Finn biler og biltester

2009 Saab 9-5 1,9 TID Aut SportCombi Griffin

Test: Saab 9-5 SportCombi: Gammel-Saaben

Gammel dansk er noe mange nordmenn har et forhold til. Men hva med en Gammel svensk? Vi har testet Saab 9-5 1,9 TiD SportCombi.

Hva er likheten mellom dronning Sylvia, Bjørn Afzelius, Lill Lindfors og Saab 9-5? Jo, alle er svenske, begynner å se gamle ut, men er «still going strong». Tolv år har gått siden Saab presenterte den nye 9-5 over flere sider i Aftenposten høsten 1997. Ikke bare var bilen feiende flott, den var nesten litt norsk også. Det var nemlig nordmannen Einar Hareide som stor bak de den gang litt dristige linjene. Men hva får du egentlig nå om du velger å kjøpe en tolv år gammel nybil?

4 Kjøreglede

Å si at en bil kjører trygt og godt, høres ikke veldig positivt ut. Snarere tvert i mot. Når jeg påstår dette om Saab 9-5, mener jeg det imidlertid i ordenes rette betydning. Det er ikke veldig sporty, men det er mye krefter i dieselmaskinen på 150 hk, og den passer automatgirkassa som hånd i hanske.

Verken styring eller understell er veldig potent, men komforten er fortsatt overraskende god. Dette, kombinert med noe av det ypperste som finnes av bilseter og lassevis med snasent ekstrautstyr, gjør at jeg trives som plommen i egget bak rattet.

4 Interiør/plass

Saab-interiør byr sjelden på de store overraskelsene. Eller rettere sagt: Jeg blir overrasket over at det fortsatt ser slik ut. Følelsen blir nesten nostalgisk, og det kjennes som å komme inn på kjøkkenet til en gammel bestemor det er lenge siden du har besøkt. Alt er ved det gamle.

Den idiotiske nøkkelplasseringa mellom setene hadde jeg nok savnet om den hadde blitt flyttet opp på rattstammen, og designet av dashbord og luftdyser må da ha sett likedan ut siden tidenes morgen.

Plassen i de skinntrukne setene er god både foran og bak. Bagasjerommet er ikke størst i klassen, men du skal jammen lempe inn mye før du ikke får lukket bakluka.

4 Motor

1,9-liters dieselmotoren stammer opprinnelig fra Opel og er ikke av nyeste dato. 150 hk og 320 Nm skal man få vridd ut av denne på en god dag – det er ikke veldig mye. Likevel duger det, og det er sjelden du føler at bilen ikke har krefter nok.
Mye av dette skyldes nok girkassa, som gjør en veldig god jobb. Dieselforbruket ligger på 0,74 l/mil på blandet kjøring. Det er ikke mye å skryte om til Bellona. I tillegg bråker motoren ganske mye.

3 Design

Hva er likheten mellom Saab 9-5 og Dame Edna? Jo, begge er gamle og bærer lite kledelige briller. Men vi forstår det jo. Er man pengelens og trenger en «make over», er løsnese og briller et billig og gammelt triks. Og stasjonsvognutgaven ser i rettferdighetens navn fortsatt ganske bra ut.

Einar Hareides linjer holder fortsatt. Personlig har jeg bestandig slitt mer med sedanversjonen. Saabs design har bestandig vært litt annerledes – og er det fortsatt.

3 Miljø/økonomi

Vår testbil har en prislapp på hele 522 000 kr. Den prisen er i stiveste laget for en på mange måter «gammel» bil. Den er riktignok velutstyrt med både tofarget skinninteriør, teknikkpakke og Griffin-sportspakke, men den mangler for eksempel navigasjonsanlegg.

Tradisjonelt har en velutstyrt Saab 9-5 Estate – som den offisielt heter – vært rimelig populær som bruktbil. Men nå er den ikke lenger bilen som holder seg best i pris.

Service og vedlikeholdskostnader er omtrent som hos konkurrentene. Dieselmotorene fra Opel er bortimot problemfrie og den generelle kvaliteten på Saab-bilene har heldigvis blitt bedre med årene.

Når det gjelder CO2-utslippet på 204 g/km, er Saab 9-5 en liten katastrofe. Det er til og ved verre enn Volvo V70 2,4D med automatgir.

Konklusjon

Plass, kjøreegenskaper og delvis design holder fortsatt mål. 9-5 har også klart å holde på Saab-særheten, noe som kan være både en styrke og svakhet. Bilen lider imidlertid under aldrende teknologi og ikke minst for høy pris. Arvtakeren burde ha kommet for fire år siden.

Totalt: 3/6

For deg

Du har sovet i timen.

Ikke for deg

Du nettopp har kjøpt din tiende nye Volvo.

Vårt førstevalg

Her er det stasjonsvogn og diesel som gjelder, og vi mener en Nordic Edition er det smarteste valget. Så får vi bare håpe at forhandleren fortsatt er der når du kommer for å ta service.

Lenker

Prøv også

Relaterte biltester

På Broom-forsiden nå

Antall visninger