Finn biler og biltester

Mercedes-Benz A-klasse

Mercedes-Benz A-klasse

Mercedes tok absolutt ikke lett på oppgaven da de skulle lage sin første småbil, attpåtil med forhjulstrekk. Men samtidig tok de en liten innersving som skulle koste dyrt, både i form av penger og anseelse. Stikkord: Elgtesten - et fenomen Mercedes-ingeniørene neppe noen gang vil glemme.
Men det startet bra. Mercedes utviklet en helt ny sandwich-konstruksjon som først og fremst skulle gi svært god passiv sikkerhet. Ved en frontkollisjon blir motoren presset ned og under kupeen. Den ekstra høyden er positiv for plassutnyttelse. Det er bare en liten hake ved det: Nemlig tyngdepunktet.
21. oktober 1997 testet svenske Teknikens Värld A-klasse. I løpet av testen gjennomgikk den også den såkalte elgtesten: En dobbelt unnamanøver som skal simulere det som skjer hvis en elg plutselig hopper inn på veien foran deg. Det gikk fryktelig galt. A-klassen veltet!
Mercedes nektet først for at det kunne være noe galt med bilens konstruksjon. Bildene fra Teknikens Värld gikk verden rundt og saken utviklet seg kjapt til å bli en PR-messig katastrofe for Mercedes. Derfor snudde de tvert om, kalte inn alle bilene som da var solgt og stanset produksjonen. Løsningen var å gi bilen stabilitetskontroll (ESP), og dermed ble dette tilgjengelig i småbilklassen langt tidligere enn både Mercedes og konkurrentene hadde tenkt.
Da oppstyret hadde lagt seg, solgte A-klasse jevnt og trutt gjennom hele levetiden. Bilen appellerte til de som ville ha en touch av eksklusivitet i småbilklassen, men ikke alle utgavene føles like eksklusive.
I 2001 fikk bilen en facelift som merkes både utenpå og inni. Dessuten kom den i en forlenget versjon. 17 cm høres kanskje ikke så gigantisk ut, men i denne utgaven er A-klasse langt på vei en fullverdig familiebil. De ekstra centimeterne har særlig kommet baksetepassasjerene til gode. Visuelt ser du forskjellen best på bakdørene som er adskillig større enn i originalutgaven.

Vanlige feil og problemer

benny mener benny quote A-Klasse fikk en trang fødsel etter elgtesten. At kvaliteten forøvrig heller ikke var helt på høyden med det vi forbinder med «stjernebil», gjør ikke saken bedre. Det har dessverre vært en del irriterende feil på denne bilen. Hvis airbaglampa lyser, skyldes det trolig slakk i rattaksel, som da må skiftes. Defekt mekanisme til håndbrekk er en vanlig feil. Det samme er defekte bærekuler i forstillingen. Bremser både foran og bak er også en svakhet, og bør sjekkes før eventuelt kjøp.

Hva skal du betale

Det finnes biler til under 25 000 kr, da av de første årsmodellene med minste motor og høy kilometerstand. For 100 000 kr får du en fin og velholdt 2002-modell i Elegance-utgave eller en 2000-modell med dieselmotor. Dyrest er 2004-modeller i lang versjon, med massevis av utstyr og dieselmotor. Disse koster fra ca 150 000 kr og oppover. Biler med automatgir koster ofte 8000–10 000 kr ekstra.

+ Pluss

Høyt nivå både på aktiv og passiv sikkerhet
En annerledes småbil

- Minus

De minste motorene er snaue - og tørste
Elgtesten skremmer fortsatt potensielle kunder

Beste kjøp

5-dørs A 170 CDI (dieselmotor) etter siste faceliften i 2002. Gjerne i Elegance-utgave eller annen godt utstyrt modell.

Styr unna

3-dørs med dårlig servicehistorikk uten «viktig utstyr» som klimaanlegg. Da er stjernefaktoren særdeles lav.

Kjøpt ny av

Endelig en Mercedes også for de med vanlig lønnsinntekt!

Sjekk også

Opel Meriva (2003-2003)

Etter suksessen med Zafira, bestemte Opel seg for å gi den en lillebror – kalt Meriva. To seter mindre (fem), men med stor grad av fleksibilitet i interiøret..

Audi A2 (1999-2005)

Det var ikke noe å si på selvtilliten hos Audi sent på 1990-tallet da de gikk i gang med å utvikle A2. Dette er en teknisk svært avansert bil, med utstrakt b..

Toyota Yaris (1999-2005)

En av bilverdenens største revolusjoner fant sted da Toyota erstattet nitriste Starlet med Yaris. En sexy småbil fra Toyota? Jo da, det var mulig! Bilen fikk..

Siste nytt om Mercedes-Benz

Antall visninger