Finn biler og biltester

Jaguar XJ-Serie

Jaguar XJ-Serie

Utvendig skal du ha bra peiling for å se forskjellene. Men litt smalere grill og nye støtfangere er blant endringene fra forrige generasjon. Under skallet har det imidlertid skjedd mer. Blant annet en serie med helt nye V8-er. Det starter med 3,2-liter, dessuten 4-liter med og uten kompressor.
Inne i bilen er det også nye tider. Helt nytt dashbord som har mye til felles med det vi finner i sportscoupeen XK. Både design og materialvalg er et skikkelig steg opp, på dette området matcher XJ virkelig de tyske statuskonkurrentene. Også kjøreegenskapene er blitt hvassere. Den mangler den gedigne og tunge kjørefølelsen til f. eks. Mercedes S-klasse og BMW 7-serie, men føles til gjengjeld mer lettbent.
På et område klarer imidlertid ikke Jaguar å skjule at grunndesignet begynner å bli gammelt: Plassen. Baksetepassasjerene har ikke mye mer plass å boltre seg på enn i en Golf. I forhold til de nevnte tyske konkurrentene er det selvfølgelig ikke spesielt heldig. Men du fikk også XJ i en LW-versjon (Long Wheelbase) som bedret på dette.

Vanlige feil og problemer

benny mener benny quote Det høres kanskje rart ut, men det er faktisk en god del flere ting du skal være oppmerksom på ved denne, i forhold til forrige generasjon XJ. Slakk i nedre bærekuler og defekte bærearmsforinger er to gjengangere når det gjelder forstilling. Hjullagre må sjekkes; det er særlig de foran som ryker. På tidlige biler (før 2000) har det vært en del feil med registerkjedestrammer – av og til med motorhavari som følge. På biler som er importert brukt eller som flyttegods, kan det på grunn av for dårlig bensinkvalitet være at et spesielt belegg i sylinderveggene er slitt bort, og at kompresjonen dermed blir dårlig.

+ Pluss

Komfortabel milsluker
Erke-engelsk, høy status

- Minus

Sliter i tøff konkurranse
Alderen begynner å tynge

Beste kjøp

Skal det være, så skal det være: En fin og velholdt XJ med 4-liters motor på 284 hk i Sovereign-utgave er vårt førstevalg.

Styr unna

Biler med høyreratt og biler uten traction control. Riktig fargekombinasjon er også viktig.

Kjøpt ny av

Høyt gasjerte direktører - pluss en og annen lege/tannlege/dyrlege.

Historikk

1997 I september introduseres XJ V8. Utseendet får bare små forandringer, men Jaguar går over fra 6- og 12-sylindrede motorer til tre ulike V8-ere. To sugemotorer på 3,2 og 4,0 liter, samt en kompressormatet 4-liter med hele 375 hk og 525 Nm. Modellvariantene heter XJ8, Executive, Soverign, XJR, Daimler V8 og Super V8.
2002 I siste produksjonsår kommer XJR 100, som er en sortlakkert spesialutgave med flere oppgraderinger. XJ blir erstattet av en helt ny serie året etter.

Sjekk også

Audi A8 (1995-2003)

Audi hadde beinhardt fokus på å løfte seg opp mot statusen til Mercedes og BMW, og A8 var et viktig virkemiddel for å klare det. Dette er en svært avansert k..

BMW 7-Serie (1995-2002)

Halvveis ut på 90-tallet var det klart for tredje generasjon av BMWs flaggskip. Denne 7-serien flyttet grensene ytterligere og blir sett på som en av de mest..

Aston Martin DB7 (1994-2003)

Det store Aston Martin-comebacket startet med DB7 som er den mest suksessrike Aston Martin til nå. Ford var kommet inn som eier og brukte samvirket til Jagua..

Siste nytt om Jaguar

Antall visninger