff du kan fordype deg i! Klikk her:

 

Hvordan er plassen?

Bredden på bilen gir god plass til tre i baksetet. God bredde gir også større mulighet for å presse inn tre barneseter.

Det er litt verre med lengden - voksne passasjerer i baksetet risikerer fort at knærne får det litt trangere enn ønskelig.

Bagasjerommet er eksemplarisk lagt opp. Her snakker vi mange rette linjer, god innlastingshøyde og flatt gulv når setene legges ned. Praktisk er det også at alle baksetene kan felles ned individuelt.

Men volumet (555 liter) har mye å gå på sammenlignet med plasskongen Mercedes E-klasse (695 liter!).

LES OGSÅ: Bruktbiltest av Volvo V70

 

Finest utenpå eller inni?

V70 i Ocean Race-utgave er blå metallic med litt kromdetaljer i frontfangeren og rails og andre detaljer i matt aludekor. På bakluka er det en ekstra spoiler, og inni er det egne seter, med logo, egne gulvmatter og lister samt logo på bagasjeskjuleren.

Interiøret på testbilen er nyeste versjonen, der naviskjermen ikke lenger heves/senkes opp og ned av dashbordet, men i stedet er del av infotainment-systemet. Det gir mange fordeler i forhold til brukervennlighet.

V70 utvendig er en ganske anonym bil - forskjellen fra før faceliften er minimal. Det er forsåvidt ikke gjort omfattende endringer fra forrige genersjon V70 heller, bortsett fra at baklyktene har blitt ganske massive. Det er jo sånt du enten digger eller synes ser helt feil ut. Vi synes lyktene blir for dominerende - men totalinntrykket av bilen er likevel at den er elgegant å se på.

Skal vi velge, holder vi imidlertid en knapp på det stilrene, lyse og elegante interiøret.

 

Går den bra?

163 hk i en bil som er drøyt 15 cm unna 5 meter lang, er ikke mer enn det bør være. Men ikke for lite heller. Den kjennes slett ikke treg, og fikser de fleste utfordringer helt greit. 0-100 km/t går unna på 9,9 sekunder.

Volvo har lykkes med å skape en motor som leverer bra forbruk, med 0,57 på blandet kjøring hvis du har automatgir, slik det er i testbilen. Vil du gire selv, kuttes forbruket ganske betydelig, til 0,52. Toppfarten, noen vil jo gjerne ha oversikten på det også, er 205 km/t.

LES OGSÅ: Test Volvo V60: Mindre plass - mer kjøreglede

 

Og hva er konklusjonen?

V70 Ocean Race er en litt jålete versjon av standardutgaven av V70. Vi har sansen for de små detaljene som til sammen gir et mer eksklusitvt inntrykk. Den er akkurat så spesiell at den ikke blir kjedelig - og får et utseende som skiller den litt fra naboens vanlige V70.

Det er heller ingen grunn til at herregårdskonseptet til Volvo ikke skal forbli en familiefavoritt. Argumentene er de samme som de har vært i over 56 år: Plass, sikkerhet og komfort.

Men konkurransen er langt større enn da PV Duett regjerte på 60-tallet. Så det gjelder å holde seg på tå hev. Både Audi og BMW hvassere og hakket mer moderne biler. Nevnte E-klasse er vesentlig større, mens både VW Passat og Skoda Superb er rimeligere.

Og hvis du ser på deg selv som mer gutt enn mann (eller for den del, mer jente enn dame), er dette kanskje helt bilen for deg. V70 er tvers gjennom voksen og ganske så etablert.

Her er vår duell mellom to andre tyske konkurrenter til V70 - BMW 5-serie og Audi A6

Pluss: God plass, sikker

Minus: Byr ikke på spennende kjøreopplevelse 

Bil: Volvo V70 Modell: D3, Ocean Race Motor: 2-liter turbodiesel Effekt: 163 hk/400 nm 0-100 km/t: 9,9 sek. Forbruk: 0,57 l/m ved blandet kjøring Bagasjerom: 555 liter/1307 liter Pris: Fra 495.900 kroner, Pris testbil: 617.600 kroner

LES OGSÅ: Her er "Herregårdsvogna" som fliser Ferrarier

Lenker

Prøv også

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå

Antall visninger