TV 2 Play
Min konto
Finn biler og biltester

Hyundai Santa Fe

Hyundai Santa Fe

Hyundais første SUV er basert på plattformen til sedanen Sonata og skulle vise seg å bli en svært viktig bil for koreanerne. Santa Fe ble nemlig en knallsuksess. Særlig amerikanerne elsket den, og Hyundai slet i perioder med å dekke etterspørselen i USA.
Her i Norge var ikke responsen like voldsom, men Santa Fe solgte jevnt og bra, særlig etter at den kom med 2-liters diesel. Før det var motoralternativene en 2,4-liters bensin som ikke sto særlig godt til bilen og en 2,7-liters V6 som ble altfor dyr.
Designet er spesielt, med runde, bølgende former. Dette fortsetter også inne i bilen. For en gangs skyld hadde Hyundai-designerne fått lov til å boltre seg litt, og den muligheten grep de begjærlig.
Firehjulstrekksystemet er av den enkle typen, men det holder til de flestes behov. Litt større enn mange av konkurrentene. Det gjør Santa Fe til en behagelig landeveisbil. De fleste har også bra med utstyr innabords. Dessuten kombinasjonen firehjulstrekk, diesel og automat – det hadde ikke mange av konkurrentene.

Vanlige feil og problemer

benny mener benny quote Santa Fe er stort sett greie biler – som Hyundaier flest. På biler med 2,4-liters bensinmotor har det imidlertid vært en del trøbbel med girkassa. For alle modeller gjelder det at lenkarmer og bærekuler i forstillingen slites fort og må byttes. På biler med (den litt late, trege og langt fra drivstoffgjerrige) dieselmotoren, er det viktig at dieselfilteret byttes i henhold til intervallene. Det har skjedd at smuss har kommet inn i selve dieselpumpa. Denne har da skjært seg, noe som skyldes at metallspon fra denne har kommet inn i common rail-rør og dyser. Hvis dette skjer er det bare å begynne å bytte deler. Ikke billig.

+ Pluss

Komfortabel og romslig
Mye bil for penga

- Minus

Et utseende mange har problemer med å like
Dieselmotorene sliter med den tunge bilen

Beste kjøp

Vårt valg er en Santa Fe 2,0 CRDI med VGT-motoren på 125 hk i kombinasjon med automatgir.

Styr unna

Biler med 2,4-liters bensinmotor. Denne motoren passer rett og slett ikke bilen, og i tillegg er girkassa en svakhet. En del biler har gått som taxi, og disse kan det være lurt å styre unna. Høy kilometerstand, forskjellige sjåfører og ofte røff behandling, er ingen god kombinasjon.

Kjøpt ny av

De som våget å tenke litt utradisjonelt i denne klassen og kjøpte Santa Fe framfor RAV4 eller CR-V.

Sjekk også

Honda CR-V (2002-2006)

Der første generasjon bærer litt preg av å være utviklet på beskjedne budsjetter, skjønte Honda at det var all grunn til å satse mer på generasjon to av CR-V..

Subaru Forester (2003-2008)

Andre generasjon Forester holdt seg til samme størrelse som forgjengeren og designmessig skjedde det heller ikke store sprell. Det ser mest ut som en litt om..

Suzuki Grand Vitara (2005-2013)

Navnet ble beholdt, men ut over det er denne generasjonen Grand Vitara en helt ny bil. Utseendet ble langt mer moderne og elegant, men de utvendige målene va..

Siste nytt om Hyundai